100 Myter om kærlighed og forelskelse.
Af Catrine Hansen, SundhedsplejerskeJeg har haft den glæde at læse bogen “100 Myter om kærlighed og forelskelse” af Jacob Mosgaard. Den er udgivet på FADL´s Forlag og er én ud af en række ”100 myter om” – bøger.
Myterne og fordommene er mange, når det kommer til emnerne kærlighed og forelskelse.
Først i bogen “100 Myter om kærlighed og forelskelse” bliver læseren klogere på hvad myter egentlig er, hvorfra de stammer og hvordan de holdes i live. Det bliver bl.a beskrevet, at myter er generaliserede erfaringer, der ikke tager højde for nuancer. Det er overleveringer og traditioner, som har rod i vores forhistorie og kultur. Myter er komplekse størrelser, der ikke bare kan forkastes på en sort/hvid måde. I bogen bliver nogle myter afvist, andre understøttes og nuanceres.
Bogen “100 Myter om kærlighed og forelskelse” kommer med både videnskabelige og psykologiske betragtninger, og det krydres med citater og tegninger, der gør bogen letlæselig. Den tager mange vigtige emner op, og det gøres på en både humoristisk og seriøs måde. Bogen er delt op i forskellige afsnit: kærlighed, forelskelse og sex, køn og identitet, mænd og kvinder, parforhold og parforhold i krise. Den handler således ikke kun om kærlighed og forelskelse, men er, trods det lille format, overraskende informativ.
Køn og identitet
Særligt fandt jeg kapitlet om køn og identitet spændende. Det var dejligt at læse, at myterne omkring køn og kønsidentitet bliver behandlet så nænsomt og respektfuldt. Det er et emne der er rigtig mange fordomme og myter omkring, og som jeg synes det er vigtigt at få en sober og saglig debat omkring. Der er rigtig mange stereotype forestillinger om hvordan drenge og piger opfører sig, men tager vi et kik på os selv vil vi finde, at vores handlinger overfor disse børn også er stereotype og kønsbestemte.
Som sundhedsplejerske har jeg mødt børn og unge der ikke følte sig som det køn de er født ind i, og det kan være særdeles svært for forældrene og omgangskredsen at forstå. Her kan kapitlet om køn og identitet være fin at læse.
Bogen er god at bruge som opslagsværk, og særligt kapitlerne om parforhold og parforhold i krise, kan være gode at læse sammen som par. Generelt er bogen en god samtalestarter, og savner man mere læsning og uddybning af emnerne, så indeholder bogen mange gode kildehenvisninger.
Som sexologisk rådgiver og studerende indenfor psykoterapi og parterapi lærte jeg ikke så meget nyt ved at læse bogen, men jeg blev alligevel positivt overrasket over så meget information den rummer. Jeg er sikker på at bogen kan være en slags selvhjælpsbog for par, og at den kan være med til at punktere nogle af de mange myter der florerer omkring emnerne kærlighed, sex og køn.