Hvordan kan du som fagperson bidrage til tidlig opsporing og identificering af senfølgesymptomer efter seksuelle overgreb i barndommen og ungdommen? Og hvordan støtter du borgeren og forebygger retraumatisering?
Undersøgelser viser, at ca. 2 pct. af en årgang i deres barndom eller ungdom har været udsat for voldtægt begået af deres forældre eller værger. Tallet stiger til 3,4 pct., når der tages højde for flere typer af seksuelle overgreb, herunder berøring, blottelse, forsøgt voldtægt samt andre former for krænkende adfærd, herunder digitale krænkelser. Hvis vi også medregner seksuelle overgreb begået af jævnaldrende, er tallet endnu højere.
Omkring 60-80 pct. af de personer, der har været udsat for seksuelle traumer i barndommen og ungdommen, vil udvikle senfølger i deres voksenliv. Da senfølger kan have forskellige udtryk og optræde med skiftende intensitet, er der ikke tale om en specifik diagnose, men ses ofte som komorbide tilstande (flere diagnoser), hvor borgeren ofte symptombehandles, og årsagerne/traumet overses.
Senfølgerne kan blandt andet være problemer relateret til personens følelsesliv, kropsfunktion, kognition, et negativt selvbillede og relationer til andre mennesker – og som en del af Kompleks PTSD, hvor personen blandt andet kan have vedvarende problemer med følelsesregulering, grænsesætning, tilknytning, nærhed og tillid. Derfor kan den forholdsvis nye Kompleks PTSD-diagnose, (C-PTSD), formodentligt bedre rumme og beskrive personens senfølger efter seksuelle traumer – og dermed skærpe hjælpen til borgeren.
Dagens indhold
For at du som fagperson kan hjælpe og støtte mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb, er det afgørende, at du har en grundlæggende viden om, hvad senfølger er, og hvordan senfølgereaktioner og traumer kan komme til udtryk. Denne viden er en forudsætning for at blive opmærksom på potentielle tegn og reaktioner på senfølger, møde borgeren med forståelse for de udfordringer, som overgrebene har medført, og for at kunne tage særlige hensyn til borgerens udfordringer i den aktuelle indsats og liv. Desuden er det vigtigt at have viden og redskaber til at undgå retraumatisering i kontakten.
På denne kursusdag giver psykolog Mehrak Lykkeberg overblik over dette komplekse område og leverer anbefalinger til konkrete praktiske tilgange.
På dagen får du gennem cases og reflektionsspørgsmål viden om:
- hvem og hvor mange der bliver udsat for seksuelle overgreb
- hvem der begår overgrebene
- hvem der udvikler senfølger og hvilke forhold der har særlig betydning for det
- hvordan senfølger efter seksuelle overgreb kommer til udtryk hos den voksne:
- psykiske senfølger
- fysiske senfølger
- sociale senfølger
Derudover kommer hun rundt om:
- PTSD og kompleks PTSD efter seksuelle overgreb
- typiske reaktioner hos professionelle i mødet med senfølgeramte og ideer til:
- hvordan du kan gribe mødet an - før, under og efter
- hvordan du undgår retraumatisering af en borger
- hvordan du undgår over- eller underinvolvering i borgerens problemer og passer på dig selv
- Kort om tilbud til senfølgeramte