Alle nyheder
Artikel

“Sorg er kærlighed, der ikke har noget sted at bo” – boganmeldelse

Læs her en anmeldelse af bogen "Sorg er kærlighed, der ikke har noget sted at bo" udgivet af Mette Holm.

Af Susanne Holm

Certificeret psykoterapeut med speciale i sorg, tab og traumer, susanneholm.dk

sorg
..når du mærker sorgen, så husk også på, at den er en konsekvens af kærlighed. At du er et menneske, der er modig nok til at elske. For så ved du, at du også er modig nok til at komme gennem sorgen.

Med disse ord afsluttes bogen ”SORG ER KÆRLIGHED, DER IKKE HAR NOGET STED AT BO” skrevet af psykolog, forfatter og foredragsholder, Mette Holm.

Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder

Ved første øjekast ser jeg en meget stilren bog, der er hvid med guld og sort skrift. En stil, der fortsætter igennem hele bogen, hvor de sorte overskrifter er brudt med den gyldne skrift – meget fin detalje. Bogen er let og hurtigt læst med mange kapitler og afsnit, der medvirker til overskuelighed. Derudover er en del af overgangene mellem de enkelte kapitler markeret med et stemningsfyldt naturbillede, og en del af billederne er prydet med fine citater.

Forfatteren har skrevet en bog indeholdende lidt overordnet viden om sorg og sorgreaktioner samt beskrivelse af et par redskaber til selvhjælp. Bogen handler om tab generelt set – og ikke kun sorg i forbindelse med at miste til dødsfald, men også i forhold til andre tab i livet som for eksempel skilsmisse, fyring fra job og så videre.

Efter at have læst et stykke tid i bogen blev jeg mere og mere klar over, at målgruppen for bogen primært er kvinder. Dernæst er bogen skrevet til privatpersoner. Selvfølgelig vil fagprofessionelle også kunne få glæde af at læse bogen, men til et fagprofessionelt formål tænker jeg, at der er andre bøger, der er mere relevante.

Indholdet i teksten bliver flere gange sat ind i metaforiske sammenhænge – for eksempel at danse med sorgen, bygge sin egen bro og så videre. Det er en meget fin måde at sætte billeder på, hvordan man kunne gribe og forestille sig det svære samt skabe sin styrke på trods af modstand.

Overskriften på kapitel 1 – “Hvordan reagerer man på sorg?” – kan måske bevirke, at man får indtryk af, at forfatteren generaliserer, men heldigvis får Mette Holm udtrykt senere i kapitlet, at sorgreaktioner er individuelle, hvormed denne risiko for generaliserende opfattelse bliver manet til jorden.

Igennem hele bogen er det forfatterens budskab at få os til at forstå, at selvom sorg er en frygtelig følelse, kan den også bringe os tættere på vores egen styrke. Det er nemlig sorgen, vi er nødsaget til at trække på for at komme videre i livet. Mette Holm introducerer læseren til et par redskaber, herunder følelsestermometret hvor man kan måle, om man er oppe eller nede – en måde at visualisere sine følelser på. Derudover sætter forfatteren fokus på, hvor vigtige tanker er for at skabe sin egen virkelighed. Mette Holm nævner OPPE-teorien, men kommer umiddelbart ikke nærmere ind på, hvad denne indbefatter.

Et generelt budskab igennem bogen er, at man ikke skal flygte fra sorgen. Man skal derimod gå den i møde, acceptere den og finde ud af, hvad man kan lære af den. Man skal kende sin sorg og sine følelser for at kunne bearbejde dem og sætte ord på dem. Når man sætter ord på, kigger man sorgen i øjnene. Man bør lade krisen være en læreproces, der kan gøre én stærkere og dermed give mentale muskler, som Mette Holm skriver på side 53.

Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder

Anbefaling

Jeg kan anbefale den æstetisk smukke bog til mennesker, der søger en let og hurtigt læst bog indeholdende overordnet viden om følelser og reaktioner efter at have lidt et tab, og som ønsker en introduktion til et par selvhjælpsredskaber.

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere