Dialektisk Adfærdsterapi (DAT) - Kursusforløb til fagprofessionelle
Dialektisk Adfærdsterapi DAT
Psykologi og psykiatri kurser & uddannelser
Kursus

Dialektisk Adfærdsterapi

Hjælp borgere med personlighedsforstyrrelser til større trivsel – vær med på dette introduktionskursus i Dialektisk adfærdsterapi (DAT), som psykolog Casper Aaen står i spidsen for.

Når du deltager på kurset, opnår du bl.a.:

 • Indsigt i, hvordan du igennem DAT kan håndtere borgernes vanskeligheder
 • Indsigt i og redskaber til, hvordan du kan lære borgerne at skabe opmærksomhed, følelsesregulering, relationsfærdigheder og ”hold ud”-krisestrategier
 • Indsigt i, hvad der er i fokus under de terapeutiske samtaler, så du kan arbejde videre med borgeren ud fra DAT’s principper, når terapiforløbet er færdigt
 • Redskaber til, hvordan du arbejder med tilbagefaldsforebyggelse og stabilitet i borgerens hverdag

Derudover får du inspiration til at arbejde med DAT i egen praksis, når du kommer hjem fra kurset.

Få mere at vide lige herunder.

Dialektisk adfærdsterapi introduktionskursus

Borgere med personlighedsforstyrrelser, der medfører selvskadende, misbrugs- og selvmordsadfærd samt spiseforstyrrelser, har ofte vanskeligt ved at regulere deres adfærd og være i kontakt med sig selv. Det kommer blandt andet til udtryk ved angsten for at blive forladt, ikke at være tilstrækkelig og i form af ustabile følelsesliv. 

Dialektisk adfærdsterapi (DAT) er en evidensbaseret metode, som har vist rigtig gode resultater i arbejdet med personer med en personlighedsforstyrrelse, bl.a. borderline. Metoden hjælper dem med at følelsesregulere, skabe struktur og afhjælpe den dømmende tilgang, de har til sig selv og deres egen adfærd. 

I samarbejde med cand.psych. Casper Aaen har vi sammensat dette introduktionskursus i dialektisk adfærdsterapi, som giver dig viden om og redskaber til, hvordan du bruger principperne fra DAT i dit arbejde med borgere, som lider af en personlighedsforstyrrelse. Du får bl.a. viden om og redskaber til at styrke dit samarbejde med borgeren og skabe struktur i borgerens hverdag.   

DAT - Dialektisk adfærdsterapi indhold

Personer med personlighedsforstyrrelser er ofte ustabile i deres evne til at regulere følelser, er sort/hvid-tænkende og/eller har en tomheds- og/eller ude-af-kontrol følelser, som tager styringen over deres adfærd. Omdrejningspunktet i DAT er netop at lære borgeren at regulere sine følelser og skabe en anerkendende frem for en dømmende adfærd. 

Dialektisk adfærdsterapi arbejder med færdighedstræning inden for fire områder: 

 • Bevidst nærvær – Lærer borgeren at skabe nærvær til sig selv, mindfulness. 
 • Krisefærdigheder – Lærer borgeren at lægge en plan for håndtering, når krisen opstår. 
 • Relationsfærdigheder – Lærer borgeren, hvordan man opbygger sunde relationer. 
 • Følelsesregulering – Lærer borgeren at identificere de primære og sekundære følelser. 

Ud over at få et indblik i den dialektiske metodes principper får du helt konkrete metoder til at lave strategiske ugeplaner for borgeren, som skaber struktur i deres hverdag. 

Målgruppe:

Dette kursus henvender sig til dig, der arbejder med borgere, som har borderline eller andre personlighedsforstyrrelser, og som ønsker at arbejde ud fra en dialektisk tilgang.  

Udbytte:

 • Viden om, hvorfor borgere med en personlighedsforstyrrelse reagerer, som de gør 
 • Indsigt i, hvordan du igennem DAT kan håndtere borgernes vanskeligheder 
 • Indsigt i og redskaber til, hvordan du kan lære borgerne at skabe opmærksomhed, følelsesregulering, relationsfærdigheder og "hold ud"-krisestrategier 
 • Indsigt i, hvad der er i fokus under de terapeutiske samtaler, så du kan arbejde videre med borgeren ud fra DAT’s principper, når terapiforløbet er færdigt 
 • Redskaber til, hvordan du arbejder med tilbagefaldsforebyggelse og stabilitet i borgerens hverdag 

Derudover får du inspiration til at arbejde med DAT i egen praksis, når du kommer hjem fra kurset. 

