Angst viser sig i mange grader og former. Det kan være fra øget ængstelighed til overbekymring, frygt for særlige situationer, tvangstanker/tvangshandlinger og til deciderede angstanfald. Dette kursus forholder sig til angst generelt, som i sin grundform er den samme, men udfolder sig forskelligt afhængig af tilstand, lidelse, situation mv. På dagen præsenterer ergoterapeut Rebekka Bondegaard og fysioterapeut Lotte Paarup en supplerende tilgang til behandling af angst, som går gennem kroppen – særligt åndedrættet. Åndedrættet er det første, som reagerer, når angsten er på vej og dermed det første, vi bør tage os af, når vi gerne vil hjælpe et menneske ud af angstens greb.
Kan vi ”puste” angsten væk? - Lær om åndedrættet som et effektivt supplement til behandling af angst
Mange studier viser, at åndedrættet er afgørende for vores fysiske sundhed - og i høj grad også for vores psykiske samt mentale sundhed. Vores kognitive hjerne, vores tanker og dermed også vores følelser og adfærd påvirkes af, hvordan vi benytter vores åndedræt, samt hvordan kontakten til kroppen er. Når åndedrættet fungerer, som det fra naturens side er beregnet til, vil det automatisk skabe en rytme og en støtte til hjernen og nervesystemet.
I praksis viser det sig dog, at mange mennesker har et ”forandret åndedræt” og f.eks. trækker vejret hurtig, overfladisk, fastlåst og måske gennem munden. Det alene vil bringe kroppen i øget alarmberedskab og påvirke vores evne til at finde ro og til at agere/reagere hensigtsmæssigt i hverdagen.
Når vi overmandes af uro, tankemylder, overbekymringer eller angstanfald, er vi - ofte helt ubevidst - kommet til at lave en usynlig skillelinje mellem krop og hoved, hvilket betyder, at vi kommer ”i følelsernes vold” og handler irrationelt. Her er åndedrættet via vagusnerven det redskab, der kan bringe ro og en fornemmelse af sikkerhed for hjernen og nervesystemet igen. Samtidig er åndedrættet det redskab, der - over tid og med målrettet træning - bringer os mere ind i ro-systemet, parasympatikus, som baner vejen for en krop i lavere alarmberedskab. En krop, der reagerer mindre på det, den gjorde før, og som langt hurtigere finder ro og en oplevelse af sikkerhed.
Via kroppen - via åndedrættet - har vi altså en ”fjernbetjening” til at dæmpe nervesystemet, hvilket betyder, at vi får lettere adgang til at handle på de rationelle tanker, som ofte også er til stede i den angstfyldte situation, således at vi opnår øget kontrol og mestring.