E-mail blev ikke sendt!
Prøv venligst igen.
 
Tak for din besked!
Vi svarer hurtigst
muligt tilbage.

Havnegade 90
5000 Odense C
Telefon 66 15 90 43
Fax 66 15 96 49
CVR 29621896
seminarer@seminarer.dk

Indsend
< Artikler fra Seminarer.dk – Kategorioversigt / Boganmeldelser / Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik – boganmeldelse

Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik – boganmeldelse

Af Betina Buono, forstander, metakognitiv psykoterapeut

Den nye bog, Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik af Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund, er en bog for fagpersonale, som arbejder med børn og voksne med særlige behov.

Se også temadag med Bo Hejlskov Elvén – konflikthåndtering med afstemt pædagogik

Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik handler om, hvordan vi bedst mulig holder en low arousal, samtidig med vi bevarer autonomien i den enkelte person, som vi arbejder med.

I bogen bliver du introduceret til 3 metoder / værktøjskasser, så den meget overskuelig, suppleret med illustrationer og cases som forklarer.

Hvorfor læse denne bog fremfor andre bøger om low arousal?

Bogen Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik kan nok virke lidt provokerende i forhold til pædagogisk tilgang eksempel:

“Hvis en borger kaster med alle møbler i huset. Så skal vi ikke få ham til at rydde op, han skal have en kop varm kakao og DU skal rydde op efter ham”.

Borgeren er her på et rødt stress niveau, og du kan derfor ikke nå ind til ham, ved at bede ham om at rydde op. Du kan ikke komme igennem med at stille krav – men i stedet ordne det for ham. Virker det provokerende/interessant? Så skal du helt sikkert læse denne bog, for så giver det hele pludseligt mening.

Highlights fra bogen

DEL 1: Håndtere

Forfatterne Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund refererer til en affektudbrudsmodel, hvor de taler om optrapning, kaos og nedtrapnings faser. I denne del giver de helt konkrete principper/ metoder til at håndtere disse faser. Dvs. hvordan fjerner du dig fra en person i kaos, hvad gør vi, når en borger kaster med møbler osv. De kommer desuden med eksempler på håndtering af affektsmitte og introverte/ekstroverte personer. Så i denne del får du en masse god viden og redskaber.

Efter hvert kapitel er der en lille selvevaluering, hvor man kan vurdere sig selv i forhold til de givne værktøjer. Det gør bogen endnu mere konkret, da du også arbejder med dig selv og din pædagogik, som du læser.

DEL 2 Evaluere

Her evaluerer personalet i forhold til affektudbrudsmodellen. Der er skemaer for at kortlægge adfærd samt stressgraden. Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund introducerer dig desuden for samtalemåtter, som bruges til at hjælpe personer, der har svært ved at udtrykke deres synspunkter. De berører også positiv psykologi samt motivationssamtalen, tilpasset til personer med særlige behov.

DEL 3 forandre

Hvor forandringsparate er personalet? Det er omdrejningspunkt i denne del. Personalet skal kunne skifte kanal og sætte sig ind i, hvordan personen oplever forskellige situationer. I denne del bliver du b.la. introduceret for isbjergmodellen, hvor du skal kunne se under vandet, og se de udfordringer personen har, som ligger bag en adfærd. Du får desuden vist  en værktøjskasse med 3 skuffer: forståelse, håndterbarhed, meningsskuffen. For at få en bedre forståelse for denne værktøjskasse, bliver du introduceret for cases, som tydeligt beskriver  de 3 skuffer.

Ekstra materiale

Hvis vi som personale kører fast, så er der sidst i bogen nogle skemaer, der synliggør hvilke led i støtte-service kæden, det er nødvendigt at forstærke, hvilke pædagogiske hjælpemidler du skal bruge etc.

Endelige vurdering

Jeg synes, at det er en meget interessant bog med fokus på at øge autonomien hos personer med særlige behov. Den tager udgangspunkt i den enkelte person, og hvordan vi som personale skal forholde / tilpasse os dem, vi arbejder med, så de får størst mulig selvkontrol i alle situationer. Du får altså en bog, hvor du får konkrete værktøjer, som du kan tage i brug med det samme. Så en yderst praktisk bog.

Se også temadag med Bo Hejlskov Elvén – konflikthåndtering med afstemt pædagogik

  • Relevante kurser


    Temadag med Bo Hejlskov Elvén – konflikthåndtering med afstemt pædagogik


  • Se alle aktuelle kurser, temadage og konferencer fra Seminarer.dk her

  • Blogkategorier

Gå til top