Arbejder du med familier, hvor der er traumer, særlig sårbarhed, udfordringer med tilknytning eller uhensigtsmæssige relationer?
Som medarbejder på børne- og ungehjem samt krisecentre eller som plejeforælder eller børne- og ungerådgiver befinder ud dig formentligt ofte i, hvad der kan føles som orkanens øje af intense eller komplicerede familiekonflikter.
Hvis du ikke har konkrete redskaber og teknikker til at håndtere konflikternes kompleksitet og traumerne hos forældrene og/eller børnene, bliver det utroligt svært for dig at understøtte eller etablere kontakt og samvær mellem familiemedlemmerne.
Selve konflikten kan overskygge de ressourcer, der faktisk er i kontakten mellem familiemedlemmerne/forældre og barn.
Ved at have en forståelse af, hvordan dynamikkerne i familien både fungerer og udfordrer, kan du understøtte kommunikationen positivt, hvilket giver dig et styrket afsæt for at øge trivslen hos børnene og familien som helhed.
Forstå traumers betydning for relationer og konflikter
På denne kursusdag klæder psykolog Camilla Bechsgaard dig på til at arbejde med familiers konflikter og relationelle udfordringer, når der er traumer hos et eller flere af familiemedlemmerne.
Du får først et intensivt vidensgrundlag i forhold til at forstå traumers betydning for relationer og samspil.
Derefter dykker vi sammen ned i, hvilke metoder og teknikker, der understøtter hensigtsmæssig kommunikation fremfor konfliktoptrapning eller -eskalering, når du som fagperson skal understøtte kommunikation og relationsdannelse i familier med traumer.
Camilla Bechsgaard har indgående viden om og adskillige års erfaring med familiekonflikter og traumer hos børn, unge og voksne.
På kursusdagen går vi i dybden med de temaer, der ofte er på spil i familiekonflikter, og kommer omkring:
- Hvilke udfordringer der kan være i kontakten mellem barn og forældre
- Hvordan traumerne kan være med til at skabe store konflikter i rummet omkring familien, fx på et krisecenter, i en plejefamilie eller et på familiebehandlingscenter
- Hvad du kan gøre, når familiedynamikkerne og traumerne udfordrer samarbejdet og indsatserne med familierne
- Hvordan du finder frem til ressourcer i kontakten mellem familiemedlemmerne
- Dig selv som en ressource i kontakten: Hvad er din egen dynamik og reaktion i relationen – og hvordan påvirker du selv situationen?
- Hvordan du kan være med ‘ufreden’: Det handler ikke om at kunne behandle traumerne i dette rum, men at se på, hvad vi kan gøre i et her-og-nu-perspektiv
Målgruppe
Kurset er særligt målrettet dig, der arbejder med traumeramte mennesker, samvær og kontakt mellem forældre og barn, relationelle udfordringer, forstyrrede tilknytningsmønstre eller komplicerede familiedynamikker, der udfordrer samarbejdet. Det kan fx være som medarbejder på børne- og ungehjem, samt krisecentre eller som plejeforælder eller børne- og ungerådgiver.