Header_høvdingeledelse

Fremtidens ledelsesstil: Christian Groes om høvdingeledelse

Få indblik i, hvordan oprindelige stammefolk i Amazonjunglen kan give din ledelse et skub i en ny retning. Antropolog Christian Groes viser, hvordan høvdinge engang skabte samhørighed, gensidig respekt og fælles løsninger – principper du kan bruge i dag.

På dette kursus går vi tæt på, hvordan du som leder kan få mere ud af dit team ved at skabe ægte tryghed, håndtere uenigheder konstruktivt og opbygge en arbejdsplads, hvor alle kan trives. Du får blandt andet:

  • Tilgange til at opbygge tillid
  • Metoder til at tackle konflikter og rummelighed
  • Indsigt i, hvordan du styrker motivation og arbejdsglæde

Måske er du allerede stødt på begrebet høvdingeledelse?

Det er et nyt – og lidt usædvanligt – begreb i ledelse, som antropologerne Christian Groes og Dennis Nørmark præsenterer i deres aktuelle bog Gid min chef var høvding. 

Noget tyder nemlig på, at den ideelle leder findes dybt inde i Amazonjunglen, for fortidens stammefolk – høvdingene – var ikke autoritære og enerådige ledere, sådan som man måske skulle tro. 

Høvdingeledelse er derimod en ledelsesstil, som tager udgangspunkt i ydmyghed, generøsitet, lydhørhed og empati, og ifølge Christian Groes er det netop høvdingen som lederfigur, du skal være inspireret af i dit arbejde, hvis du vil skabe fremtidens arbejdsplads. 

Hvilke svar finder vi i Amazonjunglen? 

På dette kursus rejser vi ind i Amazonjunglen og dykker ned i høvdingeledelse som fænomen, begreb og praksis som et konkret bud på at skabe øget trivsel på jobbet – både for medarbejderne og lederen selv.    

Antropolog Christian Groes kommer med sit bud på høvdingeledelse i praksis som et afsæt for at skabe en arbejdsplads, hvor medarbejderne motiveres til at opnå resultater og føler sig trygge og kan udfolde sig frit, samtidig med at der er en stor grad af fællesskabsfølelse og gensidig tillid på tværs af køn, alder, kultur. Her tages der hånd om konflikter på en konstruktiv måde, og diversitet rummes.  

Det er ikke nødvendigvis nemt at nå dertil. Men det er muligt, hvis vi ændrer mindset, tilgang til ledelse og forståelse af, hvad magt og samarbejde betyder.   

 Kurset foregår både som oplæg og workshop, hvor vi kommer til at arbejde med høvdingeledelse i teori og praksis. 

Dit udbytte: 

  • Tilgange til at skabe gensidig tillid og tryghed i praksis 
  • Konstruktive tilgange til at rumme konflikter og diversitet 
  • Dyb indsigt i, hvordan du styrker trivslen og arbejdsglæden 
  • Viden om, hvordan du skaber motivation hos både medarbejdere og ledelse 
Slide 1

Organisationer og ledere kan lære af måden, hvorpå høvdinge ledte og samarbejdede med flokken i vores fjerne fortid og blandt oprindelige folk. Gennem feltarbejde blandt høvdinge og shamaner i Amazonjunglen har Christian Groes undersøgt, hvordan oprindelig visdom kan lære os at mestre empati, ydmyghed og inklusion og at være inspirerende, visionære og tillidsvækkende At lede som en høvding er en spændende og givende disciplin - både for en selv og for medarbejderne. Det gælder om at forstå, hvordan ens adfærd og energier smitter af på flokken.

Høvdingen repræsenterer præcis det, som fremtidens ledere har brug for at have kendskab til, kunne skabe og praktisere:

👉 Motivation, samarbejde og trivsel
👉 Håndtering af konflikter på tværs af f.eks. køn og generationer
👉 Et trygt og inkluderende arbejdsmiljø
👉 Adfærd og energier i gruppen
👉 Sociale grupper og dynamikker

Lederen skal f.eks. spørge sig selv: Tør jeg tale om mine fejl? Hvad er den sidste fejl, som jeg har begået? Fokuserer jeg på meritter eller på mine menneskelige sider? Hvad er svagheder og skrøbelige sider? Hvorfor vil jeg gerne være leder?

Underviser

Underviser_Christian-Groes
Christian Groes
Antropolog, ph.d., diversitetskonsulent og forfatter
Christian Groes har siden 2001 udført etnografiske feltarbejder i Danmark og internationalt. Han rådgiver organisationer og private virksomheder, laver undersøgelser og afholder workshops inden for magt og ledelse, køn og diversitet, inklusion og ligestilling, kulturændring på arbejdspladsen og udvikling af nye værdisæt.

Christian Groes er en ivrig debattør og formidler og er ikke bange for at komme med normbrydende indspark og løsninger, der udfordrer etablerede tankegange. Han er medlem af advisory boardet i tænketanken EQUALIS. Han har forsket i diversitet, kultur og organisationer siden 2006, og bl.a. har været gæsteforsker på Columbia University.
TID & STED
Det sker:
Den 9. april 2025 på Comwell H.C. Andersen, Odense

Undervisning fra kl. 09.00 til 16.00.
PRIS
Pris for deltagelse er 2.995 kr. (ekskl. moms). Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskaffe samt kaffe og te ad libitum

Mulig rabat:
Maillisterabat (5 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 5 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for rabatmuligheder.