stress symptomer
Personlig udvikling
Artikel

Stress & stress symptomer

Hvad er stress og hvilke stress symptomer skal man holde øje med? Bliv klogere i denne artikel og læs mere om en række relevante uddannelser.

stress symptomer

Hvad er stress og hvilke stress symptomer skal man holde øje med?

Stress er en naturlig reaktion, som kroppen har når den bliver presset eller står i en udfordrende situation. Det kan være alt fra en deadline på arbejdet, en stor eksamen, eller en konflikt med en ven. Når du oplever stress, aktiverer din krop sit kamp-eller-flugt-system, som øger produktionen af stresshormoner, såsom cortisol og adrenalin. Disse hormoner øger dit blodtryk, pulsen og din vejrtrækning, og sender mere blod til dine muskler, så du kan reagere hurtigere og mere effektivt på trusler.

Netop fordi, at stress kan hjælpe med at håndtere udfordrende situationer, så kan stress have en kortvarig positiv effekt. Men hvis stressniveauet forbliver højt i en længere periode, kan det have negative konsekvenser for dit helbred og velvære.

Det er vigtigt at forstå, at stress er en subjektiv oplevelse, og at hvad der stresser en person, kan være anderledes for en anden person. Derudover reagerer folk forskelligt på stress, og derfor kan symptomerne og konsekvenserne af stress variere fra person til person.

Her på siden vil vi uddybe, hvordan stress kan påvirke din krop og dit sind, og hvordan du kan genkende tegn på stress i dig selv eller andre. Vi tager også et kig på, hvordan man kan håndtere og forebygge stress for at opretholde en sund og produktiv livsstil.

Typiske stress symptomer

De typiske stress symptomer kan opdeles i fysiske, psykiske og adfærdsmæssige tegn. Det er vigtigt at bemærke, at stress symptomer kan variere fra person til person og kan være forårsaget af mange forskellige faktorer.

Fysiske stress symptomer kan inkludere:

 • Hovedpine eller migræne
 • Muskelspændinger eller smerter i kroppen
 • Søvnproblemer eller søvnløshed
 • Træthed eller udmattelse
 • Hjertebanken eller hurtigere puls
 • Lavt eller højt blodtryk
 • Fordøjelsesproblemer, såsom diarré eller forstoppelse
 • Svækket immunforsvar, som kan føre til hyppigere sygdomme

Psykiske stress symptomer kan inkludere:

 • Angst eller bekymring
 • Irritabilitet eller aggressivitet
 • Nedtrykthed eller depression
 • Følelse af overvældelse eller manglende kontrol
 • Koncentrationsbesvær eller hukommelsesproblemer
 • Nedsat sexlyst
 • Negativt selvbillede eller manglende selvtillid
 • Adfærdsmæssige stress symptomer kan inkludere:
 • Social tilbagetrækning eller isolation
 • Dårligere præstationer på arbejdet eller i skolen
 • Øget brug af alkohol eller andre stoffer
 • Ustabil appetit eller usunde spisevaner
 • Rastløshed eller nervøsitet
 • Tendens til at undgå eller udskyde opgaver

Hvis du oplever nogen af disse stress symptomer over en længere periode, kan det være en indikation af, at du lider af kronisk stress, og det er vigtigt at søge hjælp fra en professionel eller tage skridt til at reducere stressniveauet i dit liv.

Stress og helbred

Langvarig stress kan påvirke dit helbred negativt på mange måder. Kronisk stress kan øge risikoen for hjertesygdomme, diabetes, højt blodtryk, fordøjelsesproblemer og en række andre sundhedsproblemer. Stress kan også påvirke dit immunsystem, hvilket kan gøre dig mere modtagelig over for infektioner og sygdomme.