Dagens underviser

Casper Aaen
Klik for at se
Casper Aaen
Casper Aaen
cand.aut.psych. og specialist i voksenpsykoterapi
Casper Aaen, cand.aut.psych. og specialist i voksenpsykoterapi. Han arbejder til daglig på Glostrup Hospital med klienter med borderline eller emotionelt ustabile personlighedsforstyrrelser. Der arbejdes ud fra principperne i Dialektisk Adfærdsterapi. Han har tidligere arbejdet i 8 år på Gentofte Hospital og Rigshospitalet med svære spiseforstyrrelser. Derudover er han efteruddannet i systemisk terapi og dialektisk terapi ved bl.a. professor Marsha Linehan. Han er bl.a. forfatter til bøgerne ”Lev med dine følelser” (2011) “Kom over dit livs traume – en selvhjælpsbog til mennesker med PTSD” (2014) og er medforfatter til bogen “Psykoterapeutiske tilgange til PTSD” (2018).
TID & STED:
Det sker:
Den 1. - 3. februar 2023 på Trinity Hotel og konferencecenter, Fredericia


Undervisning fra:
1. februar 2023 kl 09:00 - 16:00
2. februar 2023 kl 09:00 - 16:00
3. februar 2023 kl 09:00 - 16:00

DELTAGERBEVIS
Du får deltagerbevis på sidste dag.
Pris
Pris for deltagelse er kr. 9.995, - ekskl. moms.
Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage, kaffe og te ad libitum alle tre dage, samt middag og overnatning mellem dagene.

Mulige rabatter
Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan din arbejdsplads få rabat. Læs mere her

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for yderlige rabatmuligheder.

Vil du vide mere om dialektisk adfærdsterapi?

Hvad er dialektisk adfærdsterapi?

Dialektisk adfærdsterapi (DBT) er en terapiform, der fokuserer på at hjælpe personer med at ændre negative tanke- og adfærdsmønstre. DBT blev oprindeligt udviklet til at hjælpe personer med svær selvskade og borderline personlighedsforstyrrelse, men det er nu blevet anvendt i behandlingen af ​​en række andre tilstande.

Metoden er en evidensbaseret behandlingsmetode, som er rettet mod personer med personlighedsforstyrrelser og borderline personlighedsforstyrrelser. Formålet med DAT er at hjælpe personer med personlighedsforstyrrelser med at regulere stærke følelser. Denne metode giver dem redskaber til selv at validere og stole på deres egne følelser, tanker og aktiviteter. Metoden bygger på strategier fra adfærdsterapi og accept-strategier, som er udviklet fra mindfulness og andre ikke-traditionelle tilgange til psykoterapien. 

DAT er udviklet af den amerikanske psykolog Marsha Linehan i 1990’erne. 

Hvordan adskiller DAT sig fra andre former for terapi?

DAT adskiller sig fra andre former for terapi ved at fokusere på at hjælpe personen med at acceptere deres nuværende tilstand, mens de arbejder på at ændre negative tanke- og adfærdsmønstre. DAT indeholder elementer af mindfulness og ACT.

Hvor kan dialektisk adfærdsterapi bruges?

DAT er blevet anvendt i behandlingen af ​​en række diagnoser, herunder borderline personlighedsforstyrrelse, posttraumatisk stress disorder (PTSD), spiseforstyrrelser, depression, angst og afhængighed.

Hvem har udviklet dialektisk adfærdsterapi?

DAT er udviklet af den amerikanske psykolog Marsha Linehan i 1990’erne. 

Danske eksperter i dialektisk adfærdsterapi

Vores underviser psykolog Casper Aaen er blandt Danmarks største eksperter inden for dialektisk adfærdsterapi. Casper har arbejdet med DAT i 15 år og har sin egen klinik "Center for Dialektisk adfærdsterapi og PTSD". Casper er desuden forfatter til flere bøger, heriblandt "Lev med dine følelser", og er også en flittig foredragsholder.

Mød vores underviser Casper Aaen i 5 små videoer om Dialektisk adfærdsterapi: Se DAT videoerne her.

Læs også vores artikel med underviser Casper Aaen: Når følelser bliver destruktive – Dialektisk adfærdsterapi