MBSR Kursus: Redskaber til Stresshåndtering og Bedre Livskvalitet
Personlig udvikling
Artikel

MBSR Kursus: Få Redskaberne til Stresshåndtering og Bedre Livskvalitet

Er du konstant under pres og på jagt efter indre ro? MBSR, eller Mindfulness Based Stress Reduction, er et videnskabeligt støttet program, der kan hjælpe dig med at genfinde balance i dit liv. MBSR er skabt af molekylærbiolog og mindfulness-ekspert, Jon Kabat-Zinn, dette kraftfulde kursus vist sig effektivt til at reducere stress, forbedre koncentration og generelt forbedre livskvaliteten. Læs videre for at finde ud af, hvordan vores MBSR kursus kan hjælpe dig.

Af Seminarer.dk
mbsr kursus

Introduktion til MBSR – Mindfulness-Based Stress Reduction

MBSR står for Mindfulness-Based Stress Reduction, en forskningsbaseret tilgang der bruger mindfulness til at hjælpe folk med at håndtere stress, angst, depression og smerter. MBSR blev grundlagt af den amerikanske molekylærbiolog, Jon Kabat-Zinn, og har siden sin begyndelse hjulpet utallige mennesker rundt omkring i verden.

Mindfulness er en form for meditation, der opfordrer til en bevidst og ikke-dømmende opmærksomhed på nuet. Det er ikke kun en metode til at slappe af, men også en måde at blive mere bevidst om dine tanker, følelser og kropsfornemmelser uden at blive fanget af dem. MBSR kombinerer disse mindfulness-teknikker med yoga og kropslig bevidsthed for at give en omfattende tilgang til stresshåndtering.

Et MBSR kursus løber typisk over otte uger og inkluderer guidede meditationer, gruppediskussioner, hjemmeøvelser og en hel dags retreat. Kurset har til formål at lære dig praktiske færdigheder, der kan hjælpe dig med at navigere i stressende situationer, forbedre dit mentale fokus og øge din generelle livskvalitet. Med andre ord, MBSR er ikke bare et stressreduktionsprogram, men en invitation til at leve et mere bevidst og opmærksomt liv.

Jon Kabat-Zinn og MBSR’s historie

Jon Kabat-Zinn er manden bag MBSR, og hans arbejde har haft en dybtgående indvirkning på vores forståelse af mindfulness og dens anvendelse i medicin og psykologi. Han er en amerikansk professor emeritus i medicin og skaberen af ​​Stress Reduction Clinic og Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society ved University of Massachusetts Medical School.

Kabat-Zinn begyndte sin forskning i mindfulness i slutningen af 1970’erne. Han havde en baggrund i molekylærbiologi fra MIT, men hans personlige interesse for meditation og mindfulness førte ham til at udforske, hvordan disse teknikker kunne bruges i en medicinsk sammenhæng. Dette førte til udviklingen af MBSR programmet i 1979, et unikt program, der kombinerede mindfulness-teknikker med elementer fra yoga og kropslig bevidsthed.

Formålet med MBSR var at hjælpe patienter med at håndtere smerte og stress i deres liv, især dem, der kæmpede med forhold, der ikke reagerede godt på traditionel medicinsk behandling. Resultaterne var opmuntrende, og MBSR-programmet voksede i popularitet og anerkendelse.

Kabat-Zinn’s arbejde har revolutioneret vores forståelse af, hvordan sindet og kroppen interagerer, og har vist, hvordan mindfulness kan bruges som et effektivt værktøj til stressreduktion og generel mental velvære.

MBSR kursus hos Seminarer.dk

Seminarer.dk tilbyder et unikt Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) kursus, der integrerer principper fra kognitiv adfærdsterapi. Denne intensive træning er designet til at udstyre deltagerne med en solid forståelse af mindfulnesspraksis, teorien bag dens effektivitet, og hvordan man kan implementere mindfulnessøvelser i hverdagen. Kursusdeltagerne får mulighed for at lære fra Anne Dorthe Hasholt, en psykolog og specialist i mindfulness, der er højt anerkendt for sin undervisning.

Der er to trin i vores mindfulness uddannelse: grunduddannelsen (Trin 1), som giver et solidt teoretisk fundament om kognitiv teori og filosofien bag mindfulness, og instruktøruddannelsen (Trin 2), som forbereder studerende til at anvende mindfulnessforløb med andre.