Faktisk kan stress have en lang række effekter på kroppen, fra det øjeblik du oplever det, til det øjeblik du slipper af med det. Når du oplever stress, udløser din krop en kaskade af reaktioner, der øger dit blodtryk, pulsen og åndedrættet og frigiver stresshormoner såsom cortisol og adrenalin. Hvis denne reaktion opstår ofte eller vedvarende, kan det føre til kronisk stress, som kan skade din krop på mange måder.

Stress kan også påvirke dit mentale helbred. Det kan føre til symptomer på angst, depression, humørsvingninger, irritabilitet og følelsesmæssig ustabilitet. Stress kan også påvirke din evne til at koncentrere dig, huske information eller træffe beslutninger, og det kan påvirke din mentale og følelsesmæssige tilstand negativt.

Det er vigtigt at erkende, at stress kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred og dit liv generelt. Derfor er det vigtigt at tage stress alvorligt og lære at håndtere og forebygge det. Ved at være opmærksom på tegnene på stress og tage de nødvendige skridt for at reducere stressniveauet i dit liv, kan du beskytte dit helbred og forbedre dit generelle velbefindende.

Stress hos børn og unge

Stress er ikke kun en voksenlidelse, børn kan også opleve stress. Der kan være mange årsager til stress hos børn, såsom skolepress, familieproblemer eller traumer. Børn, der oplever stress, kan opleve fysiske og mentale symptomer, ligesom voksne, men de kan have sværere ved at udtrykke deres følelser og reaktioner på stress.

Det er vigtigt at være opmærksom på tegnene på stress hos børn, da de kan have sværere ved at håndtere stress end voksne. Børn, der oplever stress, kan opleve symptomer som mavepine, hovedpine, tristhed, irritabilitet, søvnproblemer, tab af interesse i ting, de normalt elsker, og mange andre symptomer.

For at hjælpe børn med at håndtere stress kan en digital uddannelse som “Stressvejleder” være nyttig. Dette kursus er udviklet til lærere, pædagoger og andre professionelle, der arbejder med børn og unge, og det giver deltagerne de nødvendige redskaber til at identificere og håndtere stress hos børn.

Kurset fokuserer på at lære deltagerne, hvordan man kan opdage stress hos børn, hvordan man kan støtte børnene i at håndtere stress og hvordan man kan forebygge stress hos børn. Gennem kurset lærer deltagerne også om forskellige stressbehandlingsmetoder og teknikker til at styrke børns mentale sundhed og trivsel.

Fordelene ved digital uddannelse som “Stressvejleder” er, at det er fleksibelt og kan tilpasses deltagernes behov. Kurset kan tages i eget tempo, og det kan gentages eller revideres, hvis det er nødvendigt. Kurset giver også deltagerne mulighed for at lære fra eksperter på området og dele deres erfaringer med andre fagfolk, der arbejder med børns sundhed og trivsel.

Andre relevante uddannelser på området ’stress’

Seminarer.dk har udviklet en række kurser og uddannelser, der kan hjælpe både fagfolk og private personer med at håndtere stress og forbedre deres mentale sundhed og trivsel. Ud over “Stressvejleder” og andre kurser, som er nævnt tidligere, tilbyder Seminarer.dk også kurser og uddannelser inden for mindfulness, regenerativ ledelse, kognitiv terapi og metakognitiv terapi.

“Mindfulness”-uddannelsen er en grunduddannelse i mindfulness, der giver deltagerne den nødvendige viden og praktiske redskaber til at integrere mindfulness i deres daglige liv og arbejde. Kurset inkluderer både teoretisk viden og praktiske øvelser, der hjælper deltagerne med at reducere stress, forbedre deres mentale sundhed og øge deres fokus og produktivitet.

“Regenerativ ledelse”-uddannelsen fokuserer på at skabe en bæredygtig og stressfri arbejdsplads gennem regenerativ ledelsepraksis. Kurset giver deltagerne en dyb forståelse af, hvordan man kan skabe en kultur, der fremmer trivsel og mental sundhed, samtidig med at man øger produktiviteten og effektiviteten på arbejdspladsen.

