Inde bag vores mavemuskler ligger den store og meget betydningsfulde psoasmuskel, som også kaldes sjælens eller følelsernes muskel. Rent fysiologisk hænger det sammen med, at psoas er den første muskel, der trækker sig sammen, når vi befinder os i en kamp/flugt-situation. Psoas reagerer med det samme, når der er fare på færde, eller når kroppen oplever eller tolker hændelser som farligt. Dette gælder ikke kun ved fysisk fare, men også ved mentale belastninger som f.eks. stress, angst, uforløste følelser, bekymringer eller traumer.
Når nervesystemet er presset, og vores krop er i en stresset og belastet tilstand, bliver psoasmusklen uelastisk eller ”fryser” og fungerer ikke længere optimalt. Det kan resultere i problemer som f.eks. uforklarlige smerter i lænd, ryg, lyske, underliv, mave, en ændret kropsholdning og et dårligt fordøjelsessystem. En overbelastet psoas har også en tilbagevirkende kraft på vores mentale sundhed og balance. Derfor er der mange gevinster at hente ved at forløse psoas gennem målrettede kropslige øvelser, der smidiggør en belastet psoas.
En af de helt store konsekvenser af en belastet psoas er, at åndedrættet påvirkes i en sådan grad, at vores vejrtrækning kan blive meget besværet. Omvendt kan åndedrættet være et af de mest effektive redskaber til at give psoas liv igen. Diaphragma (åndedrætsmusklen) og psoas hænger anatomisk sammen på en måde, så de er uadskillelige. Derfor er det vigtigt i høj grad at inddrage åndedrættet, når vi anvender psoas-øvelser.
Dagens indhold
På denne kursusdag sætter fysioterapeut og åndedrætsekspert, Lotte Paarup, fokus på psoasmusklens store betydning for vores fysiske og psykiske sundhed. Dagen giver både teoretisk indsigt samt konkrete øvelser og teknikker til at forløse en belastet psoas hos vores klienter eller borgere. Vejrtrækningen bliver inddraget i psoasøvelserne, og der vil også være fokus på bindevævet, der ligeledes reagerer, når vi er mentalt og fysisk presset. Vi kommer også omkring kæber og fødder, som hænger direkte sammen med psoas. Vores krops historie kan overordnet set aflæses i vores åndedræt, bindevæv og ikke mindst psoasmusklen.
Øvelserne på kurset vil i høj grad være på gulvet, men også stoleøvelser og stående øvelser bringes i spil. Dog vil undervisningen og øvelserne blive nøje tilrettelagt efter de gældende retningslinjer for covid-19 på afholdelsestidspunktet.
Dagens udbytte
- Viden om psoasmusklen og dens betydning for mental og fysisk sundhed
- Indsigt i, hvordan følelser og mentale belastninger påvirker psoas gennem reaktioner i nervesystemet
- Kendskab til symptomer på en dysfunktionel psoas - hvad skal vi være opmærksomme på?
- Introduktion til øvelser, der gennem åndedræt, bevægelse, afspænding og bindevævsarbejde er med til at forløse en belastet psoas
- Viden om diaphragmas (åndedrætsmusklens) store betydning ift. psoas, herunder indføring i forskellige vejrtrækningsteknikker
Målgruppe
Kurset henvender sig til dig, som arbejder med unge og voksnes sundhed, og som ser krop og psyke som uløseligt forbundet – og som har mulighed for at arbejde kropsligt med at regenerere psykiske og fysiske belastninger. Psoas-øvelser er især velegnede til mennesker, der har uforklarlige smerter i kroppen, eller som lider af stress, angst og PTSD – men dybest set vil alle have gavn af at afspænde psoas, da det er med til at sænke stressniveauet i kroppen og nervesystemet.