Demente får ro på med BBAUM - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Demente får ro på med BBAUM

Det kan være en smertefuld proces at blive dement. Men efter en behandling, som retter sig mod både psyken og kroppen, kan den demente få et bedre liv.

Demente

Det kan være en smertefuld proces at blive svært dement, men efter en behandling, som retter sig mod både psyken og kroppen, kan den ældre få et langt bedre liv.

Den demente er i en proces, hvor han eller hun langsomt mister sig selv. Dér går jeg ind og styrker personens identitet og tilknytning ved at arbejde kropsligt“, forklarer Marlene Jul Houmann, som har udviklet BBAUM, Beroligende Behandling til Adfærdsforstyrrede og Urolige Mennesker.

Se også relevant kursus: BBAUM – Urolig eller udadreagerende adfærd?

Behandlingsformen er skabt til demente, men har vist sig også at have en positiv effekt på udviklingshæmmede, hjerneskadede og små børn, som har det til fælles, at de højere kognitive funktioner enten er under afvikling eller ikke er udviklede. Behandlingen kan også bruges på mennesker, der har så få ressourcer, at de ikke kan deltage aktivt i en behandling – eksempelvis døende, der er angste.

Eneste krav til personen er, at vedkommende skal være til stede. Behandlingen kan foregå både liggende, siddende, gående og stående, og den består i en vekselvirkning mellem blid facilitering og trykmassage.

En adfærdsforstyrrelse er et symptom på, at der er noget hos personen, som er i ubalance, og her må man arbejde med både berøring og relation for at genskabe balancen. Krop, følelse og tanker hænger sammen og påvirker hinanden. Ved at påvirke kroppen på en bestemt måde, påvirker man også følelser og tanker, og resultatet er en ændret adfærd”, siger Marlene Jul Houmann.

Berøring under fødderne har vist sig at være en effektiv måde at bringe demente i ro på, men behandlingen handler også om vejrtrækning, kropsafgrænsende tryk, midtlinje og centrum.

Feedback skal respekteres

Når der er tale om svært demente med voldsomme adfærdsforstyrrelser eller meget urolige personer, lægges der ud med et tre ugers intensivt forløb med to-tre behandlinger dagligt af 20 til 45 minutters varighed. Allerede efter halvanden uge ses en markant forandring i adfærden, men der fortsættes i yderligere halvanden uge for at stabilisere tilstanden.

Tidsforbruget skal holdes op imod, at plejepersonalet ellers ville bruge markant mere tid på at skabe ro”, understreger Marlene Jul Houmann.

Efter det tre ugers intensive forløb overtager plejepersonalet med et vedligeholdende forløb, hvor de fortsætter med daglig behandling i et mindre omfang.

Selvom man som fysioterapeut kommer fysisk tæt på den demente, har Marlene Jul Houmann ikke oplevet at blive slået.

Selvfølgelig kan man godt opleve en vis modstand i starten, men så længe man holder sig inden for den nærmeste udviklingszone og ikke går hurtigere frem, end personen kan rumme, så møder man kun lidt modstand. Mange adfærdsforstyrrelser skyldes, at personen er overstimuleret, og nervesystemet er stresset. Derfor skal man gå langsomt frem og i starten arbejdes ofte meget simpelt med kun ét behandlingsgreb. Efterhånden som der falder ro på nervesystemet, udvikler man behandlingen mere og mere. Det er afgørende, at man hele tiden aflæser og respekterer den feedback, man får. Hvad personen giver mig lov til, det er det, jeg gør. Det er dér, hvor vi mødes i relationen“, fortæller hun.

Effekten af behandlingen evalueres løbende ved, at personalet udfylder et skema med oplysninger om, hvor mange timer personen sover, er aggressiv, er rolig og urolig.

Læs også: BBAUM-metoden skaber mindre aggressivitet

Vil du selv mestre BBAUM metoden?

Kom med på vores meget populære heldags kursus: BBAUM: Urolig eller udadreagerende adfærd?

Her bliver du undervist af Marlene Jul Houmann. Marlene dykker ned i behandlingsmetoden BBAUM i både teori og praksis. Efter BBAUM kurset er du klar til at anvende BBAUM metoden i egen praksis og arbejde målrettet med at mindske adfærdsproblematikker og psykiske symptomer.


Blå bog – Marlene Jul Houmann

  • Født 1975
  • Uddannet fysioterapeut 2006 og har siden været ansat i Næstved Kommune.
  • Begyndte udviklingen af BBAUM i 2008 (Beroligende Behandling til Adfærdsforstyrrede og Urolige Mennesker)
  • Har hjemmesiden BBAUM.dk
  • Blev i 2012 udpeget af Socialstyrelsen til at bistå udmøntningen af regeringens nationale demenshandleplan på området “Forebyggelse af aggressiv adfærd”.
  • Modtog i 2015 Innovations- og Iværksætterprisen fra Danske Fysioterapeuter Region Sjælland for udviklingen af BBAUM.
  • Blev i 2017 valgt til Danske Fysioterapeuters etiske råd.
  • Blev inspireret til at blive fysioterapeut, efter hun som 22-årig var udsat for en voldsom arbejdsulykke og modtog intensiv behandling.

Relevante arrangementer

BBAUM: Urolig eller udadreagerende adfærd?
Kursus

BBAUM: Urolig eller udadreagerende adfærd?

Jylland & Sjælland

Tag med på denne kursusdag med Marlene Jul Houmann, der dykker ned i behandlingsmetoden BBAUM i såvel teori som praksis. Efter kurset er du klar til at anvende BBAUM metoden i egen praksis og arbejde målrettet med at mindske adfærdsproblematikker og psykiske symptomer.

I løbet af BBAUM kurset lærer du bl.a.:

om forskellige årsager til adfærdsproblematikker set fra et fysisk, fysiologisk, psykologisk/relationelt og eksistentielt perspektiv at analysere årsager til adfærdssymptomer med udgangspunkt i det enkelte menneske og personens levede liv om de relationelle og kommunikative faktorer, der typisk medfører konflikter at udføre behandlingsmetoden BBAUM og sammensætte behandlingen til det enkelte menneske om behandlingseffekten – og hvordan den måles

Udsolgt.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Neuropædagogisk grunduddannelse inden for demensområdet
Uddannelse

Neuropædagogisk grunduddannelse inden for demensområdet

Fyn

Opnå en nuanceret forståelsesramme og nye redskaber til arbejdet med borgere med Alzheimers og andre demenssygdomme! I samarbejde med Bente Juul og Susanne Bommelund fra Hjerneskadecentret på Fyn tilbyder vi denne neuropædagogiske uddannelse, som i løbet af 3 moduler + en opsamlingsdag giver dig:

Viden om, hvordan borgerens kognition, sansning og adfærd påvirkes af demens Viden om og forståelse af den neuropædagogiske tankegang og tilgang Viden om neuropædagogiske redskaber til brug i din hverdag med borgere ramt af Alzheimers og andre former for demens Afprøvning af grundlæggende neuropædagogiske analysemodeller og redskaber Sagssupervision, bl.a. i forhold til afprøvede strategier og tiltag fra egen praksis
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Bliv certificeret sorgvejleder
Uddannelse

Bliv certificeret sorgvejleder

Jylland & Sjælland

Bliv uddannet sorgvejleder på denne topevaluerede uddannelse udviklet i samarbejde med cand.psych., ph.d. og professor Mai-Britt Guldin.

På uddannelsen bliver du undervist af en række af de førende eksperter og praktikere på området, bl.a. psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin, professor Atle Dyregrov og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Når du har gennemført de 5 moduler på uddannelsen, vil du bl.a. have opnået:

Kompetencer og metoder til at facilitere sorggrupper og dermed tilbyde sorggruppeforløb Viden om kroppens rolle i sorgprocessen, herunder hvad kropshukommelse er Viden om sorg hos grupperne børn og unge, forældre, døende/syge og ældre Redskaber til at undgå sekundær traumatisering i et psykisk krævende job Redskaber til at opspore vedvarende sorglidelse Viden om sorgen ved at miste til selvmord
Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere