Alle nyheder
Artikel

En solsikke, der gør usynlige handicap synlige

Kender du Solsikkesnoren? Læs her om det særlige symbol til gavn for mennesker med usynlige handicap, og hvor du kan finde Solsikkesnoren.

Af Nana Rafn

Digital Content Manager hos Seminarer.dk

solsikkemark_artikelbillede_solsikkesnor
Det er dejligt at kunne se frem til en rejse, hvor kufferten skal fyldes til bristepunktet med smil og gode oplevelser. Når rejsen har sin begyndelse i lufthavnen, har de fleste af os dog prøvet at have forvirring og måske også nervøsitet eller travlhed med som rejsemakker på denne første del af rejsen.

Der er mennesker alle vegne – nogle endda i løb og med stressede ansigtsudtryk – og der er et konstant lydtæppe af samtaler. Dertil kommer hyppige højtalerkald, et væld af lange gange, store informationsskærme og særlige procedurer for indtjekning af bagage og sikkerhedstjek.

For mennesker med usynlige handicap – f.eks. ADHD, autisme, hjerneskade, tale-, syns- eller høreskader kan en tur gennem lufthavnen være en stor udfordring. Af denne grund satte Gatwick Lufthavn i London sig i 2016 for at finde en måde at gøre begyndelsen på rejsen til en bedre og mere tryg oplevelse for disse mennesker. De gik derfor sammen med en række patientforeninger og ud af dette samarbejde blomstrede en solsikke – nærmere bestemt Solsikkesnoren.

Se også: Bliv certificeret ADHD-vejleder

Hvor blomstrer solsikken?

På Solsikkesnoren lyser en sommergul solsikke op på en græsgrøn baggrund, og ved at bære snoren kan man vise sine omgivelser, at man har et usynligt handicap og f.eks. har brug for lidt mere tid eller hjælp. 

I dag er Solsikkesnoren udbredt i en lang række lufthavne – herunder i alle større danske lufthavne – men den er også begyndt at slå rod andre steder rundt om i verden, bl.a. hos trafikselskaber, i sportsarenaer, på universiteter, koncertsteder, apoteker og i forlystelsesparker.

Der findes ingen krav til, hvilket usynligt handicap der skal være tale om for at være kvalificeret til at bære snoren. Alle mennesker med et usynligt handicap, som føler, at de vil have gavn af at bære Solsikkesnoren, kan benytte sig af den.

Solsikkesnoren uddeles ganske gratis af langt de fleste, som er en del af Solsikkeprogrammet. På denne side kan du finde steder i nærheden af dig, som deltager i programmet. Solsikkesnoren kan også købes via Hidden Disabilities, og organisationer/virksomheder kan blive en del af Solsikkeprogrammet ved at oprette sig her.

Ønsker du at læse mere om Solsikkesnoren og Solsikkeprogrammet, finder du mere info lige her. 

Se også: Alle vores kurser og uddannelser om autisme

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere