Anmeldt af Sannie Brostrøm Jacobsen, afdelingsleder på skole.
Bogens budskab kredser om, at ledelse stadig er vigtigt, da ledelsen er kulturbærere og stemningsbærere. Men ledelse skal udvikle en konstruktiv form for selvledelse hos medarbejderne, hvilket blandt andet kræver fokus på at lede mennesker og ikke være detaljeorienterede og kontrollerende.
Se også relevant kursus: Relationel koordinering i praksis
Det kræver stærk sammenhængskraft hos ledelsen og dermed også modige ledere, der er stærke sammen. En ledelse, der har mod til at agere sammen og have fælles ansvar for helheden. Et lederteam, der arbejder bevidst med kulturen og udvikling af denne, hvor kulturen bør være strategien. Det kræver hos alle ledere i teamet ”sult, social begavelse og ydmyghed”. Begreber som giver god mening, når man læser bogen.
Forfatterne mener, at velfungerende team er sjældne. De synliggør dynamikkerne og effekterne i et frygtsomt lederteam kontra dynamikker og effekter i et modigt og frygtløst team. Derefter tilbyder de mange gode redskaber til at arbejde mod målet med at blive et frygtløst lederteam.
Bogen ”Det frygtløse lederteam – fra silopraksis til mod og ansvar” er en let tilgængelig lille håndbog – der kan bruges af ledelsesteam i alle organisationer. Forfatterne samler mange relevante studier lige fra Carol Dweck’s mindset til Lencionis fem dysfunktioner i team. Bogen har nogle gode modeller og er en god idebank, så man som leder kan blive inspireret til, hvor man skal starte.
I skoleverdenen arbejder man med de professionelle læringsteam, denne bog kredser om det samme og er en god håndbog, som man kan læne sig op ad i arbejdet med at blive et frygtløst lederteam. Der bliver også taget fat i den øverste chefs rolle i ledelsesteamet, hvilket er vigtigt at italesætte, så man ikke tror, at man er ligestillede.
Begrebet ”den sunde konflikt” giver god mening at huske at arbejde med i hverdagen, hvor man ofte i skyndingen kan have en tendens til at gå uden om konflikter og uenigheder. At holde hinanden ansvarlige i en ledelse bliver også bragt op, hvilket også kan være en af udfordringerne i det daglige arbejde i en ledelse. Noget der personligt fangede mig, er afsnittene om feedback. Vi er meget bevidste om at give feedback, men arbejder vi målrettet med at kunne modtage feedback?
Bogen giver både mulighed for at arbejde individuelt og som team. Da det er vigtigt, at arbejde med flere vinkler, for at blive et stærkt team. Den giver en god bevidsthed om, hvordan man som leder kan arbejde systematisk med kulturændringerne i sit eget lederteam. Den kan også bruges som en slags tjekliste, så man kan se, hvor man skal gribe ind og hvor man er godt kørende.
Se også relevant kursus: Relationel koordinering i praksis
Alt i alt synes jeg at det er en god og anvendelig bog, som er hurtig læst, så man kan komme i gang med at lave de til tider små ændringer, som der skal til, for at blive et endnu bedre ledelsesteam.