Måske har du prøvet at have smerter i eksempelvis lænden, ryggen, maven eller underlivet uden at kunne finde nogen egentlig forklaring på det? Eller måske har du svært ved at trække vejret helt ned i maven?
Når det sker, kan det være din psoasmuskel, der er påvirket og spænder op.
Psoasmusklen – eller den dybe hoftebøjer, som den også hedder – er bl.a. kendt som følelsernes og sjælens muskel. Fysioterapeut og åndedrætsekspert Lotte Paarup har stor viden om netop psoas. I sin nye bog, ”Når kroppen siger fra – Tag kontakten igen” (2021), skriver hun bl.a.:
“Når nervesystemet er presset, og din krop er endt i en belastet og stresset tilstand, reagerer den dybe hoftebøjer. Den fryser som sagt fast og opfører sig, som var den fuldkommen udmattet. Det kan opleves på mange måder, fx som smerte eller ømhed i hofter, bækken og ryg. Du kan føle dig skæv. Du kan have svært ved at holde på vandet. Du kan føle dig oppustet, have mavesmerter og en træg fordøjelse. Du kan i høj grad føle, at du har svært ved at trække vejret dybt.
Den dybe hoftebøjer reagerer også, når vi ikke mærker os selv så godt. Når sansningen ikke er intakt, altså når hjernen ikke modtager de beskeder fra kroppen, som den er afhængig af. Musklen forsøger i virkeligheden bare at balancere og beskytte dig, når hjernen oplever noget utrygt, ubehageligt eller farligt.
Helt konkret er den dybe hoftebøjer en meddeler fra nervesystemet, der fortæller, hvordan din tilstand er lige nu. Baseret på din historie og det nu, som er.”
I videoen nederst i artiklen får du en afslapningsøvelse fra Lotte Paarups bog. Øvelsen har fokus på at give slip og trække vejret dybt, og den er bl.a. rigtig god for psoasmusklen.