Børne- og ungeområdet
Artikel

Hvad er Affektudbrudsmodellen, og hvordan kan du bruge den som fagprofessionel?

Affektudbrudsmodellen er et nyttigt værktøj for pædagogisk personale, der ønsker at forstå og håndtere konfliktsituationer på en bedre måde. Modellen viser, hvordan en konflikt udvikler sig gennem 5 faser, og giver et systematisk redskab til at analysere og lære af situationerne. Som fagprofessionel har du mulighed for at både forebygge og håndtere konflikter bedre ved at anvende modellen i samtaler med borgerne og refleksion med kollegaerne.

Affektudbrudsmodel - børn i konflikt

Hvad er affektudbrudsmodellen?

Affektudbrudsmodellen er en teori, der beskriver den typiske udvikling af en konfliktsituation i 5 faser: hverdag, eskalering, kaos, deeskalering og hverdag igen. Modellen viser, hvordan en person kan gå fra at have kontrol i en hverdagssituation til at blive trigget og komme i affekt, hvorefter situationen eskalerer og fører til et kaos, hvor personen mister sin selvkontrol. Efterfølgende deeskaler situationen, og personen vender tilbage til kontrol og en hverdagstilstand.

Modellen viser også følelsernes intensitet på den lodrette akse, mens tiden er afbildet på den vandrette akse. Grænsen mellem kontrol og kaos er, når den røde streg krydser den stiplede linje foroven. Nogle mennesker kan håndtere mere modgang, før de mister kontrol, mens andre har sværere ved at bevare selvkontrollen.

affektudbrudsmodellen

Affektudbrudsmodellen bliver også nævnt Bo Hejlskov og Anna Sjölunds bog “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik“, som en af vores kunder har skrevet en boganmeldelse af.

Hvordan kan du som fagprofessionel bruge affektudbrudsmodellen?

Affektudbrudsmodellen kan bruges til at give en systematisk og kronologisk struktur til samtaler om konfliktsituationer. Den kan bruges som et redskab til læring og refleksion efter en konfliktsituation, hvor man gennemgår de 5 faser og analyserer, hvad der skete, og hvad der fremover kan gøres anderledes for at undgå affekt. Modellen kan også bruges forebyggende i samtaler med borgeren, hvor man kan spørge ind til borgerens reaktioner i konfliktsituationer, og hvordan man som medarbejder kan støtte dem i at undgå eller håndtere kaostilstanden.

Hvorfor skal du bruge affektudbrudsmodellen til at håndtere konflikter?

Som fagprofessionel er det vigtigt at bruge affektudbrudsmodellen, da det støtter muligheden for en god og konstruktiv samtale med borgeren. Modellen er gavnlig, fordi den giver medarbejderen et udgangspunkt for at forstå og støtte borgeren i konfliktsituationer. Ved at kende borgeren godt og vide, hvad der kan trigge affekt, er man bedre forberedt på at støtte dem i at bevare selvkontrollen. Affektudbrudsmodellen kan hjælpe både borgeren og medarbejderne til at få indsigt i, hvad der kan udløse affekt, hvilket kan medvirke til at forebygge voldsomme situationer og gøre dem mindre alvorlige. Modellen kan også bruges til at dele viden og reflektere mellem medarbejderne.

Vil du lære mere om affektudbrudsmodellen?

Deltag på vores kursus: Bo Hejlskov – Om udfordrende adfærd hos børn. På kursusdagen bliver du undervist af den anerkendte psykolog Bo Hejlskov Elvén, som sætter fokus på Low Arousal tilgangen i det pædagogiske arbejde.

Dagen henvender sig især til pædagogisk personale på børne- og ungeområdet. Kurset bliver afholdt i København på Scandic Sydhavnen d. 13. juni 2024.

Relevante arrangementer

Bo Hejlskov – Om udfordrende adfærd hos børn
Kursus

Bo Hejlskov – Om udfordrende adfærd hos børn

Fyn

Dette kursus er afholdt, men vi har andre relaterede kurser.

Se vores digitale lektion med Bo Hejlskov Elvén her: Håndtering af adfærdsproblemer Bo indgår også som en del af vores ADHD uddannelse: Bliv certificeret vejleder i ADHD

Er du interesseret i Low Arousal tilgangen, så se nærmere på uddannelsen: Low Arousal 2 (LA2)

Er du interesseret i arbejdet med børns selvregulering, så se nærmere på kurset: Styrk børns selvregulering

Oplev den anerkendte psykolog, Bo Hejlskov Elvén, når han på denne inspirerende temadag sætter fokus på Low Arousal-tilgangen i det pædagogiske arbejde.

Bo Hejlskov beriger dig bl.a. med viden om og praksisnære redskaber til:

Hvorfor Low Arousal er en givende tilgang i arbejdet med børn Hvor den udfordrende adfærd hos børn stammer fra Hvordan du som fagperson formår at se bag om børnenes udfordrende adfærd Hvordan du, gennem Low Arousal-tilgangen, håndterer konflikter og finder holdbare løsninger
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Må jeg få din opmærksomhed? – Få redskaber til at skabe bedre fokus hos børn og unge
Kursus

Må jeg få din opmærksomhed? – Få redskaber til at skabe bedre fokus hos børn og unge

Fyn

Oplever du børn og unge, der har svært ved at holde fokus, lytte eller gennemføre opgaver? Og vil du have viden og redskaber til at forstå, hvornår der er tale om en almindelig forstyrrelse af opmærksomheden kontra en egentlig opmærksomhedsforstyrrelse som f.eks. ADHD/ADD?

Så kom med på dette praksisnære kursus, hvor du bliver klædt på med:

En grundlæggende forståelse af opmærksomhed som kognitiv funktion Redskaber til at undersøge, hvad der kan forstyrre opmærksomheden – og hvordan en sådan forstyrrelse kan komme til udtryk Inspiration til at genetablere kontrollen over opmærksomheden Indblik i den svære skelnen mellem den hyppigt forstyrrede opmærksomhed og en egentlig opmærksomhedsforstyrrelse/diagnose Viden om, hvem du rækker ud til – og hvornår det er relevant at overveje behov for yderligere hjælp

Dagen igennem kommer du i skarpt selskab med speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri Tine Skipper Vesterby.

Læs mere
Pause Power og hjernero
Kursus

Pause Power og hjernero

Fyn & Sjælland

Føler du dig ofte presset, overbelastet eller mentalt på overarbejde? Glemmer du at holde pauser, eller har du måske helt opgivet dem?  

Så er denne kursusdag for dig. Du får en inspirerende og lavpraktisk dag med to stærke formidlere inden for arbejdstrivsel og mental sundhed: Pia Hauge og Mads Hyldig. Gennem oplæg, øvelser og refleksion får du konkrete redskaber til at skabe en mere balanceret og bæredygtig arbejdsdag – med ro i hovedet og energi i kroppen. 

 Samlet udbytte for dig og din arbejdsplads: 

Mindre stress og tankemylder  Mere kognitivt overskud til arbejdsopgaverne  Inspiration til  pausekultur, du kan tage med hjem  Bedre koncentrationsevne og mere energi  Mere arbejdsglæde – og overskud til det, der virkelig betyder noget 
Læs mere
Sådan støtter du forældre til et barn med handicap
Kursus

Sådan støtter du forældre til et barn med handicap

Fyn

At blive forælder til et barn med et handicap kan føre mange svære følelser med sig – og hverdagen kan stå på udfordrende situationer. 

Som fagprofessionel er det vigtigt, at du kan navigere i forældrenes følelser og behov, og det får du styrket dine kompetencer til på denne kursusdag med Annette Due Madsen, psykolog og familieterapeut, samt Christian Juul Busch, tidligere hospitalspræst. 

På dagen opnår du bl.a.: 

Viden om den modsatte separationsproces og de ambivalente følelser, som forældre til handicappede børn ofte skal gennemgå  Viden om, hvad forældre til børn med særlige behov i al deres forskellighed ofte har brug for i deres kontakt med alle ”systemerne”, herunder kommune, sundhedsvæsen, pædagoger, lærere, aflastningspersonale osv.  Praksisnære redskaber til, hvordan du som professionel bedst møder de forældre, der har børn med særlige behov, og hvordan du rummer forældrenes eventuelle frustrationer eller vrede  Viden om, hvordan du hjælper forældrene med at skabe en god og nyttig narrativ ramme for deres særlige fortælling 
Læs mere