Boganmeldelse Sorg er kærlighed, der ikke har noget sted at bo
Alle nyheder
Artikel

“Sorg er kærlighed, der ikke har noget sted at bo” – boganmeldelse

Læs her en anmeldelse af bogen "Sorg er kærlighed, der ikke har noget sted at bo" udgivet af Mette Holm.

Af Susanne Holm

Sorgvejleder ved Om-sorgen.dk og under uddannelse til psykoterapeut

sorg
..når du mærker sorgen, så husk også på, at den er en konsekvens af kærlighed. At du er et menneske, der er modig nok til at elske. For så ved du, at du også er modig nok til at komme gennem sorgen.

Med disse ord afsluttes bogen ”SORG ER KÆRLIGHED, DER IKKE HAR NOGET STED AT BO” skrevet af psykolog, forfatter og foredragsholder, Mette Holm.

Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder

Ved første øjekast ser jeg en meget stilren bog, der er hvid med guld og sort skrift. En stil, der fortsætter igennem hele bogen, hvor de sorte overskrifter er brudt med den gyldne skrift – meget fin detalje. Bogen er let og hurtigt læst med mange kapitler og afsnit, der medvirker til overskuelighed. Derudover er en del af overgangene mellem de enkelte kapitler markeret med et stemningsfyldt naturbillede, og en del af billederne er prydet med fine citater.

Forfatteren har skrevet en bog indeholdende lidt overordnet viden om sorg og sorgreaktioner samt beskrivelse af et par redskaber til selvhjælp. Bogen handler om tab generelt set – og ikke kun sorg i forbindelse med at miste til dødsfald, men også i forhold til andre tab i livet som for eksempel skilsmisse, fyring fra job og så videre.

Efter at have læst et stykke tid i bogen blev jeg mere og mere klar over, at målgruppen for bogen primært er kvinder. Dernæst er bogen skrevet til privatpersoner. Selvfølgelig vil fagprofessionelle også kunne få glæde af at læse bogen, men til et fagprofessionelt formål tænker jeg, at der er andre bøger, der er mere relevante.

Indholdet i teksten bliver flere gange sat ind i metaforiske sammenhænge – for eksempel at danse med sorgen, bygge sin egen bro og så videre. Det er en meget fin måde at sætte billeder på, hvordan man kunne gribe og forestille sig det svære samt skabe sin styrke på trods af modstand.

Overskriften på kapitel 1 – “Hvordan reagerer man på sorg?” – kan måske bevirke, at man får indtryk af, at forfatteren generaliserer, men heldigvis får Mette Holm udtrykt senere i kapitlet, at sorgreaktioner er individuelle, hvormed denne risiko for generaliserende opfattelse bliver manet til jorden.

Igennem hele bogen er det forfatterens budskab at få os til at forstå, at selvom sorg er en frygtelig følelse, kan den også bringe os tættere på vores egen styrke. Det er nemlig sorgen, vi er nødsaget til at trække på for at komme videre i livet. Mette Holm introducerer læseren til et par redskaber, herunder følelsestermometret hvor man kan måle, om man er oppe eller nede – en måde at visualisere sine følelser på. Derudover sætter forfatteren fokus på, hvor vigtige tanker er for at skabe sin egen virkelighed. Mette Holm nævner OPPE-teorien, men kommer umiddelbart ikke nærmere ind på, hvad denne indbefatter.

Et generelt budskab igennem bogen er, at man ikke skal flygte fra sorgen. Man skal derimod gå den i møde, acceptere den og finde ud af, hvad man kan lære af den. Man skal kende sin sorg og sine følelser for at kunne bearbejde dem og sætte ord på dem. Når man sætter ord på, kigger man sorgen i øjnene. Man bør lade krisen være en læreproces, der kan gøre én stærkere og dermed give mentale muskler, som Mette Holm skriver på side 53.

Se også relevant uddannelse: Bliv certificeret sorgvejleder

Anbefaling

Jeg kan anbefale den æstetisk smukke bog til kvinden, der søger en let og hurtigt læst bog indeholdende overordnet viden om følelser og reaktioner efter at have lidt et tab, og som ønsker en introduktion til et par selvhjælpsredskaber.

Relevante arrangementer

Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Fyn
Topevalueret og unik uddannelse udviklet i samarbejde med psykolog og ph.d., Mai-Britt Guldin Ekspertviden fra landets førende forskere og praktikere inden for sorg samlet i en pakke 10 dage fyldt med viden og praksisnære redskaber fordelt på 5 moduler, bl.a. nyeste viden om sorg og sorgbearbejdning, forståelse for kroppens rolle i sorgprocessen og kompetencer til at facilitere sorggrupper.

Vi arbejder på nye datoer i efteråret 2022 Hold øje her på siden eller vores Facebookside.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Temadag med Svend Brinkmann om dannelse i præstationssamfundet
Temadag

Temadag med Svend Brinkmann om dannelse i præstationssamfundet

Fyn

Gør plads i kalenderen og vær med, når Svend Brinkmann stiller skarpt på konsekvenserne af tidens tendens til evig optimering og performance og slår et slag for i stedet at fokusere på dannelse – f.eks. inden for det pædagogiske felt.

Med fra den inspirerende temadag får du bl.a. viden om:

Aktuelle samfundstendenser – hvad betyder præstationssamfundet for børn og unge? Psykisk trivsel og mistrivsel hos børn og unge – hvordan skærmer vi børn og unge mod udviklings- og præstationstyranniet uden samtidig at bremse deres udvikling? Dannelsesteori belyst ud fra et pædagogisk, psykologisk og filosofisk perspektiv Hvad du som professionel kan gøre for at danne og udvikle mennesker uden at gå på kompromis med dit fag og din faglighed
Læs mere
Masterclass ved Amy C. Edmondson i psykologisk tryghed
Masterclass

Masterclass ved Amy C. Edmondson i psykologisk tryghed

Jylland & Sjælland

Unik 1-dags masterclass med Harvard-professor Amy Edmondson og bestsellerforfatter Christian Ørsted i Danmark. 

Oplev Amy C. Edmondson, en af verdens førende og mest toneangivende ledelsestænkere. Deltag i unik masterclass i april 2022, hvor Edmondson stiller skarpt på psykologisk tryghed, og ledelsesrådgiver Christian Ørsted bl.a. bidrager med redskaber til implementering af psykologisk tryghed i din organisation.

Tilmeld din organisation og sæt et stort kryds i kalenderen allerede i dag. Er kompetencemidlerne for 2021 opbrugt, så kontakt os og så finder vi en løsning. Læs mere om dagen under Informationsboksen.

Læs mere
Introduktion til Barnets Lov
Introduktionsmøde

Introduktion til Barnets Lov

Fyn, Jylland & Sjælland

Den 1. januar 2023 forventes det, at Barnets Lov træder i kraft. Er din kommune godt forberedt til at sikre, at barnet kan bruge sine rettigheder og blive reelt inddraget i egen sag?

Med Barnets Lov tillægges barnet flere processuelle rettigheder, og barnets mulighed for at spille en mere aktiv rolle i egen sag styrkes. Det stiller store krav til den kommunale forvaltning at sørge for, at barnet er så veloplyst om myndighedssagsbehandlerens/kommunens tanker og konklusioner.

Når du tilmelder dig et af introduktionsmøderne, modtager du gratis en digital lektion om Barnets Lov.

OBS: Der er et begrænset antal pladser pr. afholdelse.

Læs mere