Klik her og læs boganmeldelse om bogen Stjernernes Rige
Alle nyheder
Artikel

“Stjernernes Rige – en fortælling om håb” – boganmeldelse

Læs her en anmeldelse af bogen "Stjernernes Rige - en fortælling om håb", som er en bog, der kan hjælpe voksne og børn med at tale om at have mistet.

Af Susanne Holm, Om-sorgen.dk
Stjernes Rige
Det kan være svært at sætte ord på sorg, savn og det at miste samt at give konkrete svar på det store HVORFOR i samtalen med børn om død, sorg og savn. Det kan også være svært at sætte ord på håb og muligheden i at finde mening med døden, når sygdom og smerte bliver det altoverskyggende. Bogen – ”Stjernernes Rige – en fortælling om håb”, som netop er udkommet her i 2020 – er et rigtig godt bud på et afsæt til at tage hul på samtalen med mindre børn om disse svære emner.

Se også: Uddannelse til certificeret sorgvejleder

Rikke Skov Jørgensen, som er bogens forfatter, har med denne bog til hensigt at hjælpe voksne og børn med at sætte ord på, når der ikke findes ord til at forklare det meningsløse. Ved første øjekast på bogen som helhed og bogens forside er du som læser ikke i tvivl om, at denne bog har noget eventyrligt over sig og taler til børns nysgerrighed. Forsiden illustrerer for mig en stjerne med sit eget prinsesseslot på – omgivet af de fineste lilla tulipaner – og med en masse andre stjerner i baggrunden. Den smukke forside giver mig en naturlig indføring til bogens fortælling og skaber en rød tråd til bogens indhold.

Det første, du møder i bogen, udover et fint lille citat, er et forord skrevet af forhenværende sogne- og sygehuspræst, Preben Kok. Han starter sit forord med følgende: ”Denne bog vil noget – noget vigtigt. Og det lykkes den med!”

Rikke Skov Jørgensen fører os igennem en eventyrlig fortælling om en prinsesses korte besøg her på jorden. Hun får nænsomt fortalt om den lille prinsesses familie, sorger og udfordringer, men også om glæder og mindeværdige stunder, som de havde sammen. Fortællingen ender med, at prinsessen rejser til Stjernernes Rige, hvor hun ankommer til sit prinsesseslot på sin helt egen stjerne med yndlingsblomsterne omkring sig – de lilla tulipaner. Herfra følger hun sin jordiske familie, som har et godt liv med glæde, men også med fortsat sorg og savn efter hende.

Bogen er fyldt med eventyrlige sætninger som f.eks.: ”De dage, hvor der kom flest tårer, sendte den lille prinsesse en ekstra solstråle, der kunne varme og trøste dem og dryssede lidt stjernestøv på dem, mens de sov. På den måde vidste de, at hun altid var hos dem.”

Fortællingen er rørende og smukt illustreret med tegninger fyldt med symbolik og kærlighed. Der er mange detaljer i illustrationerne, som dermed understøtter fortællingen på en helt unik måde.

Forfatteren

Forfatter Rikke Skov Jørgensen mistede sin datter Lea, da hun var 1,5 år gammel på grund af en hjerneskade, som Lea pådrog sig ved fødslen. Tabet af Lea har givet inspirationen til denne bog. Rikke Skov Jørgensen er uddannet pædagog og arbejder med pressede familier i en NGO.

Anbefaling

Jeg kan varmt anbefale ”Stjernernes Rige – en fortælling om håb”. Jeg tænker særligt på dig, der arbejder med børn – enten i en børnehave eller i de små klasser i indskolingen. Bogen med dens rørende, simple og alligevel indholdsrige fortælling understøttet af de smukkeste og symbolfyldte illustrationer er et rigtig godt afsæt for dialog om død, sorg, savn og håb med børn. Men voksne kan også lære meget af denne hjertevarme fortælling.

Jeg medgiver ”Stjernernes Rige – en fortælling om håb” min varmeste anbefaling. Lad fortællingen vokse i universet, så alle stjernebørn – trods deres korte ophold på jorden ­– beholder en betydningsfuld plads i deres familiers fortsatte liv.

Se også: Uddannelse til certificeret sorgvejleder

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere