Metakognitiv terapi er ikke sammenlignelig med andre terapeutiske retninger som eksempelvis kognitiv terapi eller narrativ terapi.
I metakognitiv terapi arbejder vi ikke på at afdække og bearbejde tanker (kognitivt indhold) og følelser, men på at afdække og afvikle kognitive processer, som skaber og vedligeholder psykiske symptomer og dårlig trivsel.
Sammen med Betina Buono har vi udviklet dette kursus i metakognitiv psykoterapi for dig, der arbejder som coach, terapeut, familierådgiver, socialpædagog eller lignende, og som gerne vil i besiddelse af flere psykologiske teknikker og metoder, der hurtigt kan anvendes i det daglige arbejde og gøre en forskel for klienternes/borgernes trivsel.. Kurset er opbygget ud fra blandt andet underviserens kliniske erfaringer og ekspertise på området, samt de nyeste evidensbaserede psykologiske teorier.
Form og opbygning
Undervisningen veksler mellem evidensbaserede teoretiske oplæg og inddragelse af dig og de øvrige deltagere - blandt andet via gruppearbejde og plenumdiskussioner. Dine og de andre deltageres erfaringer og konkrete cases inddrages ligeledes.
Vi lægger ud med 3 sammenhængende dage, hvor du bliver introduceret til teori og metode og modtager den indledende træning.
Derefter skal du hjem og bruge alt det, du har lært, og så mødes vi ca. 6 uger efter, hvor vi følger op med en øvelses- og træningsdag.
Formålet med øvelses- og træningsdagen er at give dig mulighed for at blive endnu skarpere i din anvendelse af den metakognitive metode.
Lidt om den metakognitive tilgang
Metakognitiv terapi er en evidensbaseret psykoterapeutisk metode udviklet af Dr. Adrian Wells. Den kan anvendes på en bred vifte af psykiske problematikker, herunder angst og depression.
Den metakognitive metode adskiller sig fra mange andre behandlingsmetoder, herunder kognitiv adfærdsterapi, da metoden ikke fokuserer på selve indholdet af tanker og følelser, men derimod på vores reaktion på tankerne og følelserne. Det er, hvordan vi tænker, der er væsentligt – ikke hvad vi tænker.
Gennem deltagelse på kurset får du bl.a.:
- Viden om sammenhængen mellem metakognitioner og psykisk (mis)trivsel
- Viden om afkoblet opmærksomhed (Detached Mindfulness)
- Forståelse af din egen rolle og eventuelle bias i arbejdet med borgere/klienter
- Indsigt i metakognitive skemaer, sagsformuleringer og cases
- Kompetencer til at anvende metakognitive redskaber og øvelser i praksis