Er du i risiko for at blive forrået i dit job?
Når du arbejder med mennesker, der behøver og er afhængige af din vejledning, din forståelse og din omsorg, og samtidig oplever højt arbejdspres eller høje følelsesmæssige krav, har du muligvis oplevet, at du bliver enten mere rå eller modsat mere fjern og ligeglad i din tilgang.
Forråelse er et udtryk for, at vi gradvist bliver mere og mere rå eller resignerede i forsøget på at håndtere afmagtsfølelse. Forråelse eller resignation er et forsøg på at mestre psykisk slitage i form af afmagtsfølelser over andres adfærd, moralsk stress og omsorgstræthed.
Mange små psykiske belastninger igennem længere tid kan føre til afmagt eller resignation. Følelser, der kan være svære at rumme, fordi man som fagperson er vant til at være dén i relationen, der kan og skal have overskud og være handlekraftig. Mange er derfor uforberedte og udfordret på at rumme afmagtsfølelsen og kan risikere enten at overinvolvere sig og slide på egne ressourcer, eller modsat beskytte sig mod afmagten og vende ryggen til de egentlige ofre, der dermed står alene uden nogen at dele følelsen med.
At være ansat i et psykisk krævende job fordrer derfor, at man kender sig selv og både kan bearbejde stærke indtryk og rumme at være afmægtig. Kan man ikke det, er man ikke blot i risiko for at udføre et dårligt stykke arbejde, men også for at mistrives i jobbet med følelsen af udbrændthed, depression, angst eller sekundær traumatisering som følger.
Undgå forråelse som blind passager - sæt dig på Fiskerbænken
verden ifølge Dorthe Birkmose og Rikke Høgsted
Dagens indhold
Rikke Høgsted og Dorthe Birkmose tager dig igennem dagen med en vekslen mellem faglige oplæg og mini-workshops, hvor du får mulighed for at sætte dagens emne i tæt relation til dit arbejdsliv og kultur.
Rikke Høgsted indleder dagen med oplæg om at finde mening i sit arbejde inspireret af Victor Frankls kloge ord: ”Man´s main concern is not to gain pleasure or to avoid pain but rather to see a meaning in his life”. Herefter fortsætter Rikke med et oplæg om risikoen for at miste balancen ved enten at overinvolvere sig i sit arbejde og blive tyndhudet eller modsat underinvolvere sig og blive tykhudet.
Mini-workshop 1 handler om, hvad der kan gøre fagfolk enten over- eller underinvolverede.
Dorthe Birkmose fortsætter formiddagen med fokus på underinvolvering og fortæller om forråelsens vidt forskellige udtryk, hvor udsagn som ”tungere og tungere borgere”, ”vi har prøvet alt, og intet virker” og ”lad os fortælle gode historier” viser sig at være lige problematiske.
Mini-workshop 2 handler om at identificere forråelsens faresignaler i praksis.
Dorthe Birkmose afslutter formiddagen med at sætte fokus på moralsk stress som den særlige stress, der opstår, når det faglige råderum bliver for lille til, at man kan udføre sit arbejde på en måde, hvor man selv er tilfreds.
Dorthe Birkmose fortsætter efter frokost med et oplæg om afvæbnet kritik og psykologisk tryghed. At der på den ene side er risiko for, at man svarer andre så afvæbnende, at de fremover indfører selvcensur, og man dermed går glip af deres viden. Eller man svarer andre så konstruktivt, at de bliver så trygge, at de fortæller mere, om alt det der sker.
Mini-workshop 3 handler om, hvordan man kan spørge og svarer andre, så der skabes større psykologisk tryghed.
Rikke Høgsted kommer på dagens sidste oplæg ind på, hvad man kan gøre for at undgå at få forråelsen med som ”blind passager”, og hvordan man hurtigt kan få den ”sat i land”, når den igen forsøger at snige sig om bord.
Mini-workshop 4 handler om, hvordan man med Fiskerbænken som eksempel kan yde hinanden støtte som kollegaer.
Rikke Høgsted og Dorthe Birkmose afslutter i fællesskab med opsamling på dagens læringspunkter.
Målgruppe:
Kurset retter sig mod faggrupper, der arbejder inden for mentale risikojob som f.eks. læger og sygeplejersker, jordemødre og social- og sundhedspersonale, pædagoger og lærere, socialrådgivere og sagsbehandlere, psykologer og præster, politi, fængselsbetjente og jurister, nødhjælpsarbejdere og soldater.