sorg hos udviklingshæmmede
Handicap & omsorg
Kursus

Sorg og tab hos mennesker med udviklingshandicap

Få indsigt og praktiske redskaber til at støtte mennesker med udviklingshandicap i deres sorgproces og til at skabe trygge rammer for de svære samtaler om tab. Mange med udviklingshandicap bærer på en usynlig sorg over tab og adskillelser i hverdagen, og det kræver viden og forståelse at opdage og lindre denne sorg.

På dette kursus får du bl.a.:

  • Viden om, hvordan sorg opleves og udtrykkes hos mennesker med udviklingshandicap
  • Praksisnære pædagogiske redskaber som OmSorgsplaner til samtale og støtte
  • Indsigt i, hvordan du bedst vejleder og støtter pårørende i sorg

Dagens ekspert, hospitalspræst Line Rudbeck, vil guide dig i, hvordan du bedst støtter både borgerne og deres pårørende i deres sorgarbejde.

Tilmeld dig kurset, og bliv klædt på til at tage hul på de svære samtaler og støtte mennesker i sorg.

Sorg er en tilstand, der er svær at håndtere

Mange mennesker med udviklingshandicap oplever tab - store som små - og mange bærer måske rundt på en sorg, de aldrig har fået talt om eller formået at give udtryk for på anden vis. Det er ikke altid let at se, hvad der skaber reaktioner hos mennesker med udviklingshandicap, men ofte kan det være på grund af en skjult sorg.

De mange tab

Hverdagen indeholder mange forskellige typer af tab for mennesker med udviklingshandicap. Det kan for eksempel være, at de ikke oplever at have en at tale med om deres tanker og følelser, eller at det er svært, når en anden beboer eller de selv skal flytte, ligesom det kan opleves som en sorg at skulle slippe mor og far, eller at en pædagog får nyt arbejde. 

Kompetenceudvikling er nødvendig

Det er altid vigtigt at få øje på og grebet et menneske i sorg, men for at gribe mennesker med udviklingshandicap skal der ofte noget mere og andet til. Det er derfor vigtigt, at du har blik for sorgens mange ansigter samt indsigt og viden i de praksisnære pædagogiske redskaber, du kan bruge for at yde trøst, lindring og skabe håb - både i samtalerne med borgerne og i samtaler med deres pårørende.  Et vigtigt pædagogisk redskab er blandt andet at udarbejde en OmSorgsplan, hvilket vi går i dybden med på kurset.

De pårørende er også i sorg

Samtalen om sorg med de pårørende - herunder om de pårørendes sorg over deres barns handicap og den livslange bekymring for barnets ve og vel - er også en stor del af det pædagogiske arbejde med borgeren. Du får på dagen viden og redskaber til, hvordan du bedst støtter de pårørende.

Dagens ekspert er hospitalspræst Line Rudbeck, som er specialist i sorg og tab hos mennesker med udviklingshandicap. Hun giver dig viden om:

  • teoretiske modeller om sorg – en kort præsentation
  • vigtigheden af at kende til beboerens livshistorie/livshistoriens mange tab
  • hvilke tab mennesker med udviklingshandicap sørger over
  • hvilke vilkår der skal være opfyldt for den enkelte for at sikre trivslen
  • hvordan sorgen kommer til udtryk hos denne type borgere i forhold til andre

Du får på dagen redskaber til:

  • hvordan du tager hul på samtalen, og hvordan du runder den af igen
  • hvad du gør med de borgere, der er uden sprog
  • hvordan du støtter borgeren i at få talt om bekymringer og frygt, for eksempel tanker om egen død og begravelse
  • hvordan du sikrer, at I har en fælles kultur for afsked i din organisation
  • hvilke punkter, du skal overveje i arbejdet med en OmSorgsplan
  • Samtalen med de pårørende om sorg over deres barns handicap, og hvordan du kan hjælpe med at tage hul på den svære samtale om død og begravelse

Underviser

Line Rudbeck
Line Rudbeck
Tidligere sognepræst i Skanderborg og nu hospitals- og hospicepræst i Horsens og Brædstrup
Line har stor erfaring med sjælesorgssamtaler med borgere med udviklingshandicap, og hun har blandt andet haft stor tilknytning til Landsbyen Sølund, som er et bosted for mennesker med udviklingshandicap. Hun har specialiseret sig i, hvilke tab borgere med udviklingshandicap oplever, hvordan sorgen kommer til udtryk, og hvordan man som medarbejder og pårørende trøster og skaber håb. Line Rudbeck har 15 års erfaring med undervisning i emnet og er medforfatter til bogen ”Når udviklingshæmmede sørger – en bog om tab, sorg og trøst” fra 2018.
TID & STED
Det sker:
Den 6. marts 2025 på Scandic Kolding
Den 15. september 2025 i Odense (lokation kommer snarest)

Undervisning fra kl. 09.00 til 16.00.
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 2.995, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Mulig rabat
Maillisterabat : Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.