Vores mindfulness uddannelse er delvist digitalt, hvilket betyder at en stor del af det kan tages online, når og hvor det passer dig. Det indeholder også en række guidede meditationer, som deltagerne har adgang til.

Mindfulness uddannelse er bygget op omkring det forskningsbaserede 8 ugers mindfulness forløb MBSR, grundlagt af den amerikanske forsker Jon Kabat-Zinn. Mindfulness er kendt for sin effektivitet i at lindre stress, sænke blodtryk, mindske kroniske smerter, forbedre søvn og bidrage til et mere stabilt følelsesliv.

Se vores uddannelse: Kognitivbaseret mindfulness uddannelse – med afsæt i kognitiv adfærdsterapi

Fordelene ved et MBSR kursus

MBSR er kendt for en lang række fordele, både psykiske og fysiske. Den mest åbenlyse fordel er dens effektivitet til stressreduktion. Et MBSR kursus kan hjælpe individer med at håndtere daglig stress og pres ved at fremme en forbedret bevidsthed om nuet.

For det andet kan MBSR forbedre koncentration og opmærksomhed. Ved at træne vores evne til at fokusere på nuet, kan vi reducere distraktioner og forbedre vores koncentrationsevner. Dette kan hjælpe i mange aspekter af livet, fra arbejde til personlige projekter.

Tredje fordel er forbedret søvnkvalitet. Ved at reducere stressniveauet kan MBSR også bidrage til bedre søvn, da stress ofte er en stor hindring for en god nats søvn.

MBSR kan også hjælpe med at håndtere negative følelser og depression. Ved at øge vores bevidsthed om vores egne følelser og tanker, kan vi lære at genkende negative mønstre og arbejde mod at ændre dem.

På den fysiske side kan et MBSR kursus bidrage til bedre generel sundhed. Det kan hjælpe med at forbedre kardiovaskulær sundhed, reducere blodtryk, og endda hjælpe med smertehåndtering, hvilket især er værdifuldt for dem, der lider af kroniske smerter.

Endelig kan et MBSR kursus forbedre vores forhold til os selv og andre. Det fremmer empati og medfølelse, hvilket kan føre til bedre interpersonelle forhold. Dette kan også bidrage til større selvtillid og selvværd.

Samlet set er fordelene ved et MBSR kursus omfattende og kan have en betydelig positiv indvirkning på både dit psykiske og fysiske velbefindende.

MBSR: En forskningsbaseret tilgang til velbefindende

MBSR er ikke kun en tilfældig samling af teknikker, men en metode, der er solidt forankret i videnskabelig forskning. Siden sin udvikling i slutningen af ​​1970’erne af Jon Kabat-Zinn ved University of Massachusetts Medical School, er MBSR blevet undersøgt og valideret gennem mange videnskabelige studier.

Forskning har vist, at MBSR kan have betydelige fordele for både psykisk og fysisk sundhed. For eksempel har forskellige studier vist, at MBSR kan hjælpe med at reducere stress, forbedre opmærksomhed og koncentration, forbedre søvnkvalitet, og hjælpe med at håndtere negative følelser og depression.

På den fysiske side har forskning vist, at MBSR kan bidrage til bedre kardiovaskulær sundhed, reducere blodtryk, og hjælpe med smertehåndtering. Mange af disse studier har brugt objektive målinger som blodprøver, hjernebilleder og andre biologiske markører for at kvantificere fordelene ved MBSR.

Disse forskningsresultater er overbevisende, ikke kun fordi de viser, at MBSR kan være effektivt, men også fordi de viser, at fordelene kan være langvarige. Mange studier har vist, at folk, der har gennemført MBSR-programmer, fortsætter med at opleve fordele lang tid efter, at programmet er afsluttet.

Alt i alt er MBSR ikke bare en populær wellness-trend, men en forskningsbaseret metode, der har vist sig at kunne forbedre både mental og fysisk sundhed.

Jon Kabat-Zinns hjemmeside kan du se en samling af hans studier.

Hvem kan drage fordel af et MBSR kursus?

MBSR kurser er designet til at være gavnlige for en bred vifte af individer, uanset alder, erhverv, eller livssituation. Det er netop det, der gør et MBSR kursus så unikt og universelt – det er tilgængeligt og nyttigt for næsten alle.