“Kognitiv terapi”-uddannelsen er en omfattende uddannelse i kognitiv terapi, der er en anerkendt terapiform for en række mentale lidelser, herunder angst og depression. Kurset giver deltagerne den nødvendige teoretiske viden og praktiske færdigheder til at hjælpe klienter med at håndtere deres mentale sundhed og trivsel.

“Metakognitiv terapi”-forløbet er en kursusforløb i metakognitiv terapi, en behandlingsform, der fokuserer på at ændre den måde, man tænker på, snarere end at ændre selve tankerne.

Relevante arrangementer

Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv
Kursus

Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv

Jylland & Sjælland

Børns sansemotoriske udvikling har afgørende betydning for deres indlæring og trivsel. Som fagperson er det derfor vigtigt, at du kan spotte sansemotoriske udfordringer hos børn og træne deres sansemotoriske færdigheder.

Sammen med sansemotorisk konsulent, Mette Drescher Jensen, har vi derfor skabt denne kursusdag, hvor din faglige palet bliver udvidet med:

Redskaber til sansemotoriske tiltag – både som gruppeaktiviteter og som en overordnet tilgang i barnets hverdag Viden om det primære sansesystem og sanseintegration – og hvorfor disse aspekter har betydning for barnet i forhold til dets relationer Indsigt i samspillet mellem sanser, hjerne og krop Kompetencer til at identificere, hvilke primære sanser der har brug for at blive stimuleret og styrket Teori og praksis samlet i en fælles idébank som inspiration til initiativer og aktiviteter, der konkret kan implementeres i hverdagen med børnene

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med lige herunder.

Læs mere
Interoception – den indre sans
Kursus

Interoception – den indre sans

Lær at forstå og træne dine borgeres kropssans – også kendt som den interoceptive sans – så de bedre kan mærke sig selv, tolke deres krops signaler og opnå ro i såvel krop som sind.

Det er ergoterapeut Charlotte Andersen, som på dette kursus stiller skarpt på interoception og bl.a. giver dig:

Viden om de 8 sansesystemer Indsigt i konsekvenserne af ubalance i sansesystemerne Kendskab til vagusnerven og dens forbindelse til den interoceptive sans Viden om hjernetræthed og hjernepauser Kompetencer til at træne sanserne og den interoceptive sans gennem sansemodulerende øvelser Kompetencer til at facilitere selvregulering og dæmpe et nervesystem i ubalance

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med herunder

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Læs mere
Når flokdyret spænder ben for psykologisk tryghed – med Henrik Tingleff og Mie Kamille Dalsgård
Kursus

Når flokdyret spænder ben for psykologisk tryghed – med Henrik Tingleff og Mie Kamille Dalsgård

Jylland & Sjælland

Menneskets flokdyrsmentalitet kan spænde ben for skabelsen af psykologisk tryghed, som er afgørende for velfungerende og effektive teams. Kom derfor med på denne dag, hvor psykolog Henrik Tingleff og psykolog Mie Kamille Dalsgård gør dig klogere på, hvordan compassion-fokuseret ledelse- og arbejdskultur kan være løsningen.

Du tager fra dagen med både den nyeste forskning og konkrete redskaber til dine samarbejds- og beslutningsprocesser. Derudover lærer du bl.a.:

Hvorfor vi slet ikke er ”designet” til at være trygge i teams Hvorfor beslutninger kan fastholdes mod alles ønske – og mod alles bedste Hvordan flokdyrets ego står i vejen for fair og ærlig feedback Hvordan du i tide kan spotte det, der spænder ben for psykologisk tryghed Hvordan den nyeste forskning i compassion kan give dig veje til at fremme psykologisk tryghed

Over ⅓ af pladserne i Hvidovre er allerede væk. Skal du og dit team have en plads, så tøv ikke for længe.

Læs mere