“Bogen er fyldt med interessante caseeksempler fra Jon G. Allens egen praksis, og i min optik er denne bog en gave til fagfolk inden for det sociale felt”.
Se også relevant uddannelse: Mentaliseringsbaseret miljøterapi
En gave til alle fagfolk inden for det sociale felt
I denne bog formår Allen med humor, praksiserfaring og masser af faglig viden, at videregive det vigtigste, han har lært om terapi. Den slags bøger er en gave både for den nye behandler, men om muligt endnu mere for den erfarne behandler.
Alle kapitlerne i bogen er velskrevne og spændende. De første kapitler tilbyder et rigtigt godt overblik over, hvor psykologien er i dag i forhold til en række centrale temaer som tilknytningspsykologi, traumepsykologi, mentalisering og mindfulness. Jon G. Allen gennemgår i den første del af bogen endvidere sammenhængen mellem mentalisering og en række typiske psykologiske problemstillinger som angst, depression, stofmisbrug, selvmordforsøg, selvskadende adfærd og personlighedsforstyrrelser.
Traditionel terapi er stadig vejen frem
Den anden del af bogen handler om behandling og heling. Denne del af bogen starter med en grundig faglig gennemgang af den evidensbaserede model. Som Allen udtrykker det: ”Til trods for mine argumenter for traditionel terapi, mener jeg, at terapeuter og patienter bør kende feltet af specialiserede behandlingstilgange – den forskningsmæssige støtte er for dem”. Det bliver til en interessant gennemgang af evidensbaserede tilgange set med Allens mentaliserings- og tilknytningsbriller.
Allen beskriver herefter, hvordan han igennem det meste af sit arbejdsliv selv har søgt at finde en struktureret form for terapi, men at han gang på gang er blevet mødt af klienter, der i stedet for hans modeller og nyerhvervede terapeutiske tricks, bare gerne ville tale om deres problemer. Derfor er han efter 40 års søgen efter den endegyldig manual holdt op med at lede efter en model og anvender i stedet det, han kalder traditionel terapi.
Det handler ikke om problemløsning, men om at hjælpe borgeren til at løse sine problemer
Han introducerer tilgangen med at henlede opmærksomheden på de tanker vedrørende psykoterapi, der fremfører, at en stor del af effekten af psykoterapi skyldes det de forskellige behandlings-tilgange har tilfælles og ikke det, der adskiller dem. Han henfører her til relationen og mentalisering og slår et slag for at overveje, hvad man tænker om psykoterapeutisk behandling; om det er noget, der kurerer sygdomme eller om relationen heler mennesker?
Herfra går han videre og pointerer, at terapi for ham handler om at anse ”det i sig selv at have en værdi at forstå og blive forstået”. Han beskriver videre, at traditionel terapi ikke handler om at løse problemer, men om at hjælpe klienten med at blive bedre til at løse problemer og at det gøres gennem forbedret mentalisering i tilknytningsrelationer.
Spektakulært kapitel om spirituelle perspektiver i behandlingen af traumer
Efterfølgende gennemgår Allen det han kalder ”Traditionel terapi ”, som også indeholder gennemgang af de faktorer, der bidrager til at psykoterapi virker. Derefter kommer bogens efter min mening allerbedste kapitel. Kapitlet om eksistentielle og spirituelle perspektiver i terapi. Emnet er behandlet teoretisk, men også personligt på en meget gribende måde. Eksistentielle og spirituelle temaer fylder meget i traumebehandling. Da traumer kan føre til mistillid til andre, mangel på håb, tab af tro og søgen efter mening, er det vigtigt at have disse disse eksistentielle temaer med i terapien og arbejdet med klienterne. I kapitlet er emner som gud, spiritualitet, tilgivelse og håb beskrevet i forhold til mentalisering og tilknytningsteori. Det er meget meningsfuldt, og det kræver en teoretiker med så stor faglig pondus at navigere i dette felt – hvilket lykkes rigtigt, rigtigt godt.
En fortælling direkte til fagkollegaer
Bogen er letlæst og samtidig på et højt fagligt niveau. Jon G. Allen er tydeligvis en erfaren psykolog og en dygtig teoretiker, der har sin viden så integreret, at det er muligt at give den videre, så bogen kommer til at fremstå, som en fortælling direkte til fagkollegaer. Bogen er fyldt med interessante caseeksempler fra Allens egen praksis og i min optik er denne bog en gave til fagfolk inden for det sociale felt. Som behandler kan man ofte have brug for at blive bekræftet i og få teoretiske vinkler underbygget, hvad alle gode terapeuter vil have erfaret gennem deres arbejde; ”at tilknytning og åbenhed i mødet med klienter er helt centralt for en vellykket terapi”.
Se også relevant uddannelse: Mentaliseringsbaseret miljøterapi