- Afdække gruppen af offentlige ledere, herunder hvad der karakteriserer dem, deres vilkår og udfordringer.
- Vurdere styrker, udfordringer og rammevilkår for offentlig ledelse, herunder analysere de udfordringer offentlige ledere står over for aktuelt og fremover.
- Komme med konkrete anbefalinger til hvilke indsatser, der kan fremme og understøtte en styrkelse af ledelseskvaliteten i den offentlige sektor.
Til at afdække gruppen af offentlige ledere har over 1.800 ledere fra alle niveauer og alle dele af den offentlige sektor besvaret kommissionens spørgeskema. De samlede resultater fra undersøgelsen kan læses i rapporten ‘Offentlige ledere og ledelse anno 2017’. Rapporten behandler tre temaer – lederrollen, ledelsesrum og ledelsesudvikling. Rapporten kan læses fra ende til anden, eller man kan dykke ned i enkelte kapitler og læse dem uafhængigt af den samlede rapport.
15 forskere i Danmark har givet deres bud på, hvad der karakteriserer offentlige ledere, og hvilke udfordringer de står overfor.
Hvad karakteriserer offentlige ledere
I august mødtes Ledelseskommissionen således med en række danske forskere i offentlig ledelse. Som afsæt til arrangementet blev alle deltagere bedt om at give indspark til henholdsvis, hvad der karakteriserer offentlige ledere, og hvad der karakteriserer deres vilkår, styrker og udfordringer. Forskernes bidrag er samlet i publikationen.
Det bliver interessant at se, hvor konkrete Ledelseskommisionens anbefalinger bliver, og hvilken indflydelse de får for den fremtidige kvalitet i offentlig ledelse. Formanden for Ledelseskommissionen, Allan Søgaard Larsen, har allerede i interviews og ved arrangementer løftet lidt af sløret for, hvad anbefalingerne omfatter. Nye ledere kæmper med at falde til i lederrollen, og derfor bliver en af ledelseskommissionens anbefalinger, at der skal gøres mere for at styrke lederidentiteten hos de nye, har formanden fortalt til kommunen.dk.
På det seneste møde i Ledelseskommisionen medio marts blev kommissionsmedlemmerne desuden enige om, at hovedbudskabet er, at der er et knæk i ledelseskæden – fra de politiske intentioner over den overordnede ledelse og styring – og ud til den virkelighed, der møder offentlige ledere i velfærdsinstitutionerne. Det betyder, at der er brug for mere ledelse og mindre styring, samt udvikling af driften i et borgerperspektiv.
Læs mere om Ledelseskommissionens arbejde på: https://www.ledelseskom.dk/