Håndtere, Evaluere, Forandre - med low arousal og afstemt pædagogik - Boganmeldelse
Alle nyheder
Artikel

Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik – Boganmeldelse

Vi er klar med en nye boganmeldelse fra en af vores kunder. Denne gang er det bogen “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik”, som er skrevet af Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund. Bogen henvender sig til fagpersonale, der arbejder med børn og voksne med særlige behov.

Af Betina Buono

forstander, metakognitiv psykoterapeut

afstemt pædagogik

Low arousal og afstemt pædagogik

Den nye bog, “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik” af Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund, er en bog for fagpersonale, som arbejder med børn og voksne med særlige behov.

Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik” handler om, hvordan vi bedst mulig holder en low arousal, samtidig med vi bevarer autonomien i den enkelte person, som vi arbejder med.

I bogen bliver du introduceret til 3 metoder / værktøjskasser, så den meget overskuelig, suppleret med illustrationer og cases som forklarer.

Vil du på kursus med Bo Hejlskov om Low Arousal og afstemt pædagogik?

Se vores kursus: “Bo Hejlskov – Adfærdsproblemer hos børn

Kurset afholdes d. 21. juni 2023 på Odense Congress Center, og henvender sig til alt pædagogisk personale der arbejder med børn og unge.

Hvorfor læse denne bog fremfor andre bøger om afstemt pædagogik?

Bogen “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik” kan nok virke lidt provokerende i forhold til pædagogisk tilgang eksempel:

“Hvis en borger kaster med alle møbler i huset. Så skal vi ikke få ham til at rydde op, han skal have en kop varm kakao og DU skal rydde op efter ham”.

Borgeren er her på et rødt stress niveau, og du kan derfor ikke nå ind til ham, ved at bede ham om at rydde op. Du kan ikke komme igennem med at stille krav – men i stedet ordne det for ham. Virker det provokerende/interessant? Så skal du helt sikkert læse denne bog, for så giver det hele pludseligt mening.

Highlights fra bogen – Bliv klogere på afstemt pædagogik

DEL 1: Håndtere

Forfatterne Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund refererer til en affektudbrudsmodel, hvor de taler om optrapning, kaos og nedtrapnings faser. I denne del giver de helt konkrete principper/ metoder til at håndtere disse faser. Dvs. hvordan fjerner du dig fra en person i kaos, hvad gør vi, når en borger kaster med møbler osv. De kommer desuden med eksempler på håndtering af affektsmitte og introverte/ekstroverte personer. Så i denne del får du en masse god viden og redskaber.

Efter hvert kapitel er der en lille selvevaluering, hvor man kan vurdere sig selv i forhold til de givne værktøjer. Det gør bogen endnu mere konkret, da du også arbejder med dig selv og din pædagogik, som du læser.

DEL 2: Evaluere

Her evaluerer personalet i forhold til affektudbrudsmodellen. Der er skemaer for at kortlægge adfærd samt stressgraden. Bo Hejlskov Elvén og Anna Sjölund introducerer dig desuden for samtalemåtter, som bruges til at hjælpe personer, der har svært ved at udtrykke deres synspunkter. De berører også positiv psykologi samt motivationssamtalen, tilpasset til personer med særlige behov.

DEL 3: Forandre

Hvor forandringsparate er personalet? Det er omdrejningspunkt i denne del. Personalet skal kunne skifte kanal og sætte sig ind i, hvordan personen oplever forskellige situationer. I denne del bliver du b.la. introduceret for isbjergmodellen, hvor du skal kunne se under vandet, og se de udfordringer personen har, som ligger bag en adfærd. Du får desuden vist  en værktøjskasse med 3 skuffer: forståelse, håndterbarhed, meningsskuffen. For at få en bedre forståelse for denne værktøjskasse, bliver du introduceret for cases, som tydeligt beskriver  de 3 skuffer.

Ekstra materiale

Hvis vi som personale kører fast, så er der sidst i bogen nogle skemaer, der synliggør hvilke led i støtte-service kæden, det er nødvendigt at forstærke, hvilke pædagogiske hjælpemidler du skal bruge etc.

Endelige vurdering af bogen “Håndtere, Evaluere, Forandre – med low arousal og afstemt pædagogik”

Jeg synes, at det er en meget interessant bog med fokus på at øge autonomien hos personer med særlige behov. Den tager udgangspunkt i den enkelte person, og hvordan vi som personale skal forholde / tilpasse os dem, vi arbejder med, så de får størst mulig selvkontrol i alle situationer. Du får altså en bog, hvor du får konkrete værktøjer, som du kan tage i brug med det samme. Så en yderst praktisk bog.

Vil du på kursus med Bo Hejlskov om Low Arousal og afstemt pædagogik?

Se vores kursus: “Bo Hejlskov – Adfærdsproblemer hos børn

På kurset bliver sat fokus på Low Arousal-tilgangen i det pædagogiske arbejde.

Bo Hejlskov beriger dig bl.a. med viden, praksisnære redskaber og cases til det pædagogiske arbejde med børn og unge.

Relevante arrangementer

Bo Hejlskov – Om udfordrende adfærd hos børn
Kursus

Bo Hejlskov – Om udfordrende adfærd hos børn

Fyn

Oplev den anerkendte psykolog Bo Hejlskov Elvén, når han på denne inspirerende temadag sætter fokus på Low Arousal-tilgangen i det pædagogiske arbejde.

Bo Hejlskov beriger dig bl.a. med viden om og praksisnære redskaber til:

Hvorfor Low Arousal er en givende tilgang i arbejdet med børn Hvor den udfordrende adfærd hos børn stammer fra Hvordan du som fagperson formår at se bag om børnenes udfordrende adfærd Hvordan du, gennem Low Arousal-tilgangen, håndterer konflikter og finder holdbare løsninger

Flere end 200 har allerede tilmeldt sig dagen. Skal du og din arbejdsplads også med? Tilmeld jer her på siden 🙂

Få pladser tilbage
Læs mere
Low Arousal 2 (LA2)
3-dages kursus

Low Arousal 2 (LA2)

Jylland

Hvordan forebygger og afhjælper du udadreagerende adfærd hos dine borgere? Tilgangen Low Arousal 2 (LA2) har vist sig særdeles effektiv til netop dét. På dette intensive 3-dages kursus bliver du undervist af Marie Louise Stochholm, som er sociolog & medejer af Sopra.

Hun klæder dig bl.a. på med:

Indsigt i Low Arousal og den recovery-orienterede Low Arousal-tilgang LA2 Træning i at forebygge vold og fremme trivsel i samarbejde med borgere med voldsom adfærd Konkrete redskaber til at samarbejde med borgere om at udvikle nye handlemuligheder i voldsomme episoder

Få mere at vide om kurset lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Når sproget er svært
Kursus

Når sproget er svært

Jylland & Sjælland

Developmental Language Disorder (DLD) – udviklingsmæssig sprogforstyrrelse – kan være vanskelig at opdage; ikke mindst hos flersprogede børn, som er ved at lære et nyt andetsprog. På dette kursus får du dog indsigt i, hvordan du spotter DLD hos flersprogede børn, ligesom du bliver klædt på til at understøtte sproget hos et flersproget barn med DLD.

Mere konkret opnår du:

Indsigt i, hvordan du spotter de flersprogede børn, der muligvis har DLD Dybdegående viden om, hvad flersprogethed er Viden om de forskellige typer flersprogethed, der findes Viden om, hvordan du ser på barnets samlede sprogfærdigheder på alle barnets sprog Indsigt i, hvordan du indsamler viden, der kan bidrage til at differentiere mellem et andetsprog i udvikling og en sprogforstyrrelse Redskaber til både at give og omsætte viden, der kan understøtte sproget hos et flersproget barn med DLD

Få mere at vide om kursusdagen lige herunder.

Læs mere
Det præmature barns senfølger
Kursus

Det præmature barns senfølger

Jylland & Sjælland

Vær med på denne kursusdag, hvor omdrejningspunktet er senfølger hos børn, der er født for tidligt, og hvordan du som fagperson bedst møder, forstår og støtter det præmature barn og dets familie.

I spidsen for dagen står sundhedsplejerske og sansemotorisk konsulent Marianne Bentsen, som sørger for, at du bl.a. bliver klædt på med:

Viden om, hvordan en for tidlig fødsel påvirker barnets udvikling En større forståelse af og viden om, hvordan du kan iagttage, møde og forstå de for tidligt fødte og deres forældre Viden om, hvad du skal se efter hos de for tidligt fødte børn – både når de er spæde, og når de bliver større – og viden om, hvordan du danner dig et tidligt billede af barnets sansemotoriske senfølger Viden om, hvordan du er med til at skabe de bedste rammer for det for tidligt fødte barn og skaber det vigtige samspil mellem sanser, hjerne og krop Viden om, hvordan du støtter og samarbejder med forældrene

Læs med herunder, hvor du får mere information om den interessante kursusdag.

Læs mere