"Da Sorg blev min ven" - boganmeldelse - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

“Da Sorg blev min ven” – boganmeldelse

Læs her en anmeldelse af Elizabeth Grays bog "Da Sorg blev min ven", som bl.a. henvender sig til børn i sorg.

Af Susanne Holm

Psykoterapeut MPF. susanneholm.dk

800x550px Da sorg blev min ven
Denne lille bog på knap 100 sider er en bog med få, men til gengæld meget sigende og betydningsfulde, ord. Bogens målgruppe er børn og professionelle, der arbejder med børn i sorg, men øvrige voksne kan nu også få meget glæde af at læse bogen – og ikke mindst kigge på alle de udtryksfulde illustrationer sammensat med fotografisk kunst.

”Da Sorg blev min ven” positionerer sorgen som noget, der følger os i livet – en potentiel ven, der i denne bog har fået navnet Sorg. Navngivningen understreges af det store bogstav i ordet, Sorg. Det vil sige, at der er en sorg, der følger barnet efter at have mistet, men uden at positionere barnet som værende sin sorg.

Elizabeth Gray får derved eksternaliseret sorgen og skabt et billede af sorgen som en følgesvend, vi må lære at leve med. Og det er dét, denne bog kan være børnene behjælpelige med, så de finder deres vej i sorgen uden ensomhed og uden en følelse af at være forkerte.

Elizabeth Gray får også, trods den sparsomme mængde af ord, italesat, at både ked-af-det-hed og vrede kan være en følge af sorg – sorgen har mange ansigter med mange følelser og reaktioner. Sorg er ikke farligt, hvis blot vi tør at besøge den. Og hvis vi så endda kan gøre det sammen med andre, føles det hele meget lettere bagefter.

Når jeg arbejder med mennesker i sorg, har jeg selv stor effekt af at inddrage kroppens mærkninger, hvorfor det gør mig så uendeligt glad, at forfatteren Elizabeth Gray (afdelingsleder på Ole Rømer-Skolen og certificeret sorgvejleder fra Seminarer.dk) også omtaler mulige kropslige reaktioner, når børn er i sorg. Det kan være en stor hjælp for børnene til at forstå, hvorfor de har det, som de har det.

De kropslige mærkninger bliver ligeledes på en simpel og god måde fremstillet på illustrationerne. Der er dog tale om en forsimplet fremstilling i denne bog, da sorgen kan vise sig kropsligt på mange måder, så det er på en meget overkommelig måde præsenteret som mulige kropslige reaktioner i bogen – det udelukker ikke, at der er andre reaktioner.

Sorg og Glæde arbejder sammen

”Du kan næsten sige, at Glæde og jeg arbejder sammen som en gammel rutsjebane af træ”.

Dette citat fra bogen er så fin en metafor på, at sorgen viser sig med mellemrum – at livet går op med glæde og ned med sorg. Vi går ud og ind ad sorgen over tid.

Bagerst i bogen finder man tomme sider, hvor barnet bliver opfordret til at tegne den person (eller det kæledyr), barnet har mistet; til at tegne sin sorg eller et minde m.v.

Det er oplagt at bruge denne bog i sorgarbejdet med børn, så børnene kan besøge Sorg i trygge rammer. For de fleste mennesker er det vigtigt at dele og at få talt med nogen om sin sorg – om man så er barn eller voksen.

Så hvis du arbejder med børn i sorg – eller blot er nysgerrig – er denne letlæste bog værd at have på hylden eller bedre: i hænderne.


Du kan læse mere om Susanne Holm på susanneholm.dk

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Certificeret pårørendevejleder
Uddannelse

Certificeret pårørendevejleder

Jylland

Bliv uddannet pårørendevejleder på denne nye praksisnære uddannelse udviklet i samarbejde med Hanne Gullestrup, cand.mag., og Helle Lindgaard, cand.psych. og ph.d.

Med uddannelsen i rygsækken bliver du i stand til at sætte pårørendes trivsel på dagsordenen og styrke pårørendesamarbejdet.

Mere konkret tager du bl.a. fra uddannelsen med:

Viden om pårørendes ressourcer, belastninger og behov Færdigheder i at etablere og facilitere støttenetværk for pårørende Færdigheder i at kende eget ansvar og muligheder i rollen som pårørendevejleder Kompetencer i at støtte pårørende og give redskaber til egenomsorg i dennes aktuelle livssituation Kompetencer i at kommunikere empatisk og præcist i mødet med pårørende, der søger hjælp Kompetencer i at varetage funktionen som pårørendevejleder i sundheds- og omsorgsregi

Rul længere ned på siden og få meget mere at vide om uddannelsen.

Læs mere
Onlinekursus med professor Atle Dyregrov: Sorgreaktioner hos børn
Kursus

Onlinekursus med professor Atle Dyregrov: Sorgreaktioner hos børn

Fyn, Jylland & Sjælland

Få viden om komplicerede sorgreaktioner hos børn og unge med dette online kursus, som løber fra kl. 9-12 den 5. december 2024. Atle Dyregrov går på kurset i dybden med:

Viden om, hvordan hhv. en naturlig og en kompliceret sorgproces forløber, og hvordan det viser sig hos børn og unge Viden om, hvilke konsekvenser en naturlig og en kompliceret sorg har for børn og unges udvikling, indlæring og relationer Redskaber til, hvordan du som fagprofessionel kan være med til at hjælpe barnet eller den unge igennem sorgprocessen Redskaber til, hvordan du kan forebygge en kompliceret sorgreaktion
Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere