Det at skulle leve et liv, der pludselig er forandret og skulle forsone sig med varigt nedsatte funktioner, kan afstedkomme psykologiske reaktioner, som f.eks. depression, nedsat livskvalitet, mv. – ikke kun hos den ramte selv, men også nære pårørende. Det er derfor vigtigt at forstå de psykologiske processer, der er forbundet med at få og leve med en kronisk eller længerevarende sygdom og adresse de psykologiske konsekvenser det kan medføre hos ramte og nære pårørende som en del af rehabiliteringsindsatsen.
Hvad er rehabiliteringspsykologi?
Rehabiliteringspsykologi har udviklet sig gennem de sidste 60 år, primært i USA, men
langsomt også i Europa. Anvendelsen af rehabiliteringspsykologiske teorier er ikke eksklusiv for psykologer, men kan med fordel anvendes af andre relevante fagområder i den interdisciplinære rehabilitering blandt andet inden for medicin, sygepleje, fysio- og ergoterapi samt inden for sociale og pædagogiske faggrupper.
Væksten indenfor feltet skyldes hovedsageligt udvikling af teknologier (operative og medicinske), der gør flere overlever svære sygdomme og traumatiske begivenheder, modsat tidligere. I takt med et stigende antal overlevende, stiger også forekomsten af traumereaktioner og emotionelle følger. Ligeledes er den stigende gennemsnitlige levealder også en faktor, der gør at vi vil se flere aldersrelaterede mentale og emotionelle følger, der også kalder på rehabiliteringspsykologi – f.eks. demens.
Rehabiliteringspsykologiske interventioner vil kunne håndtere og løse de psykosociale
udfordringer, som f.eks. en kronisk eller længerevarende sygdom medfører for den ramte og dennes pårørende.
Praktiske interventionsteknikker hentes ind fra nyere tilgange, der inkluderer det empatiske klientfokus og opfatter klienten som mere aktiv i processen. Disse er målrettet øget accept af selv og andre samt rekonstruktion af identitet og fællesskab. På det teoretiske niveau integreres dermed redskaber fra kognitiv adfærdsterapi, mindfulness, compassion- fokuseret terapi, dyreassisterede interventioner og narrativ identitetsrekonstruktion i den overordnede ramme af humanistisk psykologi.
For yderligere læsning:
Glintborg, C. (red). Rehabiliteringspsykologi – en introduktion i teori og praksis, under udgivelse, Aarhus Universitetsforlag.
Kursus i rehabiliteringspsykologi
Vil du vide mere, så afholder vi lige nu vores eftertragtede kursus “Psykologisk rehabilitering“. Læs mere om kurset her.