Interoception - Den skjulte sans - Seminarer
Den skjulte sans
Alle nyheder
Kursus

Interoception – Den skjulte sans

Styrk dine borgeres evne til at mærke sig selv, når du med dette kursus lærer om interoception – dvs. evnen til at registrere egne kropslige fornemmelser.

Kurset belyser den interoceptive funktion, og hvordan ubalance i denne påvirker den fysiske og mentale sundhed. Du tager derfor bl.a. fra kurset med:

 • Viden om hjernen og det autonome nervesystem
 • Kendskab til nervus vagus og dens forbindelse til vores interoceptive sans
 • Viden om hjernetræthed og hjernepauser
 • Træning i at styrke interoceptionen gennem sansemodulerende øvelser
 • Træning i at facilitere selvregulering

Din underviser er ergoterapeut Charlotte Andersen.

Styrk indre kropsfornemmelser gennem sansemodulation

Arbejder du med mennesker, som kan svært ved at ”mærke sig selv” og tolke kroppens signaler? Så kan det måske skyldes interoceptive forstyrrelser.

Interoception er vores skjulte sans og har betydning for vores evne til at mærke, forstå og tolke på signaler og sansninger fra kroppen. Når vi modtager beskeder fra vores interoceptive sans som f.eks. smerte, sult, tørst, kulde, hjertebanken eller spændte muskler, vil vi typisk regulere vores respons og adfærd derefter. Mærker vi f.eks. tørst vil vi automatisk sørge for at få noget at drikke.

Den indre sansning påvirker også vores følelser; det er derfor, at vi f.eks. får ”sommerfugle” i maven, når vi er spændte. Vores hjerne bruger blandt andet disse kropssignaler til at fastlægge vores følelser og humør.

Men når der er en ubalance i den interoceptive funktion, kan vigtige beskeder gå tabt eller mistolkes, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for vores helbred og trivsel. Det kan f.eks. være, at kroppen forsøger at sende os beskeder om, at vi er trætte, stressede eller angste - men vi identificerer ikke signalerne, og kan derfor ikke regulere vores adfærd eller følelser i forhold til disse belastninger.

Mennesker som har svært ved at ”mærke sig selv”, kan derfor have stor gavn af, at vi som fagprofessionelle har viden om den interoceptive sans, og at vi kan tilbyde en indsats, der hjælper dem til at kunne forstå og identificere de signaler, som kroppen giver. Dette vil danne grundlag for et langt bedre helbred og øget livskvalitet.

Dagens indhold:

På dette kursus sætter ergoterapeut Charlotte Andersen fokus på den interoceptive funktion, og hvordan en ubalance i denne påvirker vores fysiske og mentale sundhed. Undervisningen tager udgangspunkt i viden om nervesystemet og hjernen, og hvordan vi selvregulerer og udvikler vores kropsopfattelse. Interoceptive forstyrrelser kan bedres gennem sanserne og modulation. Derfor får du også viden om sanserne og inspiration til, hvordan du arbejder med den skjulte sans.

På kurset får du:

 • viden om den interoceptive sans
 • indsigt i konsekvenserne af en interoceptiv forstyrrelse
 • viden om hjernen og det autonome nervesystem
 • kendskab til nervus vagus og dens forbindelse til vores interoceptive sans
 • viden om hjernens plasticitet
 • viden om hjernetræthed og hjernepauser

Derudover lærer du at:

 • træne interoceptionen gennem sansemodulerende øvelser
 • facilitere selvregulering
 • dæmpe et nervesystem i ubalance

Målgruppe:

Kurset henvender sig til dig, der arbejder med børn, unge eller voksne, som har udfordringer med at ”mærke sig selv” eller som har svært ved tolke kroppens signaler, hvilket blandt andet kan opleves hos mennesker med autisme, psykiske lidelser, spiseforstyrrelser, stressrelaterede tilstande og traumer. Det kan være, at din profession er pædagog, socialrådgiver, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut eller lign. indenfor specialområdet. Kurset kræver ingen forudgående viden om nervesystemet og hjernen, men det vil være en fordel.

Dagens underviser

Charlotte-Andersen
Charlotte Andersen
ergoterapeut og konsulent med sansemodulation som speciale
Charlotte Andersen har mere end 20 års klinisk erfaring fra psykiatrien og mere end 5 års undervisningserfaring i sanseintegration – og hun kan derfor garantere en dybdegående klinisk indsigt og mange eksempler fra praksis. Charlotte Andersen har siden 2012 beskæftiget sig med udvikling af sundhedsinnovation og forskning i sansemodulation. Hun er i den forbindelse tilknyttet Syddansk Universitets Fokuserede Psykiatriske Forskningsenhed i Aabenraa som gæsteforsker.
TID & STED:
Vælg mellem:
Den 7. juni 2022 på Scandic Silkeborg


Undervisning fra kl. 09.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 3.050, - ekskl. moms.  Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum. 

Mulig rabat
Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan I få rabat. Læs mere under loyalitetsrabat.
Maillisterabat (op til 10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% yderligere i rabat allerede ved første tilmelding.