Det sørgende dyr af Svend Brinkmann - boganmeldelse - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Det sørgende dyr af Svend Brinkmann – boganmeldelse

Svend Brinkmann er tilbage med bogen "Det sørgende dyr". Vi har fået en kunde til at anmelde bogen, som du kan læse her.

Det sørgende dyr
Af Karina Jørgensen, coach og skyggevejlederSvend Brinkmanns bog ’det sørgende dyr’ er en bog, der har baggrund i forskningsprojektet Sorgens kultur. Den er dermed ikke en selvhjælpsbog, der giver anvisninger til at tage hånd om egne eller andres sorgproblematikker, men et analytisk værk, der søger at indkredse sorgens væsen.

Se også relevant konference: Sorgkonference – omsorg i sorgen

Svend Brinkmann går fænomenologisk til værks i en undersøgelse af, hvad sorg egentlig er, hvordan den opleves i os som mennesker, og hvilken rolle og håndtering, der er i spil i samfundet – set i vores vestlige nutid og delvis forstået ved spejling i datid og andre kulturer. Som altid sætter Svend Brinkmann også ind på at forholde sig kritisk til samfundets præstations- og nyttetænkning og sit eget fags hang til diagnosticering – en vigtig opmærksomhed, der i sig selv fortjener´anerkendelse.

Det komplekse emne, som sorg er, udfoldes i nærværende bog gennem analyser og
fænomenologiske undersøgelser af for- og nutidige måder at anskue og bearbejde sorgen på. Brinkmann anskuer grundlæggende sorgen som et livsvilkår, der spiller ind på og langt hen ad vejen definerer selve det at være menneske.

Han problematiserer nyere tanker om, at sorg skulle være en art sygdom, som skal eller kan overvindes med psykiatriske diagnoser og medikamenter. Han anbefaler i stedet en tilgang, hvor sorg betragtes som en eksistentiel tilstand. Det er en uundgåelig og gennemgribende kropslig båret erkendelse for et elskende menneske, som ganske vist kan gøre et menneske sygt, men hvor det ikke betyder, at selve sorgen skal ses som en sygdom – og han opfordrer implicit til fremadrettet at undersøge og diskutere, hvordan intenst sørgende mennesker bedst kan hjælpes uden først at skulle have en psykiatrisk diagnose.

Samfundet og fællesskabet er en vigtig del af dette, og måske er det netop i forhold til sorg, at den høje grad af individualisering og det moderne menneskes tro på uafhængighed af andre spiller fallit?

Bogen ’det sørgende dyr’ fremstår i et helt andet tempo end hans klummer og andre af hans stillingstagende indspark. Hvis man går efter en lettilgængelig bog med psykologiske råd og redskaber til sorgbearbejdning, skal man IKKE købe Brinkmanns ’det sørgende dyr’. Men hvis man ønsker begrebet sorg rullet ud med refleksioner og stillingstagen med et bagtæppe af historiske kontekster, hvis man er søgende og nysgerrig på sorgens væsen, og hvis man vil forholde sig til, om oplevelse af sorg kan ses som en grundlæggende livstråd i et fænomenologisk perspektiv, ja, så er bogen fuldkommen fantastisk. Det er med andre ord en bog, der fordrer både tid og lyst til at stige op i en mental helikopter, der på én gang skuer bagud og fremad.

Se også relevant konference: Sorgkonference – omsorg i sorgen

Jeg sidder selv tilbage med såvel ubesvarede spørgsmål som glæde over det, bogen mest har vist sig at være for mig – nemlig først og fremmest et filosofisk og berigende litterært værk om sorgens væsen, serveret i bedste Kierkegaardånd. Og hvis det står til Svend Brinkmann selv, er denne bog blot et nyttigt forarbejde til mere specifikke undersøgelser i bl.a. det samlede forskningsprojekt Sorgens kultur – så noget kunne tale for, at vi fremover kommer til at forholde os til sorg på også det teoretiske plan.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere