Post-corona-arbejdspukler, manglende hænder, stresssygemeldinger, overskredne vikarbudgetter - læg dertil et stigende antal ukrainske flygtninge og stigende energipriser og inflation, der lægger yderligere pres på personaleressourcer og økonomi, og du har opskriften på en hverdag for mange ledere anno 2023.
Det forventes, som det mest naturlige i verden, at lederne sikrer, at medarbejderne løser deres kerneopgaver rettidigt og med høj kvalitet, at nedskæringer gennemføres uden nævneværdig betydning for borgerne, og at der skabes bæredygtige og ikke mindst attraktive arbejdspladser præget af høj grad af psykologisk tryghed.
Det kræver et godt mentalt helbred – resiliens – at navigere i arbejdslivet anno 2023. Resiliens kommer imidlertid ikke af sig selv. Det skal opbygges, trænes aktivt og vedligeholdes.
Bliver du forpustet?
De fleste af os finder det helt naturligt og forståeligt, at det anbefales, at man bruger 6-12 måneder på at træne sig op til at løbe et maraton. Og de færreste af os kunne drømme om at forsøge uden først at have trænet bare lidt.
Alligevel møder vi som ledere - først under corona og nu post-corona - ind på arbejdet til noget, der mest af alt minder om et dagligt mentalt maratonløb - vel at mærke et maratonløb, hvor målstregen hele tiden flyttes frem. Et maratonløb fyldt med udfordringer, der kræver størst mulig empati og handlekraft – hjerte og sværd - men også udsyn, indsigt, nytænkning, mod og frem for alt mentalt overskud.
Fakta er, at hjerner under så højt et pres præsterer dårligere. Vi sover dårligere, får tankemylder, glemmer detaljer, udvikler tunnelsyn, bliver hurtigt kortere for hovedet og forrået i vores syn på "forkælede" eller "svage" medarbejdere og "urimelige" borgere og pårørende.