Positiv psykologi skal ikke sige, hvad folk bør værdsætte - Seminarer
Ledelse
Artikel

Positiv psykologi skal ikke sige, hvad folk bør værdsætte

Er en af de fem kilder i PERMA-modellen stærkere og vigtigere end de øvrige? Det har vi spurgt grundlæggeren af positiv psykologi Martin Seligman om.

positiv psykologi

Grundlæggeren af positiv psykologi: Martin Seligman fortæller om den berømte PERMA-model* at vi mennesker har fem kilder til lykkefølelse: Positive følelser, engagement, relationer, mening og at lykkes.Men er en af de fem kilder stærkere og vigtigere end de øvrige? Det har vi spurgt Martin Seligman om forud for hans besøg på Seminar.dk’s konference:

Martin Seligman i København i september 2019.

Jeg har afvist at sige, hvilken der er vigtigst, for jeg tror ikke på, at man skal blande sig i andres værdier. Hvis en klient kommer til mig, fordi han gerne vil have mere nydelse i sit liv, vil jeg ikke sige, at han hellere skulle se at få sig noget mere mening i livet, fordi det er en bedre værdi. Min opgave er nærmere at sige, at jeg ved en del om nydelse og om hvordan man kan øge det. Min opgave er ikke at ændre hans værdier, men at tage udgangspunkt i hvad han værdsætter og gøre ham bedre til det. Jeg er selv en person, som lægger stor vægt på mening, så jeg vil ikke have nogen til at lære mig om mere nydelse. Jeg vil hellere vide noget om meningsfuldhed, dybde og den slags”, siger Martin Seligman.

Han udtrykker det også på den måde, at for ham skal positiv psykologi være deskriptiv og ikke præskriptiv. Det betyder, at man skal beskrive, hvad folk værdsætter, og ikke fortælle dem, hvad de bør værdsætte. Opgaven er så at gøre dem bedre til at opnå, det de værdsætter, mener Seligman.

Her taler han om det individuelle plan. På samfundsplan er det langt mere kompliceret, understreger han, fordi man har at gøre med en meget varieret vælgerskare, hvor nogle værdsætter mening, andre værdsætter relationer og andre igen prioriterer resultater (accomplishments).

Hvad gør man som statsminister eller trivselsminister i sådan en situation, når man skal tildele ressourcer til forskellige områder? Det er et meget svært spørgsmål, og jeg synes det bedste bud på det kommer fra Storbritannien, hvor man arbejder med at måle livsår justeret for kvalitet i stedet for livsår justeret for sygdom (QALY i stedet for DALY, Quality Adjusted Life Years i stedet for Disability Adjusted Life Years). Det betyder, at man kan spørge en computer, om det producerer flere Quality Adjusted Life Years, hvis man bygger et nyt bibliotek i Aarhus, end hvis man sætter pengene i flere børnevaccinationer mod mæslinger. Jeg tror det er muligt, men det er virkelig komplekse politiske spørgsmål. Det er lidt lettere på det individuelle plan”, siger Martin Seligman.

Vil du vide mere om positiv psykologi, så kom med på vores store positiv psykologi konference med Martin Seligman. Læs mere om dagen her. 

*PERMA-modellen er udviklet af Martin Seligman. Den baserer sig på, at der er fem vigtige byggeklodser i trivsel og lykke – og at de kan dyrkes og styrkes. P står for positive følelser. E står for Engagement. R står for Relationer. M står for Mening. A står At lykkes.

Relevante arrangementer

Følelsesmæssig forurening på arbejdet
Kursus

Følelsesmæssig forurening på arbejdet

Jylland & Sjælland

Kom med på dette kursus målrettet ledere og HR-medarbejdere, hvor dagen er centreret omkring det gode arbejdsmiljø – mere specifikt, hvordan du er med til at sikre, at de negative følelser og stemninger ikke får magten på arbejdspladsen i form af følelsesforurening.

Dagens underviser er mentalsundhedsekspert og sociolog Rikke Østergaard, som sikrer dig et fagligt udbytte bestående af bl.a.:

Forståelse af, hvordan følelser og adfærd smitter i organisationer Viden om tredjegradssmitte – hvordan vi mennesker smitter hinanden med følelser og adfærd i tre led Redskaber til, hvordan du som leder spotter følelsesforurening Redskaber til, hvordan du som leder undgår følelsesmæssig ”hijacking” i vigtige beslutningsprocesser Redskaber til, hvordan du som leder holder hjernen skarp og får vendt følelsesmæssig forurening til et godt arbejdsmiljø
Læs mere
Whistleblower-ordninger
Kursus

Whistleblower-ordninger

Fyn, Jylland & Sjælland

Er din arbejdsplads klar til, at der fra december 2021 er krav om en whistleblower-ordning?

Fra den 17. december 2021 bliver det lovpligtigt for alle offentlige myndigheder mv. med 50 ansatte eller mere, samt alle private virksomheder med 250 ansatte eller derover, at have en whistleblower-ordning.

På dette kursus bliver du sat ind i reglerne for ordningen, så du er helt skarp på, hvad den går ud på, og hvad det betyder for din organisation.

Din underviser er cand.jur. Brian Nygaard Oswald, som er kendt for at kunne gøre kompliceret jura letforståeligt og har stor erfaring med undervisning på området.

Pris for online-deltagelse er 2429,- ekskl. moms. Her sparer du udgifterne til hotel og forplejning.

Læs mere
Mod til at handle på elefanten i rummet – målrettet ledere
Kursus

Mod til at handle på elefanten i rummet – målrettet ledere

Jylland & Sjælland

Kender du det, at alle kan se den – elefanten i rummet – men at ingen tør pege på den og tale om den? På dette kursus sætter vi fokus på, hvordan du som leder håndterer ”elefanten” på bedste vis til gavn for dine medarbejdere og dig selv.

Du kommer i godt fagligt selskab med organisationspsykolog, Lotte Svalgaard, der bl.a. bidrager med:

Viden om, hvad du undgår og hvorfor Redskaber til, hvordan du finder modet til at tage fat på ”elefanten” Redskaber til, hvordan du bidrager til psykologisk tryghed og en oprigtig arbejdskultur Redskaber til, hvordan du tager det første skridt

Bemærk, at undervisningen bliver nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for Covid-19 på afholdelsestidspunktet. Læs mere her.

Læs mere
Mod i kriseledelse
Kursus

Mod i kriseledelse

Jylland & Sjælland

Få kompetencer til at lede dine medarbejdere gennem svære tider! På dette kursus stiller vi skarpt på kriseledelse, når du bliver undervist af ledelsesforsker og -konsulent, Karsten Mellon, der bl.a. sætter fokus på:

Mod i kriseledelse: Hvilken type mod kræver det? Og hvorfor er modet afgørende for god ledelse? Troværdighed og betydningen af lederens egen adfærd – oplever dine medarbejdere, at de kan stole på dig? Herunder et fokus på integritet og følgeskab Kriseledelse og kommunikation, blandt andet med fokus på at skabe psykologisk tryghed

Kursusdagen byder både på oplæg, øvelser og gruppedialoger.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere