Ledelse er noget, vi gør - og noget, vi gør, kræver krop - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Ledelse er noget, vi gør – og noget, vi gør, kræver krop

Læs her om den givende ledelsesform Kropslig Ledelse - også kendt som Embodied Leadership.

Af Sofie Kempf

Cand.mag. i psykologi og voksenpædagogik samt kropsterapeut

Embodied_Leadership
Som ledere bliver vi bedømt på vores handlinger frem for vores intentioner. For ledelse er noget, vi gør – ikke blot noget, vi tænker over. Kropslig Ledelse – også kaldet Embodied Leadership – er en spændende tendens inden for lederudvikling med fokus på handlingsperspektivet, bæredygtighed, det relationelle og kroppens rolle.

Lederen bruger sin krop hver dag, når han eller hun udøver ledelse. Kropsholdning, hastighed, udtryk, opmærksomhed og ikke mindst den indre kropslige tilstand er styrende for skabelsen af den gode eller mindre gode relation og evnen til at tage lederskab, der inviterer til følgeskab. Vi udøver ledelse gennem vores fysiske repræsentation.

Jeg er ikke udkørt på samme måde efter hårde forhandlinger eller efter andre følsomme møder, som jeg var det, før jeg trænede Embodied Leadership”. Nadjaliva L. Ingun Helmer, Operations Manager.

Vores krop og sanser har konstant indflydelse på vores relationer og på vores måde at se, lytte og forstå. Ja, endda på den måde vi betragter os selv eller vores medarbejdere på. Alligevel er kroppen som læringsfelt en overset dimension i lederudvikling. Det vil jeg gerne være med til at ændre på, for der er rigtig mange ressourcer at hente i den kropslige dimension. Ikke mindst i udviklingen af det personlige lederskab.

Kroppen kommer vi ikke udenom

Styrken ved at supplere lederudvikling med kropslig læring er, at der bygges bro mellem teori og praksis. Den fysiske oplevelse bringer teorien fra en tænkt tanke – f.eks. om hvad mental sundhed og bæredygtig brug af sig selv er – til en forankret og konkret oplevelse af, hvordan det mærkes og gøres. Oplevelsen skaber en mere nuanceret og dybere forståelse og bevirker, at det efterfølgende er nemmere at gøre i praksis.

“Den kropslige dimension og øvelserne har meget stor betydning – det er dem, som har gjort det hele så anderledes fra andre kurser. Har tidligere hørt og læst meget om denne eller tilsvarende teori (Bæredygtigt arbejdsliv/Mental sundhed/Personligt lederskab), men aldrig med kropsaspektet påkoblet, og det er helt klart det, der gør forskellen for mig denne gang“. Karina Sinding Thorsøe, PhD, Director, CMC Development, Novo Nordisk

Embodied Leadership er stadig relativt nyt i Danmark, men der er ingen tvivl om, at det er på vej til os fra bl.a. USA og England, hvor flere topledere arbejder med Embodied Leadership.  I Danmark kan du møde det hos Core Energy, der siden 2008 har været med til at bane vejen for feltet ved at udbyde foredrag, workshops, kortere eller længere træningsforløb.


Sofie Kempf deltog gennem 3 år som forskningsassistent i et forskningsprojekt på CBS/CVL om Ledelse og læring i praksis med titlen: “Learning in practice”. 90 ledere fra ni arbejdspladser var gennem årene involverede i, hvordan lederudvikling kan styrkes i ledernes egen praksis. Qua Sofies speciale i kropslig læring, kom den kropslige dimension til at have en væsentlig betydning for processen og resultatet. Forskningsleder på projektet var Poula Helth. Sofie har bidraget til bogen Æstetisk Lederskab af Poula Helth, er founder af virksomheden Core Energy og har podcasten MED KROPPEN SOM ØRE, hvor hun deler ud af viden og konkrete greb der styrker den kropslige dimension i ledelse og arbejdsliv.

