Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder
På det tidspunkt var Helle Pedersen relativt ny i stillingen som pårørenderådgiver, da hun tidligere havde fungeret som sundhedskonsulent, og hun søgte derfor en uddannelse, der kunne give hende et fagligt fundament til dette arbejde.
“Jeg har lavet coaching de sidste 10 år, men jeg manglede at blive klædt på med viden inden for sorg og pårørende. Så jeg var inde at læse om, hvad modulerne på Sorgvejlederuddannelsen indeholdt og tænkte, at uddannelsen var relevant. Jeg syntes, der var sådan en god all round-indføring i sorgområdet, men det, jeg sådan hardcore gik efter, var selvfølgelig værktøjer til at arbejde med de pårørende, og så var det også det her med, hvordan man passer på sig selv i sådan et højrisikojob, jeg har i forhold til stress og lignende.”, fortæller hun.
Helle Pedersen var en del af det allerførste hold på Sorgvejlederuddannelsen, og selvom der for den enkelte altid er noget, man kunne have ønsket anderledes eller mere af, så havde hun en positiv oplevelse med at deltage på uddannelsen (flere af deltagernes ønsker fra hold 1 nåede at blive implementeret undervejs på første hold, og andre ønsker er blevet implementeret på det kommende forløb, red.).
“Der er rigtig meget af det, som jeg lærte, der er direkte overførbart til det, jeg sidder med. Det har været super godt!”, siger hun og uddyber:
“Vi var vist alle enige om, at uddannelsen var spækket med stjerneundervisere, og det var enormt koncentreret og rigtig, rigtig godt! Rigtig meget af det, som Mai-Britt Guldin underviste i, har været meget nemt at gå direkte hjem og bruge, og det giver rigtig god mening. Hun er fantastisk! Jeg synes også, at ham (konsulent Lester Johannesen-Henry, red.), der lavede procesfaciliteringer, hvor vi lavede drejebøger og sådan noget, gav nogle virkelig gode redskaber, som er gode at have, hvis man skal ud at undervise eller udvikle undervisningsforløb. Det var super godt!”.
Uddannelsen til sorgvejleder indeholder undervisning fra mange forskellige fagfolk, ligesom den har fokus på at få flere forskellige nuancer af sorg og tab med, men alligevel oplevede Helle Pedersen i høj grad, at der var en rød tråd igennem hele uddannelsesforløbet.
“Jeg kunne godt se, hvad meningen var, og uddannelsen var super relevant for mig! Jeg synes, den var god til at få sådan nogle fagspecifikke ting ind. Jeg har alle coaching- og terapeutredskaberne, men lige præcis de der fagspecifikke ting kunne jeg få her. Sådan noget som Tosporsmodellen (en model der fokuserer på, at man både skal kunne være i sorgen og huske at holde “fri” fra den, red.) er et redskab, som de pårørende synes giver virkelig god mening, og det er også noget, jeg tager ud og underviser i til vores sundhedspersonale. Og så tror jeg, at det at få den nyeste viden om, hvordan man håndterer sorg mest hensigtsmæssigt, virkelig er en mangelvare ude i det ganske land.”, fortæller hun.
Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder
Det er efterhånden et års tid siden, at Helle Pedersen blev færdiguddannet som certificeret sorgvejleder, og hun bruger stadig sin viden fra uddannelsen i sit arbejdsliv.
“Jeg synes overordnet, at jeg har fået en større opmærksomhed på at være endnu mere struktureret og bruge drejebøger endnu mere i mit arbejde. Jeg synes, jeg har fået rigtig mange input, og jeg synes, jeg har fået en opmærksomhed på nogle af mine egne blinde vinkler og nogle nye måder at spørge ind på, når jeg taler med de pårørende. Det har været en kæmpe hjælp for mig. Noget af det, som jeg snakker rigtig meget med de pårørende om, er evnen til at blive god til at passe på sig selv, og der flyver Tosporsmodellen direkte ind som et rigtig godt redskab.”, siger hun og tilføjer afsluttende:
”Jeg vil anbefale uddannelsen til alle, der sidder i en funktion som min og til alle, der arbejder med sorg, så de får noget ny viden. Jeg tror, der sidder mange, som ikke har så pokkers mange værktøjer til at bringe mennesker et andet sted hen, og det synes jeg, at uddannelsen bidrager med på et rigtig godt niveau!”