Hvad vil det sige at lide psykisk? Er psykisk lidelse en form for sygdom, en reaktion på et usundt samfund eller noget helt tredje?
Flere og flere mistrives og lider psykisk, og der er sket en voldsom stigning i diagnoser som stress, angst og depression.
Diagnoser tjener flere formål. Diagnoser bruges af såvel fagpersoner som lægfolk til at sætte ord på stadig flere former for lidelse, afvigelse og ubehag. Diagnoser giver os blandt andet en forklaring, vi kan forstå og håndtere, og de tilbyder en ramme at sætte lidelsen ind i. Men er det altid sygdomme, vi rammes af, når vi lider psykisk? Eller kan symptomer i virkeligheden være meningsfulde (men pinefulde) reaktioner på konteksten? En kontekstbaseret lidelsesforståelse tager højde for samfundet og menneskets levede liv, erfaringer, mulige traumer samt intrapsykisk sårbarhed. I stedet for at spørge den lidende ”Hvad er der galt med dig?”, så spørges der ”Hvad er der sket med dig?”.
For måske er der en bedre måde at forstå vores borgeres, patienters eller medmenneskers smerte på, som ikke gør den lidende til en patient med diagnoser, men til et menneske med hjerte og smerte, som en nondiagnostisk tilgang bedre kan hele.