Få en afslapningsøvelse fra Lotte Paarup: God for din psoas, og god for dig - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Få en afslapningsøvelse fra Lotte Paarup: God for din psoas, og god for dig

Her giver fysioterapeut og åndedrætsekspert, Lotte Paarup, dig en enkel, men effektiv afslapningsøvelse, som er god for hele kroppen - herunder din psoasmuskel, som har stor indflydelse på såvel dit fysiske som mentale velvære.

Af Nana Rafn
webgrafik_-psoas2_optimized
AV!

Måske har du prøvet at have smerter i eksempelvis lænden, ryggen, maven eller underlivet uden at kunne finde nogen egentlig forklaring på det? Eller måske har du svært ved at trække vejret helt ned i maven?

Når det sker, kan det være, at det er din psoasmuskel, der er påvirket og spænder op.

Psoasmusklen – eller den dybe hoftebøjer, som den også hedder – er bl.a. kendt som følelsernes og sjælens muskel. Fysioterapeut og åndedrætsekspert, Lotte Paarup, har stor viden om netop psoas. I sin nye bog, ”Når kroppen siger fra – Tag kontakten igen” (2021), skriver hun bl.a.:

Når nervesystemet er presset, og din krop er endt i en belastet og stresset tilstand, reagerer den dybe hoftebøjer. Den fryser som sagt fast og opfører sig, som var den fuldkommen udmattet. Det kan opleves på mange måder, fx som smerte eller ømhed i hofter, bækken og ryg. Du kan føle dig skæv. Du kan have svært ved at holde på vandet. Du kan føle dig oppustet, have mavesmerter og en træg fordøjelse. Du kan i høj grad føle, at du har svært ved at trække vejret dybt.

Den dybe hoftebøjer reagerer også, når vi ikke mærker os selv så godt. Når sansningen ikke er intakt, altså når hjernen ikke modtager de beskeder fra kroppen, som den er afhængig af. Musklen forsøger i virkeligheden bare at balancere og beskytte dig, når hjernen oplever noget utrygt, ubehageligt eller farligt.

Helt konkret er den dybe hoftebøjer en meddeler fra nervesystemet, der fortæller, hvordan din tilstand er lige nu. Baseret på din historie og det nu, som er.”

I videoen nederst i artiklen får du en afslapningsøvelse fra Lotte Paarups bog. Øvelsen har fokus på at give slip og trække vejret dybt, og den er bl.a. rigtig god for psoasmusklen.

Lær fra Lotte Paarup på kursusdag om psoas

I november og december 2021 byder vi indenfor på en særdeles praksisnær kursusdag med Lotte Paarup, hvor hun sætter fokus på psoas. På dagen får du bl.a. viden om psoas og dens betydning for mental såvel som fysisk sundhed, ligesom du bliver introduceret til en række øvelser, der gennem åndedræt, bevægelse, afspænding og bindevævsarbejde er med til at forløse en belastet psoas.

Få mere at vide om kursusdagen ved at læse med på siden her.

Relevante arrangementer

Psoas – sjælens muskel
Kursus

Psoas – sjælens muskel

Jylland & Sjælland

Psoasmusklen, også kaldet følelsernes muskel, kan blive påvirket, når vi er i en stresset eller presset situation og give gener som f.eks. smerter i lænd, lyske, mave og underliv. På dette kursus sætter vi fokus på psoasmusklens funktion og betydning samt på, hvordan kropslige øvelser kan afhjælpe belastninger af psoas.

Du bliver undervist af fysioterapeut og åndedrætsekspert, Lotte Paarup, som giver dig:

Viden om psoasmusklen og dens betydning for mental og fysisk sundhed Indsigt i, hvordan følelser og mentale belastninger påvirker psoas gennem reaktioner i nervesystemet Kendskab til symptomer på en dysfunktionel psoas – hvad skal vi være opmærksomme på? Introduktion til øvelser, der gennem åndedræt, bevægelse, afspænding og bindevævsarbejde er med til at forløse en belastet psoas Viden om diaphragmas (åndedrætsmusklens) store betydning ift. psoas, herunder indføring i forskellige vejrtrækningsteknikker

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
BBAUM: Urolig eller udadreagerende adfærd?
Kursus

BBAUM: Urolig eller udadreagerende adfærd?

Jylland & Sjælland

Tag med på denne kursusdag, der dykker ned i behandlingsmetoden BBAUM i såvel teori som praksis. Efter kurset er du klar til at anvende metoden i egen praksis og arbejde målrettet med at mindske adfærdsproblematikker og psykiske symptomer.

I løbet af kurset lærer du bl.a.:

om forskellige årsager til adfærdsproblematikker set fra et fysisk, fysiologisk, psykologisk/relationelt og eksistentielt perspektiv at analysere årsager til adfærdssymptomer med udgangspunkt i det enkelte menneske og personens levede liv om de relationelle og kommunikative faktorer, der typisk medfører konflikter at udføre behandlingsmetoden BBAUM og sammensætte behandlingen til det enkelte menneske om behandlingseffekten – og hvordan den måles
Læs mere
Skab ro i nervesystemet – med fokus på dit individuelle sansemønster og stimulation af vagusnerven
Kursus

Skab ro i nervesystemet – med fokus på dit individuelle sansemønster og stimulation af vagusnerven

Jylland & Sjælland

Nervesystemer i ubalance ”smitter” let hinanden. Når du arbejder med mennesker, bliver du derfor også påvirket af, hvordan de har det i deres nervesystem. På denne kursusdag får du viden om, hvordan du beroliger og skaber balance i dit autonome nervesystem, bl.a. gennem stimulering af vagusnerven. Dagen byder også på konkrete øvelser.

Kursets fokuspunkter er bl.a.:

Hvilken betydning de fysiologiske tilstande i det autonome nervesystem har for evnen til at kunne engagere sig i kommunikation og samspil og for modtagelighed for behandling, vejledning, rådgivning og læring Øget forståelse for andres individuelle sanseprofiler – og i særdeleshed for mennesker med sensoriske bearbejdningsforstyrrelser Vagusnervens funktion og dens betydning i nedregulering af det autonome nervesystem til indre ro og balance og til følelse af tryghed Hvordan du kan blive mere bevidst om dine indre fysiologiske tilstande. Du får eksempler på redskaber og strategier, du kan benytte dig af for at regulere dig selv forud for dit møde med barnet/eleven/klienten/borgeren mv.
Læs mere
Den ufortalte historie om cannabis
Kursus

Den ufortalte historie om cannabis

Jylland & Sjælland

Ifølge undersøgelser får 2 ud af 3 danske hashmisbrugere  – trods behandling – ikke nedbragt deres misbrug. I Sverige arbejder de ud fra HAP-metoden og lykkes i højere grad med at hjælpe borgere ud af misbruget. På dette kursus bliver du undervist af klinisk behandler, Christopher Schmitz, der som den eneste i Danmark uddanner danske behandlere i HAP-metoden. Han sørger bl.a. for, at du får:

Viden om, hvorfor ”state of the art”-behandling ikke virker (de ufortalte årsager) Et nyt perspektiv fra forskningen på, hvorfor vi ikke forbedrer os (særligt i misbrugsbehandling) Kendskab til, hvilke barrierer, der på begge sider af bordet, forhindrer bedre resultater i behandling Nøglen til at begynde på en ny rejse mod bedre resultater Indblik i strategien, der fremmer motivationen og afvikler hashmisbruget én gang for alle
Læs mere