Håndtere, Evaluere, Forandre - med low arousal og afstemt pædagogik - boganmeldelse
Handicap & omsorg
Artikel

Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik – boganmeldelse

Vi er klar med en nye boganmeldelse fra en af vores kunder. Denne gang er det bogen “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik”, som er skrevet af Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund. Bogen henvender sig til fagpersonale, der arbejder med børn og voksne med særlige behov.

Af Betina Buono

forstander, metakognitiv psykoterapeut

afstemt pædagogik

Den nye bog, “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik” af Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund, er en bog for fagpersonale, som arbejder med børn og voksne med særlige behov.

Se også relevant arrangement: Low Arousal 2

“Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik” handler om, hvordan vi bedst mulig holder en low arousal, samtidig med vi bevarer autonomien i den enkelte person, som vi arbejder med.

I bogen bliver du introduceret til 3 metoder / værktøjskasser, så den meget overskuelig, suppleret med illustrationer og cases som forklarer.

Hvorfor læse denne bog fremfor andre bøger?

Bogen “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik” kan nok virke lidt provokerende i forhold til pædagogisk tilgang eksempel:

“Hvis en borger kaster med alle møbler i huset. Så skal vi ikke få ham til at rydde op, han skal have en kop varm kakao og DU skal rydde op efter ham”.

Borgeren er her på et rødt stress niveau, og du kan derfor ikke nå ind til ham, ved at bede ham om at rydde op. Du kan ikke komme igennem med at stille krav – men i stedet ordne det for ham. Virker det provokerende/interessant? Så skal du helt sikkert læse denne bog, for så giver det hele pludseligt mening.

Highlights fra bogen – Bliv klogere på afstemt pædagogik

DEL 1: Håndtere

Forfatterne Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund refererer til en affektudbrudsmodel, hvor de taler om optrapning, kaos og nedtrapnings faser. I denne del giver de helt konkrete principper/ metoder til at håndtere disse faser. Dvs. hvordan fjerner du dig fra en person i kaos, hvad gør vi, når en borger kaster med møbler osv. De kommer desuden med eksempler på håndtering af affektsmitte og introverte/ekstroverte personer. Så i denne del får du en masse god viden og redskaber.

Efter hvert kapitel er der en lille selvevaluering, hvor man kan vurdere sig selv i forhold til de givne værktøjer. Det gør bogen endnu mere konkret, da du også arbejder med dig selv og din pædagogik, som du læser.

DEL 2: Evaluere

Her evaluerer personalet i forhold til affektudbrudsmodellen. Der er skemaer for at kortlægge adfærd samt stressgraden. Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund introducerer dig desuden for samtalemåtter, som bruges til at hjælpe personer, der har svært ved at udtrykke deres synspunkter. De berører også positiv psykologi samt motivationssamtalen, tilpasset til personer med særlige behov.

DEL 3: Forandre

Hvor forandringsparate er personalet? Det er omdrejningspunkt i denne del. Personalet skal kunne skifte kanal og sætte sig ind i, hvordan personen oplever forskellige situationer. I denne del bliver du b.la. introduceret for isbjergmodellen, hvor du skal kunne se under vandet, og se de udfordringer personen har, som ligger bag en adfærd. Du får desuden vist  en værktøjskasse med 3 skuffer: forståelse, håndterbarhed, meningsskuffen. For at få en bedre forståelse for denne værktøjskasse, bliver du introduceret for cases, som tydeligt beskriver  de 3 skuffer.

Ekstra materiale

Hvis vi som personale kører fast, så er der sidst i bogen nogle skemaer, der synliggør hvilke led i støtte-service kæden, det er nødvendigt at forstærke, hvilke pædagogiske hjælpemidler du skal bruge etc.

Endelige vurdering af bogen Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik

Jeg synes, at det er en meget interessant bog med fokus på at øge autonomien hos personer med særlige behov. Den tager udgangspunkt i den enkelte person, og hvordan vi som personale skal forholde / tilpasse os dem, vi arbejder med, så de får størst mulig selvkontrol i alle situationer. Du får altså en bog, hvor du får konkrete værktøjer, som du kan tage i brug med det samme. Så en yderst praktisk bog.

Se også relevant arrangement: Low Arousal 2

Relevante arrangementer

Low Arousal 2 (LA2)
Uddannelse

Low Arousal 2 (LA2)

Jylland & Sjælland

Arbejder I med at reducere konflikter og magtanvendelse i din organisation? Ønsker I konkrete og let omsættelige redskaber til at komme et spadestik dybere i arbejdet med at fremme borgerens trivsel og dermed forebygge konflikter? Kom på 3 dages intensivt kursus. Få konkrete redskaber til at forebygge konflikter og magtanvendelses-situationer med Low arousal 2 (LA2).

FÅ PLADSER TILBAGE PÅ HOLD 3.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
23. socialretlige konference
Kursus

23. socialretlige konference

Jylland

Børneinddragelse – anbringelser – ungdomskriminalitetsnævnet – overgangen fra barn til voksen – Ankestyrelsens afgørelser på kontanthjælpsområdet. 

Onsdag den 18. november 2020 kl. 09.30 – torsdag den 19. november 2020 kl. 15.00 på Trinity Hotel & Konference Center i Fredericia.

Læs mere
Ingen er håbløs – motivationsarbejde for hårdt belastede borgere
Kursus

Ingen er håbløs – motivationsarbejde for hårdt belastede borgere

Jylland & Sjælland

Motivationsarbejde med hårdt belastede borgere. Oplev Per Revstedt i både Hvidovre og Kolding. 

Du har også mulighed for at tilkøbe et 10 dages supervisionsforløb med Per Revstedt. På den måde kan du få hjælp til at bruge metoden selvstændigt. Tilmeldingen til supervisionsforløbet kan ske her på siden eller pr. telefon. Læs mere her på siden. 

Læs mere
Forebyg sårbarhed med compassion – styrk resiliensen hos borgeren
Kursus

Forebyg sårbarhed med compassion – styrk resiliensen hos borgeren

En kursusdag, der giver dig et overblik over de mange faktorer, som fremprovokerer, komplicerer eller forstærker borgerens sårbarhed.

Læs mere