Positiv psykologi skal ikke sige, hvad folk bør værdsætte - Seminarer
Ledelse
Artikel

Positiv psykologi skal ikke sige, hvad folk bør værdsætte

Er en af de fem kilder i PERMA-modellen stærkere og vigtigere end de øvrige? Det har vi spurgt grundlæggeren af positiv psykologi Martin Seligman om.

positiv psykologi

Grundlæggeren af positiv psykologi: Martin Seligman fortæller om den berømte PERMA-model* at vi mennesker har fem kilder til lykkefølelse: Positive følelser, engagement, relationer, mening og at lykkes.Men er en af de fem kilder stærkere og vigtigere end de øvrige? Det har vi spurgt Martin Seligman om forud for hans besøg på Seminar.dk’s konference:

Martin Seligman i København i september 2019.

Jeg har afvist at sige, hvilken der er vigtigst, for jeg tror ikke på, at man skal blande sig i andres værdier. Hvis en klient kommer til mig, fordi han gerne vil have mere nydelse i sit liv, vil jeg ikke sige, at han hellere skulle se at få sig noget mere mening i livet, fordi det er en bedre værdi. Min opgave er nærmere at sige, at jeg ved en del om nydelse og om hvordan man kan øge det. Min opgave er ikke at ændre hans værdier, men at tage udgangspunkt i hvad han værdsætter og gøre ham bedre til det. Jeg er selv en person, som lægger stor vægt på mening, så jeg vil ikke have nogen til at lære mig om mere nydelse. Jeg vil hellere vide noget om meningsfuldhed, dybde og den slags”, siger Martin Seligman.

Han udtrykker det også på den måde, at for ham skal positiv psykologi være deskriptiv og ikke præskriptiv. Det betyder, at man skal beskrive, hvad folk værdsætter, og ikke fortælle dem, hvad de bør værdsætte. Opgaven er så at gøre dem bedre til at opnå, det de værdsætter, mener Seligman.

Her taler han om det individuelle plan. På samfundsplan er det langt mere kompliceret, understreger han, fordi man har at gøre med en meget varieret vælgerskare, hvor nogle værdsætter mening, andre værdsætter relationer og andre igen prioriterer resultater (accomplishments).

Hvad gør man som statsminister eller trivselsminister i sådan en situation, når man skal tildele ressourcer til forskellige områder? Det er et meget svært spørgsmål, og jeg synes det bedste bud på det kommer fra Storbritannien, hvor man arbejder med at måle livsår justeret for kvalitet i stedet for livsår justeret for sygdom (QALY i stedet for DALY, Quality Adjusted Life Years i stedet for Disability Adjusted Life Years). Det betyder, at man kan spørge en computer, om det producerer flere Quality Adjusted Life Years, hvis man bygger et nyt bibliotek i Aarhus, end hvis man sætter pengene i flere børnevaccinationer mod mæslinger. Jeg tror det er muligt, men det er virkelig komplekse politiske spørgsmål. Det er lidt lettere på det individuelle plan”, siger Martin Seligman.

Vil du vide mere om positiv psykologi, så kom med på vores store positiv psykologi konference med Martin Seligman. Læs mere om dagen her. 

*PERMA-modellen er udviklet af Martin Seligman. Den baserer sig på, at der er fem vigtige byggeklodser i trivsel og lykke – og at de kan dyrkes og styrkes. P står for positive følelser. E står for Engagement. R står for Relationer. M står for Mening. A står At lykkes.

Relevante arrangementer

Undgå udbrændthed i arbejdet med psykisk belastede borgere
Kursus

Undgå udbrændthed i arbejdet med psykisk belastede borgere

Jylland & Sjælland

Oplev en udbytterig kursusdag, der sætter spot på, hvordan du undgår at blive drænet for energi i arbejdet med psykisk belastede borgere. Du bliver undervist af psykolog, Anne Dorthe Hasholt, som bl.a. beriger dig med vigtig viden om:

Hvad det vil sige, når mennesker projicerer egne problemstillinger over i andre mennesker, og hvordan du beskytter dig mod dette Hvordan du effektivt konfliktnedtrapper, såvel i relation til borgeren som dig selv Hvordan dit arbejde med sårbare borgere kan vendes til værdifuld selvindsigt og selvudvikling

Bemærk: Der er deltagerbegrænsning på denne kursusdag.

Læs mere
Ledelse af grupper – i et neuroaffektivt perspektiv
Kursus

Ledelse af grupper – i et neuroaffektivt perspektiv

Jylland & Sjælland

Styrk din ledelse af grupper med denne berigende kursusdag, hvor konsulent og psykoterapeut, Peter Kofoed, bl.a. sikrer, at du opnår:

Kendskab til den neuroaffektive forståelse af gruppedynamik Indsigt i forskellige udviklingsfaser i gruppekulturer Viden om sociale motivationssystemer, bl.a. tilknytnings- og statussystemet Forståelse for mentalisering som redskab til at bearbejde status og tilknytning i grupper

 

Læs mere
23. socialretlige konference
Kursus

23. socialretlige konference

Jylland

Ønsker du ny viden om og perspektiver på børn og unges vilkår, så tag med på den 23. socialretlige konference. I år er temaerne ”Børns processuelle rettigheder”, ”Ungdomskriminalitetsnævnet” samt ”Overgangen fra barn til voksen”, og du har mulighed for at høre en lang række interessante oplæg og debatter, som giver dig et vigtigt socialretligt indblik i vilkårene for de mest udsatte børn og unge.

Læs mere
Fundraising
Kursus

Fundraising

Jylland & Sjælland

Virkeliggør din projektidé! Med dette kursus sætter vi fokus på fundraising og giver dig viden om og redskaber til, hvordan du:

Sammensætter et strategisk veludført projekt Griber ansøgningsarbejdet an Møder forventningerne til, hvad din projektbeskrivelse skal indeholde Sikrer dig en gnidningsløs ansøgningsproces
Læs mere