Mennesker, der oplever højt stressniveau på grund af arbejde, skole, eller personlige forhold, kan især have gavn af et MBSR kursus. Teknikkerne lærer dem at håndtere stress mere effektivt og kan bidrage til at forebygge stressrelaterede sundhedsproblemer.

MBSR er også særligt nyttigt for dem, der lider af kroniske smertetilstande eller alvorlige sygdomme. Forskning har vist, at mindfulness kan hjælpe med at håndtere smerter og sygdomssymptomer, samtidig med at man forbedrer den generelle livskvalitet.

Individer, der kæmper med psykiske helbredsudfordringer som angst og depression, kan også finde lindring gennem MBSR. Mindfulness kan hjælpe dem med at bryde negative tankecyklusser og håndtere svære følelser på en sundere måde.

Endelig er MBSR en fantastisk ressource for dem, der simpelthen ønsker at forbedre deres generelle velvære og leve et mere bevidst og tilfredsstillende liv. Det kan bidrage til at forbedre koncentrationen, øge selvtilliden, og skabe et dybere forhold til ens egen krop og sind.

Uanset hvor du er i livet, hvad du går igennem, eller hvad dine mål er, har MBSR potentialet til at bringe fordele og forbedringer i dit liv. Det er virkelig en universel metode, der er tilgængelig og gavnlig for alle.

Mindfulness uddannelsen hos Seminarer.dk er baseret på MBSR

Seminaret.dk’s mindfulness uddannelse er en kognitivbaseret uddannelse, der tager sit udgangspunkt i kognitiv adfærdsterapi. Dette betyder, at uddannelsen ikke blot giver dig dybdegående praksis i mindfulnessøvelser, men også et solidt teoretisk grundlag i forståelsen af den kognitive teori og filosofi bag mindfulness.

Se vores uddannelse: Kognitivbaseret mindfulness uddannelse – med afsæt i kognitiv adfærdsterapi

En af de unikke fordele ved vores uddannelse er, at den er struktureret omkring det forskningsbaserede 8-ugers MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) program. Dette program er grundlagt af den amerikanske forsker i mindfulness og ph.d. i molekylærbiologi, Jon Kabat-Zinn. MBSR-programmet er anerkendt for sin effektivitet til at reducere stress og forbedre mental velvære, og det giver vores uddannelse en stærk, forskningsbaseret fundament.

På Seminarer.dk tilbyder vi både grunduddannelse (Trin 1) og instruktøruddannelse (Trin 2) i mindfulness. Disse uddannelser er udviklet i samarbejde med vores top-evaluerede underviser, psykolog og mindfulnessspecialist Anne Dorthe Hasholt. Uanset om du er interesseret i at mestre mindfulness for din egen skyld eller har til hensigt at undervise andre, vil vores uddannelsesniveauer udstyre dig med de nødvendige forudsætninger og praktiske redskaber.

Under uddannelsen vil du lære om forskellige kognitive koncepter og teorier, herunder det sympatiske og parasympatiske nervesystem, hjernens følelsesregulerende systemer, og det kognitive system i den menneskelige hjerne. Du vil også få adgang til en række guidede meditationer og muligheden for at øve mindfulness i dit eget tempo og komfort.

En af fordelene ved vores uddannelse er dens fleksibilitet. Den er delvis digital, hvilket betyder, at du kan tage en stor del af den online – når og hvor du vil, og så ofte du vil. Dette gør det muligt for dig at tilpasse uddannelsen til dit eget tempo og behov. Vi tror på, at denne blanding af online og fysisk undervisning giver det bedste fra to verdener, idet det tillader dig at lære i dit eget tempo, samtidig med at du får den værdifulde interaktion med instruktører og medkursister.

Kort sagt, Seminarer.dk’s mindfulness uddannelse er designet til at give dig både en dyb teoretisk forståelse af mindfulness og praktiske færdigheder til at anvende det i både dit personlige og professionelle liv. Uanset om du er ny til mindfulness eller har erfaring, vil denne uddannelse give dig værdifulde værktøjer og indsigter, der kan forbedre din mentale velvære og hjælpe dig med at håndtere stress mere effektivt.

Trin 1: Mindfulness grunduddannelsen

Mindfulness grunduddannelsen, også kendt som Trin 1, hos Seminarer.dk er designet for at dygtiggøre dig i både teorien og praksissen bag mindfulness. Med et solidt fundament i kognitiv teori, går Trin 1 i dybden med forståelsen af filosofien bag mindfulness og dets virkemekanismer. Denne uddannelse er specielt udformet for både individer, der ønsker at integrere mindfulness i deres personlige liv, samt for dem, der ønsker at bruge disse teknikker i et professionelt miljø.

For at sikre en omfattende og praktisk forståelse af mindfulness, er Trin 1 struktureret omkring to kerne moduler, der kombinerer digitale lektioner, guidede meditationer og fysiske træningsdage.

Modul 1 introducerer dig til kognitivbaseret mindfulness, giver en solid forståelse af den kognitive diamant-model og forklarer koncepterne “doing” og “being”. Du vil også blive præsenteret for de seks grundlæggende holdninger og ‘mixerpulten’, et værktøj til at balancere disse holdninger. Modul 1 inkluderer også adgang til en række digitale meditationer, der fokuserer på kropsbevidsthed og åndedræt. For at cementere disse læringspunkter inkluderer Modul 1 også en fysisk træningsdag, der vil dykke dybere ned i mindfulness praksis.

Modul 2 viderebygger på denne viden og dykker dybere ned i forståelsen af vores hjernes følelsesregulerende systemer, bevidsthedens lag, og begreberne integration og polarisering. Du vil lære om betydningen af tilknytning og aversion i mindfulness praksis, og har adgang til guidede tankemeditationer. For at afrunde denne læringsoplevelse, inkluderer Modul 2 også en fysisk træningsdag, der fokuserer på at praktisere disse avancerede mindfulness teknikker.

Trin 1 i mindfulness grunduddannelsen hos Seminarer.dk er designet til at give en omfattende forståelse af mindfulness’ teoretiske fundament og praktiske anvendelse, og samtidig give deltagerne de nødvendige værktøjer til at integrere mindfulness i deres daglige liv, både privat og professionelt.

Trin 2: Mindfulness instruktør uddannelse

Trin 2 i Mindfulness-uddannelsen hos Seminarer.dk er for dem, der har gennemført Trin 1 eller tilsvarende, og ønsker at tage det næste skridt til at blive en certificeret mindfulnessinstruktør. Denne uddannelse bygger på den grundlæggende viden og praksis opnået i Trin 1, og fokuserer nu på at forberede deltagerne på rollen som en mindfulnessinstruktør.

I denne fase af uddannelsen vil du dykke dybere ind i, hvad det kræver at være en mindfulnessinstruktør. Det vil sige, du vil lære om instruktørens rolle, hvilke færdigheder der er nødvendige, og hvilke opgaver du vil skulle varetage. Du vil også blive introduceret til det internationalt anerkendte “8-ugers program” udviklet af Segal, Williams og Teasdale, og vil lære, hvordan du kan tilpasse dette program til forskellige behov.

Som en del af din instruktørtræning får du også adgang til manuskripter for de guidede meditationer, så du kan printe dem ud og bruge dem i din egen undervisning. Dette kan være meget værdifuldt for at sikre, at du leverer en høj kvalitet og effektiv undervisning.

Instruktøruddannelsen består af to moduler, ligesom Trin 1. Modul 1 indeholder en introduktion til uddannelsen som mindfulnessinstruktør og introducerer deltagerne til rollen og de nødvendige færdigheder for en instruktør. Derudover indeholder det lektioner om “inquiry”, og giver adgang til manuskripter til forskellige meditationer, herunder Rosinøvelsen, “Pusterummet”, Bodyscan og Åndedrætsmeditation.

Modul 2 går mere i dybden med det 8-ugers program, herunder hvordan man gennemfører visitation til mindfulnesstræning. Manuskripter til yderligere meditationer er også inkluderet i dette modul, herunder meditationer med fokus på åndedræt, krop, lyde og tanker, tankemeditationer, meditation med fokus på udfordringer, og mindful bevægelse.

Efter at have gennemført både Trin 1 og Trin 2, vil du være certificeret som en mindfulnessinstruktør fra Seminarer.dk, klar til at anvende din nye viden og færdigheder i både personlige og professionelle sammenhænge.

Se vores uddannelse: Kognitivbaseret mindfulness uddannelse – med afsæt i kognitiv adfærdsterapi

Relevante arrangementer

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse
Uddannelse

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse

Jylland

Vil du undervise i mindfulness eller bruge mindfulness som et redskab til at hjælpe dine borgere?

OBS: Opstartsmødet på Trin 1 er afholdt, men du kan stadig nå at få en plads på holdet! Det kræver blot, at du kan afsætte tid til at se det digitale indhold (ca. 11-12 timer). Kontakt os for at høre mere.

På disse mindfulnessuddannelser underviser cand.psych.aut. Anne Dorthe Hasholt ikke blot i mindfulnesspraksis, men også i den kognitive teori og filosofien bag mindfulness. Udover undervisning i konkret mindfulnesspraksis får du således også undervisning i, hvordan mindfulness virker, og hvorfor det virker.

Vi udbyder både en grunduddannelse og mindfulnessinstruktøruddannelse (inkl. certificering).

Afhængigt af din mindfulness uddannelsens niveau får du bl.a. undervisning i:

Den kognitive teori og filosofien bag mindfulness, bl.a. nervesystemet og affektsystemerne Det forskningsbaserede 8 ugers mindfulnessforløb MBSR udviklet af Jon Kabat-Zinn Implementering af mindfulness i hverdagen privat og professionelt Tilrettelæggelse af mindfulnessforløb og rollen som mindfulnessinstruktør Guidede meditationer

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Kognitiv terapi uddannelse
Uddannelse

Kognitiv terapi uddannelse

Fyn

Denne uddannelse kvalificerer dig til at anvende kognitiv adfærdsterapi, som er én af de mest evidensbaserede og effektive metoder til behandling af psykiske og psykosociale problemstillinger.

Uddannelsen er udviklet i samarbejde med cand.psych.aut. Anne Dorthe Hasholt og består af to semestre, så du selv kan bestemme din uddannelses varighed og faglige dybde.

På denne kognitiv terapi uddannelse får du bl.a.:

Indføring i kognitiv adfærdsterapis teori, strømninger og terapeutiske metoder Viden om kognitionspsykologi og neuropsykologi Træning i kognitive metoder, bl.a. kognitiv analyse og omstrukturering Øvelse i at agere i den særlige rolle som kognitiv facilitator

Hvert semester indeholder ca. 40 timers undervisning fordelt på fysiske og digitale kursusdage.

OBS: Vi har få pladser tilbage på grunduddannelsen (1. semester) i foråret 2024. Opstartsmødet er afholdt, men første fysiske kursusdag er d. 4. marts 2024. Kontakt os på [email protected], hvis du ønsker en plads på holdet.

Læs mere
Meditationer – med Anne Dorthe Hasholt
Lektioner

Meditationer – med Anne Dorthe Hasholt

Varighed: ca. ½-3 timer. Her finder du mindfulnessmeditationer, Compassion Focused Therapy-meditationer og Acceptance and Commitment Therapy-meditation.

Meditationerne er inddelt i følgende meditationspakker:

Mindfulnessmeditationer  CFT-meditationer (Compassion Focused Therapy)  ACT-meditation (Acceptance and Commitment Therapy) 

Alle meditationer guides af Anne Dorthe Hasholt, der er klinisk autoriseret psykolog med speciale i kognitiv terapi og mindfulness-baseret kognitiv behandling. Alt du skal bruge er internetadgang.

Læs mere
Følelsernes byggesten – sådan skabes og reguleres følelser
Kursus

Følelsernes byggesten – sådan skabes og reguleres følelser

Jylland & Sjælland

Få grundlæggende teori om den nyeste følelsesforskning og åben op for nye perspektiver i dit fagprofessionelle arbejde. Med metaforer som “spåkuglen”, “barometeret”, “hulahopringen” og “termostaten” kommer vi omkring følelsernes DNA både hos dig selv og dem, du er ansat til at hjælpe.

Det hele sker med afsæt i hjerneforsker Lisa Feldman Barretts banebrydende forskning om konstruerede følelser, og i spidsen for den inspirerende dag står cand.pæd. i pædagogisk psykologi Anne-Mette Sohn Jensen.

Hun sørger bl.a. for, at du får udvidet dine kompetencer gennem:

Viden om ”kroppens budget” (”the body budget”) i relation til følelser Viden om betydningen af forudsigelighed Indsigt i Den affektive model: Arousal vs. hedonisk tone Redskaber til at håndtere affektsmitte Redskaber til at regulere dine egne og andres følelser
Læs mere