Relevante arrangementer

Neuroaffektiv Lederuddannelse
Uddannelse

Neuroaffektiv Lederuddannelse

Fyn

Tag den solide og roste Neuroaffektiv Lederuddannelse! Uddannelsen består af 6 spændende moduler fordelt på 12 dage. Få viden om hjernens muligheder og begrænsninger, så du bliver bedre til at forstå dig selv og andre og dermed styrker dit lederskab. Du bliver undervist af psykoterapeut og konsulent, Peter Kofoed, som bl.a. bidrager med:

Viden om hjernens reaktioner i sociale samspil og under pres Redskaber til at blive en dygtig forandringsleder Viden om, hvordan du bedst motiverer dine medarbejdere Redskaber til at håndtere udfordrende og/eller stressende situationer Forståelse for din egen rolle i medarbejdernes reaktion
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Husk lige iltmasken: Styrk den mentale sundhed med mentaltræningsprogrammet IRONMiND
Online foløb

Husk lige iltmasken: Styrk den mentale sundhed med mentaltræningsprogrammet IRONMiND

Varighed: ca. 7 timer. Undersøgelser peger desværre igen og igen på den samme konklusion: Danskernes mentale sundhed bliver dårligere og dårligere. Så hvad gør du for at styrke dine kollegaers, medarbejderes eller dit eget mentale velvære?  

Dette online-forløb i mentaltræningsprogrammet IRONMiND klæder dig på med viden og redskaber til at opbygge mental modstandskraft – resiliens – så det bliver nemmere at holde balancen i (arbejds)livet. 

Forløbet har en varighed på ca. 7 timer, og du får bl.a.: 

Indføring i den psykologiske, pædagogiske, kognitive og neuropsykologiske evidens bag IRONMiND  Viden om, hvordan vores hjerne, sind og biologi fungerer, og hvordan det har betydning for os  Adgang til tests af den mentale form og til at finde dine topstyrker  Råd til implementering af IRONMiND-faktorene i din praksis på to planer: individ og organisation  Over 30 siders materiale til download, som du kan anvende i arbejdet med opbygning af resiliens hos organisationer, i grupper, blandt kollegaer, klienter etc. 

Se introduktionen til IRONMiND med Christian Taftenberg Jensen herunder. Du har adgang i 2 år fra købsdato. 

Læs mere
Husk lige iltmasken – mental styrketræning for ledere
Kursus

Husk lige iltmasken – mental styrketræning for ledere

Jylland & Sjælland

Lær at passe endnu bedre på dig selv i din ledelse – og på dine medarbejdere – gennem brug af mentaltræningsprogrammet IRONMiND, som kan bruges forebyggende eller virke helende for dig, der allerede er under pres.

På denne kursusdag opnår du:

Viden om teorien bag IRONMiND-programmet, herunder: Resiliensforskningen og betydningen af resiliens for vores psyke Studier om menneskets psykiske sundhed og udvikling, herunder viden om hvordan vi skaber trivsel og glæde, og hvad der gør, at nogle klarer sig bedre end andre Indføring i de 8 faktorer i IRONMiND, der er baseret på forskningen bag positiv psykologi Praktisk indføring i en række konkrete øvelser, der er eksemplariske i forhold til at træne egen eller gruppers resiliens

Ved tilmelding til dette kursus får du 50 % på tilkøb af det digitale forløb ”Mental sundhed – opbygning af resiliens med IRONMiND(normalpris kr. 3.495 ekskl. moms.). Det er et digitalt forløb, der kan understøtte din implementering af programmet i forhold til træning af egen og andres mentale sundhed. Tilvælges i kurven, når deltagere er indtastet. 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Kan vi undvære lederne?
Debatdag

Kan vi undvære lederne?

Jylland & Sjælland

Vær med til at debattere fremtidens ledelse. Kom i selskab med antropolog Dennis Nørmark og ledelsesforsker Karsten Mellon, når de på denne debatdag stiller provokatorisk skarpt på spørgsmål som:

Er ledelse blot blevet en bureaukratisk overbygning af karrieregeneralister, der alligevel ikke har faglig nok indsigt i, hvad der foregår og blot går i vejen for det rigtige arbejde?  Er lederens evner overvurderet, og er lederens selvforståelse oppustet?  Er ledelse blevet en belønning nogen får for veludført arbejde, fremfor noget man får, fordi man har talent for det? Og betyder det, at vi skal sætte forventningerne til ledere lavere?  Eller tværtimod højere end vi gør i dag?  Skal vi i virkeligheden gøre lederen bedre til at sætte medarbejderne mere fri? Skal vi fokusere på humanokrati fremfor bureaukratiets fejlslagende kurs? Og hvad betyder det helt konkret? 

Tilmeld dig og dit team her på siden.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere