En håndsrækning til mennesker med demens - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

En håndsrækning til mennesker med demens

Et nyt symbol skal nu gøre det til en mere tryg oplevelse for mennesker med demens at færdes i det offentlige rum.

Af Nana Rafn

Digital Content Manager hos Seminarer.dk

demens
Artiklen er udgivet i maj 2021


I Danmark lever omtrent 90.000 mennesker med demenssygdomme.

For disse mennesker kan hverdagen virke ganske overvældende. Blandt følgerne af demens er bl.a. nedsat hukommelse, forringet orienteringsevne, manglende overblik og dømmekraft, ligesom demensramte borgere også kan opleve angst, føle stor indre uro og få hallucinationer og vrangforestillinger.

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark (FFDD) har derfor udviklet et lille symbol – to hænder, der rækker ud efter hinanden – med en stor betydning. Det er nemlig tanken, at symbolet skal kunne bæres af borgere med demens, så omgivelserne bliver opmærksomme på, at den enkelte borger kan have brug for lidt ekstra hjælp eller tålmodighed.

Symbolet kan også fungere som et ”forklarende ” signal til omverdenen, hvis en demensramt borger udviser en adfærd, der falder uden for normen i det offentlige rum. På den måde kan borgeren blive mødt af større forståelse.

Det nye nationale demenssymbol er dermed et skridt på vejen til at gøre Danmark mere demensvenligt ved at gøre det tryggere for mennesker med demens at bevæge sig rundt i det offentlige rum. Ifølge en rapport fra FFDD deltager 83% af borgerne i færre aktiviteter efter at have fået demens, og det er håbet, at det nye symbol kan være med til at ændre på dette.

Som en del af arbejdet med at gøre Danmark mere demensvenligt har FFDD også tre råd, du kan følge, hvis du oplever en borger med demens, som har brug for hjælp:

  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende
  • Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen
  • Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej

Demenssymbolet er udviklet i tæt samarbejde med mennesker med demens, og det kan bestilles via demenskoordinatorer i din hjemkommune eller via hjemmesiden www.demensvenligtdanmark.dk.

Se relevant uddannelse: Neuropædagogisk grunduddannelse inden for demensområdet

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord

Næste hold september 2024. Tilmeld dig her på siden. 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
BBAUM: Urolig eller udadreagerende adfærd?
Kursus

BBAUM: Urolig eller udadreagerende adfærd?

Jylland & Sjælland

Tag med på denne kursusdag med Marlene Jul Houmann, der dykker ned i behandlingsmetoden BBAUM i såvel teori som praksis. Efter kurset er du klar til at anvende BBAUM metoden i egen praksis og arbejde målrettet med at mindske adfærdsproblematikker og psykiske symptomer.

I løbet af BBAUM kurset lærer du bl.a.:

om forskellige årsager til adfærdsproblematikker set fra et fysisk, fysiologisk, psykologisk/relationelt og eksistentielt perspektiv at analysere årsager til adfærdssymptomer med udgangspunkt i det enkelte menneske og personens levede liv om de relationelle og kommunikative faktorer, der typisk medfører konflikter at udføre behandlingsmetoden BBAUM og sammensætte behandlingen til det enkelte menneske om behandlingseffekten – og hvordan den måles

Udsolgt.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Uddannelse i praksisnær neuropædagogik – Kombineret fysisk & online uddannelse
Uddannelse

Uddannelse i praksisnær neuropædagogik – Kombineret fysisk & online uddannelse

Fyn

Sæt fokus på livskvalitet! Vores uddannelse i praksisnær neuropædagogik tilbyder dig som fagperson muligheden for at lære, hvordan du gennem neuropædagogisk tankegang, strategier og interventioner kan hjælpe borgere med kognitive udfordringer, f.eks. erhvervet- og medfødt hjerneskade, demens mm. 

Uddannelsen er udviklet i samarbejde med underviserne Bente Juul og Susanne Bommelund fra Hjerneskadecentret i Odense. På uddannelsen er fokus på det praktiske arbejde, og den er rettet mod de mange faggrupper, der arbejder med borgere i hverdagen. 

I løbet af uddannelsen får du: 

Viden om og forståelse af den neuropædagogiske tankegang og tilgang – herunder viden om hjernens funktioner, neuropsykologi – og dermed en forståelse af, hvorfor mennesker handler, som de gør  Viden om neuropædagogiske redskaber til brug i din hverdag med borgere ramt af kognitive dysfunktioner  Indsigt i – og afprøvning af – grundlæggende neuropædagogiske analysemodeller og redskaber  Sagssupervision, blandt andet ift. afprøvede strategier og tiltag fra egen praksis samt coaching i forhold til udvikling af nye neurofaglige strategier med henblik på løsning af konkrete problemstillinger  Ubegrænset adgang til digitale lektioner med faglige videooplæg og refleksion, som hjælper dig til at fastholde din viden 
Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere