Alle nyheder
Artikel

“LIVSMOD – find vej i din sorg” – boganmeldelse

Læs her anmeldelsen af Pia Jønssons bog "LIVSMOD - find vej i din sorg" fra 2021.

Af Susanne Holm

Sorgvejleder ved Om-sorgen.dk og under uddannelse til psykoterapeut

Livsmod_forside
At miste et elsket menneske bliver aldrig en parentes. Tabet bliver et livsvilkår, og det kan derfor være svært ubekvemt for os at manøvrere i verden, som den var før. Vi kan have brug for hjælp til at være i livet igen med de glædelige begivenheder, der nu byder sig. Samtidig kan det blive uudholdeligt, hvis vores tragedie bliver et tabu.”  

Det er blot et af de mange stærke og indholdsrige budskaber, du kan finde i denne bog skrevet af Pia Jønsson, som mistede sit yngste barn, Noa, i en trafikulykke. Pia Jønsson er cand.mag. i litteraturvidenskab og film- og medievidenskab.

LIVSMOD – find vej i din sorg er en æstetisk flot og stilren bog holdt i blå og hvide farver. Billederne i bogen er også holdt i blå toner og forestiller i overvejende grad billeder fra naturen. Mange kapitler og afsnit indledes med et sigende digt eller citat. Og mange afsnit afsluttes med et ”PRØV”-afsnit, hvor Pia deler ud af redskaber, du som sørgende måske kan have glæde af. Bogen er til mange og kan bruges på mange måder  det er både en selvhjælpsbog, en faglig bog, en personlig beretning, en opslagsbog  primært henvendt til den sørgende selv eller pårørende til den sørgende. Bagerst i bogen finder du en fortegnelse med inspiration til litteratur, links og podcasts om sorg og tab. 

Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder

Bogen er overskueligt inddelt i kapitler og afsnit, og selvom den nemt kan anvendes som opslagsbog, kan den også med stor succes læses fra ende til anden. Dette litterære værk er letlæst, men med en masse indhold  fagligt, personligt og til inspiration. Tonen er meget omsorgsfuld og anerkendende, og Pia Jønsson giver ingen opskrift på, hvordan du kommer igennem sorgen, men deler ud af sine egne erfaringer og faglige viden i kraft af hendes uddannelse som certificeret sorgvejleder. Hun kommer med inspiration til handlinger i løbet af sorgprocessen og til, hvordan du lærer at leve med din sorg og have den med dig på livets videre vej. Pia Jønsson beskriver, hvordan sorgfællesskaber, præsten, rekreation, nørklerier, naturen, musik, tro, motion, søvn, meditation, mindesteder blandt meget andet kan være muligheder for aktiviteter, hvor du som sørgende kan finde ro og tid til dig selv. For som hun skriver: ”Du svigter selvfølgelig hverken sorgen eller den mistede ved at drage lidt omsorg for dig selv.” Hun inddrager teori og forskning og får det på fineste vis koblet til praksis og egen historie. 

I løbet af bogen finder du også mange flotte metaforer – f.eks. skriver Pia Jønsson på et tidspunkt: ”Sorgen kunne jeg ikke holde stangen, kun give efter for. Den kom rullende som en tsunami, der rev mig med og truede med at drukne mig.” Stærkere kan det næsten ikke beskrives! 

Anbefaling

Jeg kan anbefale denne stilrene, indholdsrige og letlæste bog fyldt med inspiration til, hvordan du lærer at leve med din sorg. Mange kan have glæde af denne bog – det være sig den sørgende, den pårørende og den professionelle, der arbejder med mennesker i sorg. 

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Den forbudte sorg
Kursus

Den forbudte sorg

Jylland & Sjælland

At blive forælder til et barn med særlige behov fører ofte mange svære følelser med sig – f.eks. skyld og skam – og hverdagen kan stå på udfordrende situationer.

Som fagprofessionel er det vigtigt, at du kan navigere i forældrenes følelser og behov, og det får du styrket dine kompetencer til på denne kursusdag med Annette Due Madsen, psykolog og familieterapeut, samt Christian Juul Busch, hospitalspræst.

På dagen opnår du bl.a.:

Viden om den modsatte separationsproces og de ambivalente følelser, som forældre til handicappede børn ofte skal gennemgå Viden om, hvad forældre til børn med særlige behov ofte har brug for i deres kontakt med alle ”systemerne”, herunder kommune, sundhedsvæsen, pædagoger, lærere, aflastningspersonale osv. Praksisnære redskaber til, hvordan du som professionel bedst møder de forældre, der har børn med særlige behov, og hvordan du rummer forældrenes eventuelle frustrationer eller vrede Viden om, hvordan du taler meningsfuldt med forældre om skyldfølelse og skam uden at forøge eller negligere skyldfølelsen Viden om, hvordan du hjælper forældrene med at skabe en god og nyttig narrativ ramme for deres særlige fortælling

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere