LA2u – forebyggelse af voldsomme episoder og magtanvendelser på botilbud for borgere med udviklingshæmning - Seminarer
LA2u
Handicap & omsorg
Uddannelse

LA2u – forebyggelse af voldsomme episoder og magtanvendelser på botilbud for borgere med udviklingshæmning

Arbejder du på et botilbud for borgere med udviklingshæmning og ønsker at forebygge voldsomme episoder og magtanvendelser? Så er dette 3-dageskursus i LA2u med sociolog Marie Louise Stochholm noget for dig! LA2u er en recovery-orienteret metode, der giver dig konkrete redskaber til at fremme trivsel og reducere konfliktsituationer. På kurset lærer du at:

  • Skifte fokus fra restriktive sanktioner til forebyggelse og refleksiv praksis
  • Arbejde med borgerens indefra-perspektiv for bedre indsigt og samarbejde
  • Anvende trivsels-, trygheds- og læringsplaner i daglig praksis

Undervisningen kobler teori og praksis, så du bliver klædt på til at skabe positive resultater for både borgere og personale.

Arbejder du på et bosted for mennesker med udviklingshæmning? 

Så tag med på dette 3-dageskursus, der giver dig konkrete redskaber til at nedbringe antallet af voldsomme episoder vha. LA2u. 

LA2u har vist sig effektiv til forebyggelse af voldsomme episoder og mistrivsel hos borgere med udviklingshæmning – herunder også borgere med et begrænset eller intet verbalt sprog.  LA2u bygger oven på – og integrerer – forskellige socialpædagogiske redskaber og tilgange og er bl.a. inspireret af recovery-perspektivets fokus på borgerens indefra-perspektiv. 

I løbet af de 3 dage dykker vi ned i både teori og metode, hvor du kommer til at arbejde med, hvordan du i praksis skifter fokus fra restriktive sanktioner og magtanvendelser til forebyggelse, systematisk refleksiv praksis og trivsel i hverdagen.  

Bliv klædt på til forebyggelse med metoden LA2u 

På kursusforløbet bliver du undervist af Marie Louise Stochholm, sociolog, medudvikler af LA2u og medejer af Sopra. 

Hun sørger for, at du får: 

  • Indsigt i den recovery-orienterede metode LA2u 
  • Træning i at forebygge voldsomme episoder og fremme trivsel i samarbejde med borgere med voldsom adfærd 
  • Inspiration til at samarbejde med borgere med voldsom adfærd om at fremme trivsel og tryghed for både borgere og fagprofessionelle 
  • Konkrete redskaber til at samarbejde med borgere om at udvikle nye handlemuligheder i voldsomme episoder 
  • En stærk brobygning mellem teori og praksis 

De konkrete redskaber, som du tager med fra de 3 dage, gør det muligt at skabe en fælles faglig tilgang i personalegruppen. 

Slide 1

Social- og Boligstyrelsen har netop evalueret på afprøvning af ”Low Arousal 2 – understøttet” (LA2u), hvor metoden blev implementeret på 8 botilbud med rigtig gode resultater. Metoden er afprøvet over en 3-årig periode fra 2022 til 2024. Evalueringsrapporten kan læses her.

Hovedresultaterne i rapporten er bl.a., at metoden reducerer antallet af voldsomme episoder, hæver borgernes trivselsniveau og har en positiv indvirkning på medarbejdernes trivsel.

Læs mere

Fokus på at forstå borgernes indefra-perspektiv

Tilgangen til borgere med udviklingshæmning har tidligere primært haft fokus på den enkelte borgers mestrings- og funktionsevne ud fra et fagligt perspektiv og har kun i mindre grad inddraget borgerens eget perspektiv.   

Fundamentet i LA2u er, at sikring af en god trivsel er den bedste strategi til at forebygge voldsomme episoder. Metoden fokuserer på at forstå den enkelte borgers verden og hverdag set fra borgerens eget perspektiv og at anvende denne viden i den socialfaglige og pædagogiske indsats i hverdagen. LA2u rummer derfor en række samtale- og refleksionsredskaber, som retter sig imod at forstå borgerens indefra-perspektiv. En vigtig del af arbejdet er, at de fagprofessionelle forholder sig åbent og nysgerrigt i den nonverbale kommunikation med borgeren. En sådan undersøgende tilgang er f.eks. essentiel, når medarbejderne sammen skal udarbejde tilstræbte indefra-perspektiver (TIP) for borgere, hvor den verbale kommunikation er udfordret. 

Centrale redskaber i arbejdet med LA2u er 3 typer af planer: trivselsplaner, tryghedsplaner og læringsplaner. Disse planer findes i 3 forskellige perspektiver: indefra-perspektiv, tilstræbt indefra-perspektiv og udefra-perspektiv.   

Metoden LA2u

LA2 blev oprindelig udviklet til socialpsykiatrien og findes nu i den justerede version LA2u, så metoden kan anvendes på handicapområdet. Materialet i LA2u er mere visuelt understøttet, og der arbejdes med tilstræbte indefra-perspektiver, hvis ikke der er et talesprog hos borgeren. 

Grundlæggende er LA2u et dialog- og refleksionsredskab, der har til formål at fremme trivslen og nedbringe voldsomme episoder. Det sker ved en særlig systematik, hvor både borgernes og medarbejdernes perspektiv anvendes i den faglige indsats.  

Her er det vigtigt, at de krav, der stilles til den enkelte borger, er tilpasset borgerens forudsætninger og øvrige belastninger. Dermed søger medarbejderne at undgå, at konflikter opstår, ligesom de arbejder med at deeskalere de optræk til konflikter, der forekommer. Indefra-perspektivet fokuserer på borgerens egen oplevelse af trivsel, ressourcer, sociale netværk, mestringsstrategier, belastninger samt personlige håb, ønsker og drømme. Borgere med udviklingshæmning kan have svært ved at beskrive deres følelser, ønsker og drømme for medarbejderne på ordinær vis. Man kan derfor nå langt ved at kende til, og bruge, alternative kommunikationsformer. Til dette arbejde er der i LA2u udviklet en række understøttende redskaber, f.eks. i form af udtryksfulde visualiseringer, som passer til målgruppens kognitive niveau.  

LA2u er således et centralt refleksions- og samtaleværktøj, der har til formål at fremme trivsel og reducere konfliktsituationer gennem et nuanceret samarbejde mellem borgere og fagprofessionelle. 

Dag 1:
Håndtering af voldsomme episoder i samarbejde med borgeren
- LA2u-metoden: Antagelserne og strategier
- LA2u-redskaberne: Min Tryghedsplan og Tryghedsplan for fagprofessionelle
Dag 2:
Forebyggelse af voldsomme episoder i samarbejde med borgeren
- Recovery-orientering: Borgerens trivsel, håb og drømme
- Borgerinddragelse i det voldsforebyggende arbejde
- LA2u-redskaberne: Min Trivselsplan og Trivselsplan for fagprofessionelle
Dag 3:
Læring af voldsomme episoder i samarbejde med borgeren
- Sammenhængen mellem trivsel og affektudbrud
- Faserne i det voldsforebyggende arbejde
- LA2u-redskaberne: Min Læringsplan og Læringsplan for fagprofessionelle
slider-arrow
slider-arrow

Underviser

Marie Louise Stochholm
Marie Louise Stochholm
Sociolog & medejer af Sopra
Marie Louise er underviser og rådgiver inden for socialpædagogik og psykologi, hvor hun arbejder med pædagogiske udredninger for at optimere menneskers trivsel. Hun fokuserer på pædagogiske råd og afdækning af livsværdier.

Marie Louise er uddannet sociolog fra Roskilde Universitet i 2005 med speciale i pædagogisk professionalisme. I 2008 stiftede Trine Uhrskov og Marie Louise Stochholm Sopra. Tidligere var hun souschef på Carpe Diem, en aflastningsinstitution for autistiske børn og unge, og pædagogisk konsulent i Specialisterne, en IT-virksomhed for unge med autisme. Desuden har hun arbejdet i Center for Autismes ungdomsklubber.
TID & STED
Hold 1:
Den 29. april 2025 - 1. maj 2025 i Odense. Nærmere lokation kommer snart.

Undervisning fra:
Dag 1: Kl. 09.00 til 16.00
Dag 2: Kl. 09.00 til 16.00
Dag 3: Kl. 09.00 til 14.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 7.995 , - ekskl. moms.

Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum alle 3 dage. Vær opmærksom på, at prisen ikke inkluderer overnatning.

Skal flere fra arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.