Derfor er vi alle forskellige - Richard Davidsons seks følelsesmæssige områder - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Derfor er vi alle forskellige – Richard Davidsons seks følelsesmæssige områder

Du ser glasset halvt fuldt, mens din ægtefælle ser det halvt tomt. En af dine venner kommer sig næsten umiddelbart efter et tilbageslag, mens en anden er deprimeret i ugevis. Ét barn forstår intuitivt andre mennesker, mens ét andet mangler grundlæggende sociale kompetencer. Hvorfor er folk så forskellige?Svaret, siger neurolog Richard Davidson, ligger i vores […]

Richard Davidson
Du ser glasset halvt fuldt, mens din ægtefælle ser det halvt tomt. En af dine venner kommer sig næsten umiddelbart efter et tilbageslag, mens en anden er deprimeret i ugevis. Ét barn forstår intuitivt andre mennesker, mens ét andet mangler grundlæggende sociale kompetencer. Hvorfor er folk så forskellige?Svaret, siger neurolog Richard Davidson, ligger i vores unikke og individuelle følelsesmæssige stilarter.

Efter næsten 40 års studier af de mekanismer i hjernen, der ligger til grund for vores følelser, har Davidson identificeret seks følelsesmæssige områder, der påvirker, hvordan vi tænker, føler og reagerer og kan betegnes som din unikke følelsesmæssige stil. Din unikke følelsesmæssige stil er bestemt af, hvor du lander i hver af disse seks spektre.

De seks følelsesmæssige områder er:

  • Resilience/modstandskraft: Hvor lang tid det tager dig at komme sig efter modgang. Modstandskraft er bestemt af signaler mellem den præfrontale cortex og amygdala.
  • Outlook: Hvor længe du er i stand til at opretholde positive følelser. Outlook er bestemt af aktivitetsniveauet i den ventrale striatum (en del af hjernen der er forbundet med vores belønningssystem).
  • Social intuition: Hvor dygtig du er til at opfange sociale signaler fra andre mennesker. Social intuition er formet af samspillet mellem amygdala og de fusiforme regioner.
  • Self-Awareness/Selvbevidsthed: Hvor godt du er i stand til at opfatte de fysiske fornemmelser i kroppen, der signalerer følelser. Selvbevidsthed bestemmes af evnen af isolering til at fortolke signaler fra kroppen og organer.
  • Følsomhed overfor kontekst: Hvor god du er til at regulere dine følelsesmæssige reaktioner afhængigt af den kontekst, du er i. Denne følsomhed er drevet af aktivitetsniveauet i hippocampus.
  • Attention/opmærksomhed: Hvor skarpt og klart du kan fokusere. Attention er reguleret af det præfrontale cortex.

Sådan fungerer følelsesmæssige stilarter

Det er kombinationen af disse seks spektre, der påvirker personligheden. For eksempel: En person, der opfattes som omgængelig og med et positivt livssyn, har en ivrig social intuition, og en stærk følsomhed overfor kontekst, hvor en person, der ses som ihærdig, sandsynligvis har en høj resilliens og en fokuseret attention-stil.

Men hvor man godt kunne være tilbøjelig til at tro at der er noget der er bedre end andet, så pointerer Richard Davidson, at man ikke kan tale om nogen “rigtig” følelsesmæssige stil.

Den følelsesmæssige stil er individuel og hvad der fungerer for en person, fungerer ikke nødvendigvis for en anden. En person der er lav i social intuition kan være en udmærket computer programmør, mens en person med et negativt outlook kan bruge deres pessimisme som brændstof til at arbejde hårdere og opnå mere.

Neuroplasticitet er nøglen til at ændre den følelsesmæssige stil

Det er dog ikke alle hvor kombinationen af følelsesmæssige stilarter fungerer lige godt, og her forklarer Davidson, at hvis man ønsker at ændre din følelsesmæssige stil, eksempelvis, blive mere modstandsdygtig, så er måder at gøre det på. For selvom din følelsesmæssige stil er delvist genetisk, er det også påvirket af miljøfaktorer.

Hjernens iboende plasticitet betyder, at gennem bevidste ændringer, kan ændre hjernen fysisk, og dermed hvordan du tænker, føler og svarer. Men du skal først blive bevidst om din egen følelsesmæssige stil, før du kan finde ud af, hvad det er der hjælper eller hindrer dig.

Derefter kan du gennem små ændringer begynde at flytte din følelsesmæssige stil, og i sidste ende at finde et sted på spektret, der virker for dig, eksempelvis ved at indføre mindfulness meditation i dit liv. Læs mere om mindfulness og hvorfor vi ændrer os når vi dyrker mindfulnes – klik her ->

De seks følelsesmæssige stilarter og den emotionelle intelligens er et af emnerne på konferencen den 13. maj, hvor Richard Davidson, bl.a. vil holde oplæg om the emotional life of your brain – Det kan du læse meget mere om på konferencens website – klik her->

Gratis faglig viden til dig

Ønsker du at modtage lignende blogs, bogtilbud og tilbud om kurser og konferencer direkte i din indbakke, så tilmeld dig semianrer.dks nyhedsmail – tilmeld dig nyhedsmailen – klik her->

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere