Introduktion til Signs of Safety-metoden -lære mere på Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Introduktion til Signs of Safety-metoden

Signs of Safety er en innovativ og ressourcebaseret tilgang til arbejdet med udsatte børn og deres familier. Læs her mere om metoden.

Af Henrik Vesterhauge-Petersen

Certificeret underviser i Signs of Safety

Signs of Safety

Hvad er Signs of Safety-metoden?

Signs of Safety er en innovativ og ressourcebaseret tilgang til arbejdet med udsatte børn og deres familier, baseret på den korttidsterapeutiske tradition. Signs of Safety er en metode til helhedsorienteret og systematisk arbejde med sagen – og til undersøgelse og vurdering af udsatte børns behov for støtte.

Hovedformålet med at anvende Signs of Safety er til enhver tid at skabe sikkerhed for barnet, samt bidrage til, at de professionelle, på trods af sagens kompleksitet, bevarer barnet i centrum og sikrer, at barnet får den hjælp, som det har brug for.

Et andet hovedfokus i tilgangen er: ’Hvordan kan den professionelle opbygge et samarbejde og udvikle et partnerskab med forældre og børn i situationer, hvor der er mistanke om eller dokumentation for, at der har fundet overgreb eller omsorgssvigt sted, samtidig med, at der arbejdes med at løse problemerne?’ Det er således et af Signs of Safety-tilgangens overordnede mål at søge at skabe samarbejde og partnerskab med familien om udvikling af løsninger, som skaber sikkerhed og trivsel for barnet.

Arbejder du med udsatte børn og unge?

Se mere på vores kategoriside udsatte børn og unge. Her har vi samlet vores kurser og efteruddannelser til dig arbejder med udsatte børn og unge.

Signs of Safety som et konkret metodisk redskab

Signs of Safety er samtidig et konkret metodisk redskab, der kan anvendes af professionelle til at foretage risikovurderinger i børnesager ved at undersøge såvel risikofaktorer som beskyttelsesfaktorer – fare og sikkerhed – og vurdere, hvordan disse faktorer påvirker barnet. Undersøgelsen omfatter tillige konkrete sikkerhedsfaktorer, som der kan bygges på med henblik på at stabilisere og styrke barnets og familiens situation. Det er således en tilgang, hvor undersøgelsen af risikoen for barnet også omfatter en undersøgelse af, hvilke ressourcer og kompetencer, der er i familien og dens netværk, hvad der fungerer på trods af vanskelighederne, samt hvad de enkelte familiemedlemmer gør for at tage hånd om barnet. Tilgangen er udviklet til de mest alvorlige sager, hvor der er bekymringer for et barns sikkerhed og trivsel. Dog begynder de fleste professionelle implementeringen af Signs of Safety i mindre bekymrende sager for at tilegne sig erfaring og blive fortrolige med metoden, før de anvender den i de alvorlige sager.

Signs of Safety er en praksis, der rummer en række konkrete redskaber til at få et overblik i komplekse sager, til at foretage en kvalificeret risikovurdering og til at udvikle samarbejdet imellem de professionelle og familien og imellem de professionelle. Tilgangen kan anvendes fra sagen startes op, til den afsluttes, og den kan anvendes af de professionelle i alle faserne af arbejdet med sagen. Dette gælder uanset, om de arbejder med myndighedsudøvelse eller familiebehandling.

Et stigende antal Signs of Safety-praktikere arbejder tillige med sikkerhedsplaner i sager, hvor et barn udsættes for svigt eller overgreb, og hvor planen er et umiddelbart alternativ til anbringelse. Udvikling af sikkerhedsplaner er den sværeste del af arbejdet med udsatte børn og unge. Udgangspunktet for at lave en holdbar sikkerhedsplan er, at de professionelle definerer, hvilke bekymringer, der er for barnet, og hvad de har brug for at se for at vurdere, at der er tilstrækkelig sikkerhed for barnet. Dette skal formidles på en måde, som alle i familien forstår. Disse krav udgør grundlaget for etablering af et samarbejde med familien og dens netværk om udvikling af sikkerhed for barnet. En sikkerhedsplan er familiens og netværkets specifikke regler, aftaler og planer for, hvordan de vil løse de forhold, der giver anledning til bekymringer for barnet, og hvordan de vil skabe sikkerhed for barnet.

Kurser og efteruddannelser til dig der arbejder med udsatte børn og unge

Se mere på vores kategoriside udsatte børn og unge. Her har vi samlet vores kurser og efteruddannelser til dig arbejder med udsatte børn og unge.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere