Alle nyheder
Artikel

“Kort & Godt Om Compassion” – boganmeldelse

Her kan du læse en anmeldelse af bogen "Kort & Godt Om Compassion" af Henrik Tingleff og Vibeke Lunding-Gregersen. Bogen udkom på Dansk Psykologisk Forlag i 2019.

Af Marianne Schrøder, tidligere bioanalytiker på sygehus
Kort og godt om compassion
Jeg har læst bogen “Kort & Godt Om Compassion” af Henrik Tingleff og Vibeke Lunding-Gregersen. Jeg havde lyst til at læse den, fordi jeg tænkte, at compassion er relevant for os alle sammen. Vi har alle brug for at lære at håndtere det, der er svært i livet, og vi kan også altid blive bedre til at forstå og acceptere hinanden.

Se også 4-dages grunduddannelse i Compassion Focused Therapy (CFT)

Bogen indleder med at sige, at compassion er en del af menneskets natur og definerer derefter compassion som åbenhed over for egen og andres lidelse samt som et dybfølt ønske om både at lindre og forebygge.

Herefter forklarer forfatterne, hvorfor vi har brug for compassion. Det er både for vores egen skyld, da compassion har positiv indflydelse på vores eget sind og egen krop, men også for andres velbefindende. Dernæst præsenteres vi for, hvilke forhindringer der er i både at give og modtage compassion. Det kan f.eks. være antagelser som: “Det kommer ikke mig ved. Jeg skal blande mig udenom.” Helt centralt for compassion er dog evnen til at sætte sig i andres sted, og konklusionen er klar: Hvis du vil gøre andre glade, så udvis compassion. Hvis du selv vil være glad, så udvis compassion. 

Hernæst følger et kapitel, der fortæller om hjernen, hhv. den “gamle” hjerne og den “nye” hjerne. Forfatterne forklarer bl.a., at den “gamle” hjerne har to opgaver: Overlevelse og reproduktion – altså mad, magt og sex. Den “nye” hjerne hører hjemme i hjernebarken, hvor empati, tænkning, forståelse og menneskelig tilknytning hører til. Compassion er en særlig menneskelig egenskab, som er opstået i samarbejdet mellem den “nye” og den “gamle” hjerne. 

Forfatterne gennemgår også de følelsesregulerende systemer i hjernen, så man som læser får forståelse for, hvorfor compassion udfordres i dagligdagen. Vi har tre følelsesregulerende systemer: Motivationssystemet (glæde, begejstring), det beroligende system (tryghed, tilfredshed) og trusselssystemet (angst, vrede). Den hverdag, som vi har, overstimulerer mere eller mindre ubevidst trussels- og motivationssystemet og understimulerer det beroligende system – noget forfatterne giver hverdagseksempler på – og det skaber udfordringer for os. 

Se også 4-dages grunduddannelse i Compassion Focused Therapy (CFT)

bogens tredje kapitel gennemgås konkrete øvelser i opmærksomhed og mindfulness, som kan styrke compassion, og som vi aktivt skal vælge til – bl.a. beroligende åndedrætsøvelser og visualisering. I den forbindelse nævner de også nogle af de moderne “trusler”, der er mod compassion, opmærksomhed og nærvær. Det er bl.a. mobilvaner og multitasking. Interessant er det f.eks., at forfatterne fremhæver, at man ved scanning af hjernen kan se en direkte sammenhæng mellem et stort medieforbrug/multitasking og en degenereret hjernebark, hvilket medfører ringere evne til empati og dårligere sociale evner. 

I det tredje kapitel dykker forfatterne også ned i, hvorfor compassion har effekt på alt fra psykisk sundhed til indlæring og arbejdsmiljø. De fortæller bl.a., at mennesker, der scorer højt på compassion, generelt er ambitiøse og innovative, men også bedre til at klare modgang.

Sidst i bogen fortælles om compassion i det moderne samfund og om de udfordringer, det giver, men også om de positive gevinster, der er ved compassion– både økonomisk, socialt og menneskeligt. 

Jeg har været glad for at læse bogen og kunne rigtig godt lide, at der var noget lettilgængelig teori, så jeg bl.a. fik viden om hjernen, og at teorien kobles sammen med konkrete øvelser. Bogen kommer med nogle gode brugbare hverdagsfif, som kan gøre en forskel for alle, og den har i det hele taget sat tanker i gang hos mig. Bogen har f.eks. en vigtig pointe om, at man skal prøve at acceptere sig selv mere – også i pressede situationer – og at man skal skrue ned for multitaskingen og op for fordybelsen, hvis man vil være god ved sin hjerne og sig selv. 

Det hele er skrevet i et “lige ud ad landevejen”-sprog, hvor teorien hele tiden bliver forklaret pædagogisk og hverdagspræget, så man ikke behøver en særlig faglig baggrund for at kunne forstå det. 

“Kort & Godt Om Compassion” er en lille bog, men formår på sine 111 sider at give meget oplysning og brugbare eksempler og øvelser, der kan bruges både privat og i arbejdssituationer. Den kan varmt anbefales!    

Relevante arrangementer

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse
Uddannelse

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse

Jylland

Vil du undervise i mindfulness eller bruge mindfulness som et redskab til at hjælpe dine borgere?

På disse mindfulnessuddannelser undervises ikke blot i mindfulnesspraksis, men også i den kognitive teori og filosofien bag mindfulness. Udover undervisning i konkret mindfulnesspraksis får du således også undervisning i, hvordan mindfulness virker, og hvorfor det virker.

Vi udbyder både en grunduddannelse og mindfulnessinstruktøruddannelse (inkl. certificering).

Afhængigt af din mindfulness uddannelsens niveau får du bl.a. undervisning i:

Den kognitive teori og filosofien bag mindfulness, bl.a. nervesystemet og affektsystemerne Det forskningsbaserede 8 ugers mindfulnessforløb MBSR udviklet af Jon Kabat-Zinn Implementering af mindfulness i hverdagen privat og professionelt Tilrettelæggelse af mindfulnessforløb og rollen som mindfulnessinstruktør Guidede meditationer

Skal vi genudbyde vores uddannelse i mindfulness i 2025? Vi er ved at undersøge, om der er interesse for det. Skriv en mail til [email protected] ved interesse!

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Uddannelse i kognitiv terapi og metode
Uddannelse

Uddannelse i kognitiv terapi og metode

Jylland & Sjælland

Få rygsækken fuld af viden om den kognitive tilgang og dens terapeutiske metoder, så du som fagprofessionel kan gøre en verden til forskel for de borgere, du møder i din dagligdag.

Topevalueret uddannelse! Bliv undervist af psykolog, Anne Dorthe Hasholt, og få et godt fundament for at forstå kognitiv terapi og metode. Du opnår bl.a. indsigt i, hvordan kognitiv terapi kan anvendes i forbindelse med angst og depression og redskaber til at udfordre og omstrukturere problematiske tanker og regelsæt.

Husk at se introvideoen herunder med underviser Anne Dorthe Hasholt. Se bl.a. hvad du kan få ud af at deltage på vores kognitiv terapi uddannelse, og hvorfor kognitiv terapi uddannelsen kan være det helt rigtige for dig.

Nye hold på vej

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Compassion Fokuseret Terapi (CFT) – Mini-uddannelse
Kursus

Compassion Fokuseret Terapi (CFT) – Mini-uddannelse

Jylland

OBS: Denne uddannelse er blevet en del af vores samlede uddannelse – Den metakognitive bølge – samlet uddannelse i Mindfulness, CFT og ACT

Hele modul 3 og 4 er tilegnet til CFT, så du kan lære meget mere om Compassion Fokuseret Terapi på vores nye uddannelse.

Lær Compassion Fokuseret Terapi (CFT) på denne mini-uddannelse med psykolog Anne Dorthe Hasholt. Med skarp og inspirerende formidling giver hun dig en grundig indføring i Compassion Fokuseret Terapi (CFT) i både teori og praksis.

Det betyder, at du med CFT uddannelsen får:

En dybere teoretisk og praktisk forståelse af compassion fokuseret terapi. Viden om den kognitive tilgang til medfølelse og medfølelsens betydning for selvværd, selvberoligelse og livskvalitet Indblik i hjernes tre affektsystemer: Drivesystemet, Beroligelsessystemet og Trusselssystemet samt hvordan du hjælper med at skabe balance mellem de tre systemer Træning i at bruge de forskellige CFT-interventioner, øvelser og meditationer til skabe udvikling af og få adgang til beroligelsessystemet Kompetencer til at skabe en målrettet træning af borgere, som har brug for at øge deres selvværd og styrke deres indre balance

Få mere at vide om CFT uddannelsen herunder, bl.a. med introvideoen med Anne Dorthe Hasholt, hvor hun forklarer værdien af CFT.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere