Coping strategier: Naviger gennem ubehagelige følelser
Angst kurser og uddannelser ved Seminarer.dk
Artikel

Coping strategier: Naviger gennem ubehagelige følelser

Hvad enten du har fået afslag på en date, eller du har haft en hård dag på kontoret, kan sunde coping strategier være nøglen til at komme igennem svære tider. Coping strategier hjælper dig med at tolerere, minimere og håndtere stressende situationer i livet.

Af Seminarer.dk
coping strategi

Naviger i livets udfordringer med stærke coping strategier

Livet kan være fyldt med udfordringer. Fra dagligdagens mindre stressorer til mere alvorlige livsbegivenheder, kræver vores mentale og emotionelle velbefindende en vis mængde af tilpasning. Men hvordan håndterer vi disse udfordringer på en sund og produktiv måde? Svaret ligger i coping – vores evne til at håndtere stress og udfordringer.

Hvad er coping? Og hvorfor er det vigtigt

Coping er vores mentale, følelsesmæssige og adfærdsmæssige reaktioner på stress og udfordringer. Det er de mekanismer, vi bruger til at tilpasse os og overvinde vanskeligheder, hvilket kan variere stort fra person til person. Vores coping færdigheder har direkte indflydelse på vores generelle velbefindende, livskvalitet og tilfredshed.

Udviklingen af effektive coping strategier er en essentiel del af mental sundhed, der hjælper os med at håndtere livets udfordringer på en sund og produktiv måde. Uanset om vi står over for arbejdsrelateret stress, personlige problemer, sygdom, eller endda en global pandemi, er coping det værktøj, vi bruger til at komme igennem og fortsætte vores liv.

Coping strategier: Sådan kan de hjælpe os

Coping strategier er de specifikke metoder, vi bruger til at håndtere og navigere i stressende situationer. Disse strategier kan være bevidste eller ubevidste, sunde eller usunde, og de kan variere meget afhængigt af individet og situationen. Eksempler kan være alt fra motion og meditation til socialisering og kreativitet. Hver strategi har sine fordele og kan være mere eller mindre effektiv, afhængigt af den specifikke situation og person. Ved at udvikle et repertoire af effektive coping strategier, kan vi bedre håndtere livets udfordringer og mindske virkningerne af stress på vores fysiske og mentale helbred.

Coping-strategier er vitale værktøjer, vi kan bruge til at navigere gennem udfordrende tider og mindske stress. Her er nogle eksempler på sunde coping-strategier, du kan tage i brug:

 1. Selvomsorg: Dette kan være alt fra at tage et varmt bad, gå en tur i naturen, til at male dine negle eller læse en god bog. Selvomsorg er fundamentalt for vores mentale sundhed og velvære. Det er de små handlinger, vi gør for at passe på os selv, både fysisk og mentalt, der gør en stor forskel i vores overordnede sundhed.
 2. Dyrke en hobby: At engagere sig i noget, du virkelig elsker, kan være en fantastisk coping-strategi. Dette kan omfatte kreativ skrivning, havearbejde, at spille et instrument eller at male. En hobby kan hjælpe dig med at tage en pause fra stress, og den kan også give dig en følelse af formål og opnåelse.
 3. Motion: Motion er en effektiv måde at håndtere stress på. Det kan være så simpelt som en gåtur rundt i kvarteret, en yogaklasse, eller endda en intens træning i gymnastiksalen. Motion kan hjælpe med at reducere stresshormoner og stimulere produktionen af endorfiner, kroppens naturlige humør løfter.
 4. Mindfulness og meditation: Disse praksisser hjælper med at forankre os i det nuværende øjeblik, hvilket kan være særlig nyttigt, når vores sind er fuld af bekymringer. Ved at trække vejret dybt, meditere, eller simpelthen være opmærksom på det omkring os, kan vi mindske angst og stress.
 5. Sociale forbindelser: At tilbringe tid med mennesker, vi holder af, er en anden effektiv coping-strategi. Om det er at spise middag med familien, have en ven over til kaffe, eller chatte online med venner, er disse forbindelser vigtige for vores mentale sundhed.
 6. Metakognitiv terapi (MCT): Denne form for terapi hjælper dig med at styre dine tanker og ændre negative tankeprocesser. Med MCT kan du lære at se bekymrende tanker som “bare tanker”, og derved minimere stressreaktioner.
 7. Naturterapi: Som en form for grøn terapi, involverer naturterapi aktiviteter i naturen for at fremme mentalt velbefindende. Kort tid i naturen, som en skovtur eller havearbejde, kan reducerer stress og forbedre humøret.

Husk, at forskellige coping-strategier fungerer bedst for forskellige mennesker. Det er vigtigt at finde de strategier, der passer bedst til dig og din situation.

Metakognitiv terapi: En revolutionerende tilgang til coping

Metakognitiv terapi (MCT) repræsenterer et signifikant skridt fremad inden for mental sundhed. I modsætning til traditionelle terapeutiske tilgange, som fokuserer på indholdet af vores tanker, koncentrerer MCT sig om processerne bag vores tænkning. Dette indebærer at forstå og ændre, hvordan vi forholder os til vores egne tanker og følelser.

I forhold til coping, hjælper MCT os med at genkende og ændre uhensigtsmæssige coping-strategier, samtidig med at det understøtter udviklingen af sundere, mere adaptive måder at håndtere stress og udfordringer på. Ved at ændre måden, vi tænker på og forholder os til vores tanker, kan MCT hjælpe os med at forbedre vores coping-færdigheder og dermed vores livskvalitet.

Fordele ved metakognitiv terapi: Mere end bare stresshåndtering

Der er mange fordele ved metakognitiv terapi. For det første tilbyder det en dybere forståelse af, hvordan vores sind fungerer, hvilket kan hjælpe os med at udvikle mere effektive coping-strategier. For det andet kan MCT også hjælpe os med at reducere angst og bekymring, øge selvtillid og styrke vores følelse af kontrol over vores tanker og følelser.

Alt dette kan bidrage til at forbedre vores generelle livskvalitet og vores evne til at håndtere stress og udfordringer. MCT kan være gavnligt for alle, fra folk, der kæmper med specifikke psykiske helbredsudfordringer, til dem, der simpelthen ønsker at forbedre deres mentale velbefindende og effektivitet i livet.

Uddannelser der styrke dine coping strategier

 • Metakognitiv Terapi: Er et intensivt kursusforløb på 3 dage, der dykker ned i metakognitive processer og teknikker. Kurset udstyrer dig med praktiske metakognitive psykoterapeutiske værktøjer, der kan anvendes direkte i dit arbejde med borgere eller klienter, herunder dem med psykiske lidelser. Kurset er undervist af psykolog og specialist i metakognitiv terapi, Linda Burlan Sørensen.
 • Metakognitiv terapi for angst: Dette kursus giver en dybdegående forståelse af, hvordan metakognitiv terapi kan anvendes til at håndtere angst. Kurset fokuserer på at lære deltagerne at genkende og ændre de tænkeprocesser, der fører til angst.
 • Den metakognitive bølge: Denne uddannelse dykker dybt ned i de nyeste teknikker og metoder inden for kognitiv terapi, inklusiv brug af mindfulness og acceptbaserede metoder for at hjælpe klienter med at udvikle effektive coping-strategier.
 • Undgå Udbrændthed på Jobbet: En uddannelse, der giver medarbejdere og ledere de nødvendige værktøjer til at undgå stress og udbrændthed. Uddannelsen fokuserer på empati, balance i nervesystemet, fastholdelse af sunde grænser og strategier til at opretholde energi og overskud. For ledere lærer uddannelsen, hvordan de kan skabe en sund arbejdskultur baseret på evidensbaserede metoder. Uddannelsen er ideel for alle, der arbejder med mennesker, herunder medarbejdere, ledere, HR-medarbejdere og tillidsrepræsentanter.
 • IronMind: IronMind er en e-læringsplatform, der anvender principperne i metakognitiv terapi for at hjælpe deltagere med at forstå og håndtere stress og angst. Kurset er designet til at give deltagerne værktøjer til at ændre deres tænkeprocesser og udvikle sundere coping-strategier.
 • Stressvejleder: Dette e-læringskursus er designet til at hjælpe dig med at blive en effektiv stressvejleder. Du vil lære at rådgive og støtte personer, der oplever stress, ved at anvende forskellige coping-strategier og metakognitive teknikker.
 • Sorgvejleder: I Sorgvejleder-uddannelsen lærer du at anvende effektive coping-strategier for at hjælpe mennesker, der oplever sorg og tab. Kurset indeholder både teori og praktiske øvelser for at sikre, at du er godt rustet til at yde støtte.
 • Mindfulness: Mindfulness-uddannelsen introducerer dig for mindfulness som en effektiv coping-strategi. Du vil lære praktiske øvelser og teknikker for at hjælpe dig selv og andre med at være mere til stede og mindske stress.
 • Kognitiv terapi uddannelse: Denne uddannelse giver en omfattende indføring i kognitiv terapi, herunder hvordan det kan bruges til at forbedre coping-færdigheder. Kurset dækker en bred vifte af emner, fra grundlæggende teori til praktiske terapeutiske teknikker.
 • Naturterapi uddannelse: Lær hvordan naturens positive effekter kan fremme fysisk, psykisk og social sundhed hos børn, unge og voksne med udfordringer. På denne praksisnære uddannelse vil du få konkrete redskaber til at organisere naturbaserede forløb, opnå dybere teoretisk indsigt i naturens indvirkning på sundhed, og blive udstyret med metoder til at styrke modstandskraft og robusthed.

Relevante arrangementer

Metakognitiv terapi
Kursusforløb

Metakognitiv terapi

Sjælland

Deltag på dette intensive kursusforløb om metakognitiv terapi, hvor du i løbet af 3 dage bliver klædt på til at benytte den metakognitive tilgang i dit arbejde med dine borgere/klienter. Du opnår bl.a.:

En dybere forståelse for metakognitive processer Konkrete metakognitive psykoterapeutiske redskaber, som du nemt kan anvende i praksis Metoder og teknikker ift., hvordan du tackler mødet med mennesker, der har en psykisk lidelse/diagnose

Din underviser er psykolog og specialist i metakognitiv terapi Linda Burlan Sørensen.

Læs mere om vores metakognitiv terapi-kursusforløb herunder, og mød Linda Burlan Sørensen i introduktionsvideoen.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Kognitivbaseret mindfulness uddannelse
Uddannelse

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse

Jylland

Vil du undervise i mindfulness eller bruge mindfulness som et redskab til at hjælpe dine borgere?

OBS: Opstartsmødet på Trin 1 er afholdt, men du kan stadig nå at få en plads på holdet! Det kræver blot, at du kan afsætte tid til at se det digitale indhold (ca. 11-12 timer). Kontakt os for at høre mere.

På disse mindfulnessuddannelser underviser cand.psych.aut. Anne Dorthe Hasholt ikke blot i mindfulnesspraksis, men også i den kognitive teori og filosofien bag mindfulness. Udover undervisning i konkret mindfulnesspraksis får du således også undervisning i, hvordan mindfulness virker, og hvorfor det virker.

Vi udbyder både en grunduddannelse og mindfulnessinstruktøruddannelse (inkl. certificering).

Afhængigt af din mindfulness uddannelsens niveau får du bl.a. undervisning i:

Den kognitive teori og filosofien bag mindfulness, bl.a. nervesystemet og affektsystemerne Det forskningsbaserede 8 ugers mindfulnessforløb MBSR udviklet af Jon Kabat-Zinn Implementering af mindfulness i hverdagen privat og professionelt Tilrettelæggelse af mindfulnessforløb og rollen som mindfulnessinstruktør Guidede meditationer

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Metakognitiv terapi og angst: Flyt fokus fra angsten med den metakognitive tilgang
2-dages kursus

Metakognitiv terapi og angst: Flyt fokus fra angsten med den metakognitive tilgang

Sjælland

Metakognitiv terapi og angst: Angst kan være lammende og gøre hverdagen uoverskuelig, hvis den får for meget magt. På dette udbytterige kursus får du viden om metakognitiv terapi, som er en af de tilgange, der har vist sig effektiv mod angst.

På kurset er der særligt fokus på social og generaliseret angst. Når du deltager på kurset, opnår du bl.a:

Viden om metakognitive processer, der skaber, vedligeholder og evt. forstærker social angst En gennemgang af kognitivt opmærksomhedssyndrom (CAS) Konkrete og straks anvendelige metakognitive psykoterapeutiske redskaber ift. borgerarbejdet Anbefalinger til, hvad omgivelserne bør eller ikke bør gøre for at yde den bedste støtte

Hele vejen igennem kommer du i selskab med den dygtige underviser Linda Burlan Sørensen, som er specialist i metakognitiv terapi. Frokost, middag og overnatning i enkeltværelse er inkluderet i prisen

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere