Ud af diagnoserne og ind i livet - Heldagskursus fra Seminarer.dk
diagnoser
Psykologi og psykiatri kurser & uddannelser
Kursus

Ud af diagnoserne og ind i livet

Er der altid en sygdom bag, når vi lider psykisk? Få nye perspektiver på psykiske lidelser ved at deltage på denne kursusdag om kontekstbaseret lidelsesforståelse, hvor du bliver undervist af psykolog og debattør Jonas Vennike Ditlevsen.

I løbet af kursusdagen sætter han bl.a. fokus på:

  • Psykiatri vs. kontekstbasering: Hvad er forskellen, og hvorfor er det vigtigt?
  • Forskellige måder at arbejde og tænke kontekstbaseret, herunder Trieste-modellen, Åben Dialog og Power Threat Meaning Framework
  • Hvad formålet er med et kontekstbaseret fokus i stedet for et sygdomsfokus. Herunder fokus på fordele og ulemper ved at arbejde hhv. med et sygdomsfokus og med et kontekstfokus
  • Kontekstbasering i praksis: Hvordan trækker vi en nondiagnostisk tilgang helt ind i hverdagens levede liv?

Få mere at viden om kursusdagen lige herunder.

Er det sygdom eller reaktioner, vi rammes af, når vi lider psykisk?

Hvad vil det sige at lide psykisk? Er psykisk lidelse en form for sygdom, en reaktion på et usundt samfund eller noget helt tredje?  

Flere og flere mistrives og lider psykisk, og der er sket en voldsom stigning i diagnoser som stress, angst og depression. 

Diagnoser tjener flere formål. Diagnoser bruges af såvel fagpersoner som lægfolk til at sætte ord på stadig flere former for lidelse, afvigelse og ubehag. Diagnoser giver os blandt andet en forklaring, vi kan forstå og håndtere, og de tilbyder en ramme at sætte lidelsen ind i. Men er det altid sygdomme, vi rammes af, når vi lider psykisk? Eller kan symptomer i virkeligheden være meningsfulde (men pinefulde) reaktioner på konteksten? En kontekstbaseret lidelsesforståelse tager højde for samfundet og menneskets levede liv, erfaringer, mulige traumer samt intrapsykisk sårbarhed. I stedet for at spørge den lidende ”Hvad er der galt med dig?”, så spørges der ”Hvad er der sket med dig?” 

For måske er der en bedre måde at forstå vores borgeres, patienters eller medmenneskers smerte på, som ikke gør den lidende til en patient med diagnoser, men til et menneske med hjerte og smerte, som en nondiagnostisk tilgang bedre kan hele.

Dagens indhold – psykisk lidelse i en kontekst

På kurset ”Ud af diagnoserne og ind i livet” tilbyder psykolog og debattør Jonas Vennike Ditlevsen et velfunderet, alternativt perspektiv på, hvad psykisk lidelse egentlig er. Kurset udfordrer den gængse psykiatriske forståelse af, at vi er ramt af sygdom, hvis vi er svært psykisk lidende. Samtidig vejes fordele og ulemper ved både den psykiatriske model og den kontekstbaserede model op imod hinanden. Jonas Vennike Ditlevsen introducerer til forskellige måder at arbejde nondiagnostisk og kontekstbaseret på, og som afrunding på dagen trækker han den kontekstbaserede lidelsesforståelse helt ind i den praktiske hverdag som ansat til personer, der lider psykisk.  

Dagens fokuspunkter 

  • Psykiatri vs. kontekstbasering: Hvad er forskellen, og hvorfor er det vigtigt? 
  • Introduktion til forskellige måder at arbejde og tænke kontekstbaseret, herunder Trieste-modellen, Åben Dialog og Power Threat Meaning Framework  
  • Hvad er formålet med et kontekstbaseret fokus i stedet for et sygdomsfokus? Herunder fokus på fordele og ulemper ved at arbejde hhv. med et sygdomsfokus og med et kontekstfokus 
  • Case: Tre perspektiver på den samme persons lidelse 
  • Kontekstbasering i praksis: Hvordan trækker vi en nondiagnostisk tilgang helt ind i hverdagens levede liv? 

Dagens underviser

Underviser_Jonas Vennike Ditlevsen
Jonas Vennike Ditlevsen
Cand.psych
Jonas Vennike Ditlevsen er cand.psych. fra Aarhus universitet. Han har arbejdet i psykiatrien i flere år, men er nu indehaver af egen psykologpraksis og stifter af Projekt KUBA; Kontekstbaseret Ualmindeligt Behageligt Alternativ. Jonas Vennike Ditlevsen har i over 10 år været en ivrig og nysgerrig debattør indenfor sundhed, herunder med særligt fokus på psykiatrien og diskursen om psykisk sygdom. Han er kendt for sin noget kontroversielle holdning til sundhedssystemet og sine tanker om at skifte det psykiatriske system ud med et helt andet system. Til marts 2023 udkommer han med bogen ”Sygkiatri”, som er en poetisk antologi af noveller, digte og essays om psykiatriens mørke sider og om konsekvenserne af sygeliggørelse af sindet.
TID & STED:
Det sker:
Den 6. februar 2023 på Scandic Kolding
Den 28. februar 2023 på Scandic Hvidovre

Undervisning fra kl. 09.00-16.00
PRIS
Pris for deltagelse er kr. 3.080, - ekskl. moms. Prisen er inkl. morgenmad, frokost og eftermiddagskage samt kaffe og te ad libitum.

Mulige rabatter:
Maillisterabat (10 %): Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10 % i rabat allerede ved første tilmelding. Vær opmærksom på, at rabatten er personlig. Så hvis du vil tilmelde flere deltagere, så skal alle være skrevet op til nyhedsbrevet for at få rabat.

Loyalitetsrabat (op til 10 %): Allerede efter 1 deltagelse kan din arbejdsplads få rabat.

Skal hele arbejdspladsen med?
Ved 10 eller flere deltagere fra samme sted, er I velkomne til at kontakte os på 6615 9043 for yderlige rabatmuligheder.