Alle nyheder
Artikel

Eksilstress rammer hårdt

Traumer og eksilstress er kun en del af billedet, når vi taler vanskeligheder med at få flygtninge og indvandrere knyttet til arbejdsmarkedet.

flygtninge

Traumer er kun en del af billedet, når vi taler vanskeligheder med at få flygtninge og indvandrere knyttet til arbejdsmarkedet. Mads Bentzen peger også på to andre fænomener, som kan virke næsten lige så invaliderende: Eksilstress og socioøkonomisk stress.“Jeg møder mennesker, hvor jeg tænker: Hvad mon de har oplevet? Alle deres symptomer ligner traumatisering, men det viser sig, at det alene drejer sig om eksilstress og socioøkonomisk stress. Det sidste handler ikke kun om penge, men også om at der er håb for fremtiden for én selv og éns børn, og det håb skrænkes virkelig ind for tiden med de mange stramninger på udlændingeområdet og den hårde tone i debatten. Det giver kæmpe stress, og det gør også, at der er mennesker, som møder op på jobcentrene uden nogen forventning om at blive hjulpet”, siger Mads Bentzen.

Eksilstress forklarer han som forvirring:

“Du er vant til at bo i Syrien. I samme bygning bor ikke blot din nærmeste familie, men også andre familiemedlemmer. Man passer hinandens børn, man passer de syge. Når du bliver spurgt om, hvem du er, svarer du med dit efternavn, for du er bærer af kollektivets efternavn. Det er en kollektivistisk kultur, som står i kontrast til vores udprægede individualistiske kultur, hvor der er fokus på kernefamilien, og at du skal kunne klare dig selv alene. Pludselig bor du i Danmark løsrevet fra det kollektiv, som du er vant til at være en del af. Det er forvirrende i en grad, så det næsten invaliderer og symptomerne ligner traumatisering”, siger Mads Bentzen.

 

Han tilføjer, at eksilstress også handler om ikke at kunne navigere i det nye samfund og ikke at kunne forstå hverken sprog eller andres intentioner.

“Og så handler det i høj grad om, at store dele af ens opmærksomhed er rettet mod den konflikt, som man er flygtet fra. Der er ofte både en afmagtsfølelse og en skyldfølelse over at være i sikkerhed”, fortæller Mads Bentzen.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere