Paradoksledelse: Hvad gør du, når du oplever at stå i paradokser til halsen?
Alle nyheder
Artikel

Paradoksledelse: Hvad gør du, når du oplever at stå i paradokser til halsen?

Vi har taget en snak med forfatter Jan Heiberg Johansen om paradoksledelse. Læs hvad han havde at sige i denne artikel.

Skrevet af Pernille Rønnow Birketoft, projektleder ved Seminarer.dk

paradoksledelse

Hvad er paradoksledelse?

Paradoksale udfordringer er noget, ledere ofte står i. Du møder måske modstridende krav, omorganiseringer og ønsker om at øge kvaliteten. Det skaber spændingsfelter, du som leder skal navigere i.

Vi har talt med forfatter til bogen “Paradoksledelse – jagten på værdi i kompleksitet” og underviser på temadagen “Ledelse i paradokser”, Jan Heiberg Johansen om at være leder i en paradoksal virkelighed.

Hvorfor er paradoksledelse et vigtigt tema for nutidens ledere? 

Det er kort sagt nødvendigt med paradoksledelse i den virkelighed, som ledere står med. De skal lykkes med at skabe retning og mening i en virkelighed præget af stærke spændingsfelter. Ledere navigerer i paradokser dagligt, fordi medarbejdere og ledere ofte møder modstridende forventninger. Det sker fx i forbindelse med omorganiseringer eller nye arbejdsgange, som kræver samarbejde på tværs af siloer. Derfor skal vi som ledere og organisationer styrke vores strategiske sans for paradokser, så de ikke tager magten fra os. 

Organisationer kæmper fx ofte med vanskelige, sammensatte problemstillinger, der skaber paradokser – altså de såkaldte wicked problems, der ikke har entydige løsninger. De kræver, at vi arbejder på tværs af siloer og professioner og finder nye, robuste handleveje. Paradoksledelse er et stærkt udgangspunkt for at skabe strategisk fokus og tværgående samarbejde, når vi skal håndtere sammensatte problemstillinger.

Men hvorfor er det så vigtigt, at vi ud fra et organisatorisk perspektiv lærer at navigere i disse spændingsfelter?

Paradoksledelse er nøglen til at kunne levere værdi for kunder og brugere. Organisationer kan blive overrumplet af forandringer i omverdenen og overse nye muligheder, hvis de ikke forholder sig til paradokser i og omkring deres vision eller formål. Ledere skal dyrke evnen til at navigere i praktiske paradokser for at skabe værdi, fordi paradokserne ellers kan føre til krise og negative spiraler i organisationen.

Det er særligt aktuelt i vores samtid, fordi den er præget af nogle stærke provokatører af paradokser – foranderlighed, knaphed og pluralitet i spilleregler. 

  1. Foranderlighed: Samtiden er præget af foranderlighed og uforudsigelighed, hvor begivenheder ét sted i verden kan påvirke resten. Fx kan begivenheder koblet til klima og bæredygtighed i højere og højere grad påvirke organisationer globalt. Foranderlighed kan aktivere paradokser, fordi det bryder op i de vante handlemønstre.
  2. Knaphed/mangel på ressourcer: Knappe ressourcer bidrager også til at skabe spændingsfelter, fordi de kalder på nye måder at organisere opgaven. Her er cirkulær økonomi og mangel på de rette højtspecialiserede medarbejdere en tendens, der kan trække spændingsfelter frem i en organisation.
  3. Pluralitet i spilleregler: Der er samtidig en mængde spilleregler, organisationer skal navigere i, og de kan komme i konflikt. Det gælder fx, når virksomheder både skal konkurrere, forholde sig til stram regulering og være ansvarlige socialt og klimamæssigt. Der er mange spilleregler at overholde samtidig i samtidens organisationer, og det kan trigge en oplevelse af paradokser. Det går desværre ikke altid op i en højere enhed. Der kan være modstridende faktorer, der gør, at man ikke kan levere på alle parametre. Det er medvirkende til, at ledere kan opleve at stå i paradokser til halsen.

Hvad kan vi lære af at have fokus på de organisatoriske paradokser:

Paradokser kan både have et positivt og negativt udfald. Det positive og konstruktive, som paradokser kan medføre, er, at det skaber forudsætninger for en skarpere strategisk retning og for nytænkning og kreativitet. De benspænd, som spændingsfelterne fører med sig, tvinger ledere og medarbejdere til at tænke i nye arbejdsgange og løsninger for at samle organisationen på ny. 

Men ledere kan også opleve handlingslammelse. Ledere kan komme ud for situationer, hvor de oplever meningstab eller kontroltab, hvor man bliver overvældet af modstridende krav og negative spiraler, det kan virke umuligt at komme ud af.

Men hvordan kommer vi videre, hvis der ikke er noget endegyldigt svar?

At skabe en erkendelse af, at man står i en paradoksal udfordring, og at du ikke kan gøre alle tilfredse, er med til at skabe et værn mod handlingslammelse. I erkendelsen opnår du en forståelse for din egen situation og position, og derfra danner du dig et overblik over spændingsfelterne, og hvordan du kan gå til dem.

Vil du udvikle dig som leder?

Se alle vores kurser og efteruddannelser for ledere.

Vi har bl.a. ledelseskurser om psykologisk tryghed, neoaffektiv ledelse, regenerativ ledelse, mental styrketræning og nyeste tendenser i ledelse. På vores ledelseskurser kan du bl.a. møde Christian Ørsted, Peter Kofoed, Henrik Leslye, Karsten Mellon og mange flere.

Relevante arrangementer

Psykologisk tryghed: Bliv certificeret Practitioner med The Fearless Organization Scan
Uddannelse

Psykologisk tryghed: Bliv certificeret Practitioner med The Fearless Organization Scan

Jylland & Sjælland

Bliv certificeret i værktøjet The Fearless Organization Scan, så du kan være med til at styrke den psykologiske tryghed i din organisation og derigennem skabe bedre resultater, mere læring og større jobtilfredshed.

Dine undervisere på forløbet er Christian Ørsted, dansk ekspert i psykologisk tryghed, samt Sarah Møller Lundberg, som har bred erfaring med at styrke kommunikationskompetencer, der løfter den psykologiske tryghed.

Seminarer.dk er partner med “The Fearless Organization Scan” og er den eneste danske udbyder af forløbet.

Flere hold til efteråret 2024 på vej. Hold øje med siden eller skriv dig på venteliste.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Neuroaffektiv lederuddannelse
Uddannelse

Neuroaffektiv lederuddannelse

Fyn

Tag den solide og roste Neuroaffektiv lederuddannelse, der tager udgangspunkt i hjernens logikker, og at vores adfærd og samspil er styret af tilstande i hjernen og nervesystemet, og bliv en bedre leder.

Uddannelsen giver dig viden om hjernens muligheder og begrænsninger, så du bliver bedre til at forstå dig selv og andre – og dermed styrker dit lederskab.

Uddannelsen består af seks moduler fordelt på 12 dage, og du undervises af psykoterapeut og konsulent, Peter Kofoed, som bl.a. bidrager med:

Redskaber til at blive en dygtig forandringsleder Viden om, hvordan du bedst motiverer dine medarbejdere Viden om hjernens reaktioner i sociale samspil og under pres Forståelse for din egen rolle i medarbejdernes reaktion Redskaber til at håndtere udfordrende og/eller stressende situationer

Læs mere om uddannelsen nedenfor.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Sådan skaber du værdi i dit samarbejde – online forløb med Henrik Leslye
Online forløb

Sådan skaber du værdi i dit samarbejde – online forløb med Henrik Leslye

Tag et spændende online forløb om 4 forskellige personlighedstyper og bliv endnu bedre til at forstå og kommunikere med dine kollegaer og medarbejdere, så trivslen og samarbejdet i dit team bliver meget stærkere.

Varighed: Ca. 4 timer på enten computer, mobil eller tablet – lige når det passer dig.

Kampagnepris: 299 kr. ekskl. moms (normalpris: 1495 kr. ekskl. moms). Du har adgang i 2 år fra købsdato.

Læs mere
Husk lige iltmasken: Styrk den mentale sundhed med mentaltræningsprogrammet IRONMiND
Online foløb

Husk lige iltmasken: Styrk den mentale sundhed med mentaltræningsprogrammet IRONMiND

Varighed: ca. 7 timer. Undersøgelser peger desværre igen og igen på den samme konklusion: Danskernes mentale sundhed bliver dårligere og dårligere. Så hvad gør du for at styrke dine kollegaers, medarbejderes eller dit eget mentale velvære?  

Dette online-forløb i mentaltræningsprogrammet IRONMiND klæder dig på med viden og redskaber til at opbygge mental modstandskraft – resiliens – så det bliver nemmere at holde balancen i (arbejds)livet. 

Forløbet har en varighed på ca. 7 timer, og du får bl.a.: 

Indføring i den psykologiske, pædagogiske, kognitive og neuropsykologiske evidens bag IRONMiND  Viden om, hvordan vores hjerne, sind og biologi fungerer, og hvordan det har betydning for os  Adgang til tests af den mentale form og til at finde dine topstyrker  Råd til implementering af IRONMiND-faktorene i din praksis på to planer: individ og organisation  Over 30 siders materiale til download, som du kan anvende i arbejdet med opbygning af resiliens hos organisationer, i grupper, blandt kollegaer, klienter etc. 

Se introduktionen til IRONMiND med Christian Taftenberg Jensen herunder. Du har adgang i 2 år fra købsdato. 

Læs mere