Denne kursusdag sætter fokus på unge og voksne, der er ramt af den psykiske lidelse OCD. Formålet med kurset er at give en dybere indsigt i og forståelse af OCD og af de forskellige adfærds- og tankemønstre, som kan være med til at vedligeholde og forstærke angsten.
I relationen og kontakten er der ofte fokus på adfærds- og tankemønstre hos den OCD-ramte som det primære. Dette kursus sætter derimod fokus på fagpersoners utilsigtede adfærds- og kommunikative mønstre, som kan være lige så vedholdende og forstærkende for OCD-symptomerne.
Dagens underviser psykolog Hjalti Jonsson præsenterer alternative måder at intervenere på og giver dig inspiration og redskaber til at reflektere og stille spørgsmål til egen praksis – så du fremover bedre kan vurdere effekten af egen praksis og tilgang til personer ramt af OCD.
Undervisningen tager udgangspunkt i den nyeste forskning og teorier om tilpasset adfærd (symptom accomodation) og overdrevet bekræftelsessøgning (excessive reassurance seeking) sammenholdt med eksempler og kliniske erfaringer fra underviserens sidste 15 år med behandling af OCD og angstlidelser.
Dagens udbytte
- Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen - med en hel masse eksempler fra praksis
- Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser såsom andre angstlidelser, autismespektrumforstyrrelser, depression, psykotiske lidelser og ikke mindst de såkaldte OCD-relaterede tilstande, f.eks. Body Dysmorphic Disorder BDD og Hoarding Disorder (samlermani)
- Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne; f.eks. hvordan bekræftelse og støtte kan blive en vedligeholdende og ond cirkel i stedet for en hjælpsom strategi
- Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder og -tilgange er mest virksomme ift. OCD?
Kurset veksler imellem oplæg, demonstrationer og øvelser.
Målgruppe
Kurset er for dig, der arbejder med unge og voksne med OCD. Det kan f.eks. være pædagogisk personale på bosteder/uddannelsesinstitutioner/socialpsykiatri, socialrådgivere, mestringsvejledere, virksomhedskonsulenter, sygeplejersker, psykologer mm.