Den Kloge Krop - Kroppens intelligens kan hjælpe os til at tage vare på os selv i det relationelle arbejde - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Den Kloge Krop – Kroppens intelligens kan hjælpe os til at tage vare på os selv i det relationelle arbejde

Hvad er embodiment? Og hvordan kan tilgangen hjælpe til at forebygge og håndtere omsorgstræthed? Det forklarer psykoterapeut Maja Pålsson i denne lille artikel.

Af Maja Pålsson

Psykoterapeut MPF, master i psykologi og embodiment-facilitator

Person_der_holder_en_anden_person_om_skulderen
Vi er i verden med kroppen, først og fremmest. Det er kroppen, som opfanger signaler fra vores omgivelser, og kroppen som reagerer med et hav af mere eller mindre tydelige sansninger, som vi kan lære at forstå.  Alle disse sansninger er der for at fortælle os noget om øjeblikkets kvalitet. De er der for at hjælpe os med at passe på os selv og tage gode beslutninger.

Ofte går disse kropslige signaler dog under radaren, fordi vi er optaget af noget andet, men vi kan alle sammen lære at lytte til det, kroppen fortæller, og dermed få langt flere redskaber til at tage vare på os selv og forebygge udbrændthed og omsorgstræthed. At lære at lytte til kroppens signaler vil tilmed styrke vores relationelle færdigheder og handlemuligheder.

Tag med på kursus om embodiment til forebyggelse af omsorgstræthed

Måske har du lagt mærke til, hvad der sker i kroppen, når der sker noget godt. En varme i brystkassen som udvider sig og signalerer, at lige nu og her sker der noget glædeligt, noget rørende eller noget smukt? En brusen i maven som løfter sig og bliver til smil om munden og lys i øjnene. Måske kender du at få gåsehud, når du hører en fortælling, som rammer dig i hjertekulen?

Evnen til at lægge mærke til signaler fra kroppens indre hænger sammen med evnen til selvindsigt, selvregulering og empati. Et signal kan for eksempel være en sammentrækning i maven som reaktion på en spænding, der opstår i rummet.

Kropslige signaler udgør et fantastisk mylder af bevægelse, som giver mere og mere mening, efterhånden som vi lærer at lytte indad og være til stede med et kropsligt nærvær.

Hvis du arbejder med mennesker i din hverdag, er din kropslige intelligens med på arbejde hver dag; når vi er sammen med mennesker, befinder vi os i et fælles resonansfelt. Man kan sige, at vi påvirker hinandens indre tilstande, fordi vi er gode til at aflæse de andres ansigtsudtryk, kropssprog og følelsesmæssige stemning. Tusinder af små udvekslinger opstår i løbet af dagen, og man kan blive for brugt, hvis dagens mange oplevelser ikke når at blive mærket og ventileret, før man er direkte videre i det næste møde. Når vi oplever, at omsorg og nærvær bliver noget, vi skal levere, fremfor noget vi giver til os selv, opstår faren for udbrændthed og omsorgstræthed. Mange mennesker mærker først kroppen, når den gør ondt eller på anden måde siger kraftigt fra, som vi ser det ved langvarige stresssygemeldinger.

Embodiment handler i praksis om at være til stede i kroppen på en måde, som gør os nærværende med os selv og vores omgivelser, og hvor vi genvinder vores livfuldhed og vores evne til at bevæge andre og lade os bevæge.  I relationsarbejde giver embodiment-træning især mening, fordi vi kan øve os i at lægge mærke til, hvad relationen gør ved os. Vi bliver bedre til at opdage sammenhængen mellem, hvad der sker i relationen og vores egne sansninger og følelsesmæssige reaktioner. Og ikke mindst: Hvad gør vi så med alt det vi mærker? Med embodiment lærer vi den kropslige intelligens bedre at kende, så vi bedre kan opfange signalerne fra vores krop, og vi træner også kropslige redskaber til at bevare nærværet og adgangen til at handle, selv når vi føler os pressede.

Hvis du gerne vil i gang på egen hånd, kan du begynde med at lægge mærke til din vejrtrækning i forskellige situationer. Du kan også være opmærksom på din bevægelighed – læg mærke til, om du stivner lidt i kroppen i løbet af dagen, og prøv så at løsne op igen.

Forebyg omsorgstræthed vha. embodiment

Tag en dag i selskab med Maja Pålsson, når hun sætter omsorgstræthed under lup og med afsæt i embodiment giver dig konkrete metoder til at forebygge og håndtere omsorgstræthed. Det sker på kurset “Forebyg omsorgstræthed – med metoden embodiment og nye færdigheder i relationsarbejdet”.

Ved at deltage på kurset opnår du bl.a. viden om kroppens intelligensformer gennem begrebet embodiment og forståelse af dine egne reaktionsmønstre i mødet med borgeren. Du får desuden konkrete metoder og øvelser til at afbalancere dit nervesystem og styrke dit nærvær, ligesom du bliver klædt på med strategier til at undgå at blive følelsesmæssigt drænet.

Du finder mere info om kurset lige her.

Relevante arrangementer

Forebyg omsorgstræthed – med metoden embodiment og nye færdigheder i relationsarbejdet
Kursus

Forebyg omsorgstræthed – med metoden embodiment og nye færdigheder i relationsarbejdet

Jylland & Sjælland

I det daglige arbejde inden for socialpædagogik og omsorgsfeltet er nærvær og omsorg to uundværlige elementer. Men disse nøglekvaliteter kan med tiden føre til omsorgstræthed og udbrændthed. Hvordan bevarer du din mentale og fysiske trivsel, så du kan fortsætte med at yde den bedste omsorg?

Oplev underviser Maja Pålsson, psykomotorisk terapeut og psykoterapeut MPF, på dette kursus dedikeret til at udforske og forstå de dybere lag af relationsarbejdet gennem en kombination af teori og praksis. Du får bl.a.:

Viden om kroppens intelligensformer gennem begrebet embodiment Konkrete metoder og øvelser til at afbalancere dit nervesystem og styrke dit nærvær Skærpede relationskompetencer i praksis Forståelse af dine egne reaktionsmønstre i mødet med borgeren Strategier til at styrke dit nærvær og undgå at blive følelsesmæssigt drænet

Tilmeld dig og dine kollegaer her på siden.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Undgå udbrændthed på jobbet – skab et bæredygtigt arbejdsliv
Uddannelse

Undgå udbrændthed på jobbet – skab et bæredygtigt arbejdsliv

Jylland & Sjælland

Evidensbaseret uddannelse, der giver redskaber til at undgå og reducere stress, udbrændthed, omsorgstræthed og at sænke sygefravær. Aktuel for både medarbejdere og ledere.

På uddannelsen lærer psykolog Anne Dorthe Hasholt dig bl.a.:

Hvorfor du skal opfatte dig selv som det allervigtigste redskab At agere bæredygtigt i relations- og omsorgsarbejde Vejen til ar genvinde/bibeholde balancen i et mentalt krævende job Strategier til at undgå stress, omsorgstræthed og udbrændthed Forskellen på ”slid-empati” og ”bæredygtig empati”
Læs mere
Sæt grænser respektfuldt  – Hvad gør du, når en borger har grænseoverskridende adfærd?
Kursus

Sæt grænser respektfuldt – Hvad gør du, når en borger har grænseoverskridende adfærd?

Jylland & Sjælland

Hvordan sætter du på tydelig – men ikke optrappende – vis grænser, når du i dit arbejde med borgere oplever udfordrende eller ligefrem ubehagelig adfærd?

Dét lærer Stine Lukowski – cand.soc. og specialist i vredeshåndtering – dig om på dette praksisnære kursus. Hun sørger bl.a. for, at du opnår:

Indsigt i, hvordan du kan se bag om vreden – både når den opstår hos borgeren, eller hvis du mærker den hos dig selv Konkrete metoder til at arbejde med grænsesætning Redskaber til at håndtere uforudsigelige situationer Et afsæt til at arbejde med omsorg mellem medarbejderne

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Naturterapi uddannelse: Brug naturen til fysisk, psykisk og social sundhedsfremme
Uddannelse

Naturterapi uddannelse: Brug naturen til fysisk, psykisk og social sundhedsfremme

Jylland & Sjælland

Naturen har et væld af positive effekter på vores fysiske og psykiske velvære, og på denne praksisnære uddannelse lærer du at bruge naturterapi i det sundhedsfremmende arbejde med børn, unge og voksne med psykiske, fysiske eller sociale udfordringer.

Med uddannelsen får du godt med tid i naturen, og derudover bliver du klædt på med:

Redskaber til at organisere, tilpasse og afvikle naturbaserede forløb efter NBMC-metoden til din målgruppe Kompetencer til at inddrage kroppen i det naturterapeutiske arbejde – bl.a. gennem motoriske øvelser, leg og åndedrætsøvelser Teoretisk indsigt i virkningen af at bruge naturen og forskellige naturmiljøer til sundhedsfremme og rehabilitering Viden om effekten af gruppedynamik, narrative fortælleteknikker og evolutionspsykologi Værktøjer til at arbejde med modstandskraft og robusthed i forhold til gruppen og den enkelte deltager

Vil du vide mere om naturterapi uddannelsen? Så finder du meget mere information lige herunder. 

Næste hold i 2025 er åbent for tilmeldinger. Tilmeld dig her på siden.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere