Alle nyheder
Artikel

Helle om uddannelsen til Sorgvejleder: “Det har været super godt!”

Her kan du læse om pårørenderådgiver, Helle Pedersens, oplevelse med den certificerede Sorgvejlederuddannelse, som hun gennemførte i 2019.

Af Nana Rafn
Sorgvejleder
Til daglig arbejder Helle Pedersen som pårørenderådgiver og laver bl.a. individuelle forløb og gruppeforløb med pårørende til mennesker med livstruende sygdomme. I 2019 kunne hun også tilføje certificeret sorgvejleder som titel til CV’et.

Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder

På det tidspunkt var Helle Pedersen relativt ny i stillingen som pårørenderådgiver, da hun tidligere havde fungeret som sundhedskonsulent, og hun søgte derfor en uddannelse, der kunne give hende et fagligt fundament til dette arbejde.

Jeg har lavet coaching de sidste 10 år, men jeg manglede at blive klædt på med viden inden for sorg og pårørende. Så jeg var inde at læse om, hvad modulerne på Sorgvejlederuddannelsen indeholdt og tænkte, at uddannelsen var relevant. Jeg syntes, der var sådan en god all round-indføring i sorgområdet, men det, jeg sådan hardcore gik efter, var selvfølgelig værktøjer til at arbejde med de pårørende, og så var det også det her med, hvordan man passer på sig selv i sådan et højrisikojob, jeg har i forhold til stress og lignende.”, fortæller hun.

Helle Pedersen var en del af det allerførste hold på Sorgvejlederuddannelsen, og selvom der for den enkelte altid er noget, man kunne have ønsket anderledes eller mere af, så havde hun en positiv oplevelse med at deltage på uddannelsen (flere af deltagernes ønsker fra hold 1 nåede at blive implementeret undervejs på første hold, og andre ønsker er blevet implementeret på det kommende forløb, red.).

Der er rigtig meget af det, som jeg lærte, der er direkte overførbart til det, jeg sidder med. Det har været super godt!”, siger hun og uddyber:

Vi var vist alle enige om, at uddannelsen var spækket med stjerneundervisere, og det var enormt koncentreret og rigtig, rigtig godt! Rigtig meget af det, som Mai-Britt Guldin underviste i, har været meget nemt at gå direkte hjem og bruge, og det giver rigtig god mening. Hun er fantastisk! Jeg synes også, at ham (konsulent Lester Johannesen-Henry, red.), der lavede procesfaciliteringer, hvor vi lavede drejebøger og sådan noget, gav nogle virkelig gode redskaber, som er gode at have, hvis man skal ud at undervise eller udvikle undervisningsforløb. Det var super godt!”.

Uddannelsen til sorgvejleder indeholder undervisning fra mange forskellige fagfolk, ligesom den har fokus på at få flere forskellige nuancer af sorg og tab med, men alligevel oplevede Helle Pedersen i høj grad, at der var en rød tråd igennem hele uddannelsesforløbet.

Jeg kunne godt se, hvad meningen var, og uddannelsen var super relevant for mig! Jeg synes, den var god til at få sådan nogle fagspecifikke ting ind. Jeg har alle coaching- og terapeutredskaberne, men lige præcis de der fagspecifikke ting kunne jeg få her. Sådan noget som Tosporsmodellen (en model der fokuserer på, at man både skal kunne være i sorgen og huske at holde “fri” fra den, red.) er et redskab, som de pårørende synes giver virkelig god mening, og det er også noget, jeg tager ud og underviser i til vores sundhedspersonale. Og så tror jeg, at det at få den nyeste viden om, hvordan man håndterer sorg mest hensigtsmæssigt, virkelig er en mangelvare ude i det ganske land.”, fortæller hun.

Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder

Det er efterhånden et års tid siden, at Helle Pedersen blev færdiguddannet som certificeret sorgvejleder, og hun bruger stadig sin viden fra uddannelsen i sit arbejdsliv.

Jeg synes overordnet, at jeg har fået en større opmærksomhed på at være endnu mere struktureret og bruge drejebøger endnu mere i mit arbejde. Jeg synes, jeg har fået rigtig mange input, og jeg synes, jeg har fået en opmærksomhed på nogle af mine egne blinde vinkler og nogle nye måder at spørge ind på, når jeg taler med de pårørende. Det har været en kæmpe hjælp for mig. Noget af det, som jeg snakker rigtig meget med de pårørende om, er evnen til at blive god til at passe på sig selv, og der flyver Tosporsmodellen direkte ind som et rigtig godt redskab.”, siger hun og tilføjer afsluttende:

Jeg vil anbefale uddannelsen til alle, der sidder i en funktion som min og til alle, der arbejder med sorg, så de får noget ny viden. Jeg tror, der sidder mange, som ikke har så pokkers mange værktøjer til at bringe mennesker et andet sted hen, og det synes jeg, at uddannelsen bidrager med på et rigtig godt niveau!

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere