Alle nyheder
Artikel

Kort og godt om vrede – boganmeldelse

Vrede er noget, som vi alle oplever. I denne boganmeldelse har vi taget et kig på bogen "Kort og godt om vrede" skrevet af Stine Bjerrum Møller.

Kort og godt om vrede
Af Mariann Frederiksmose; familiebehandlerBogen “Kort og godt om vrede” er skrevet af Stine Bjerrum Møller. Dansk psykologisk forlag 2018. Forfatteren er specialpsykolog, og hun forsker i – og arbejder professionelt med personer, som er plaget af vrede.

Bogens titel “Kort og godt om vrede” står skrevet med skriggult på sort baggrund. Layoutet flirter ikke med ”indpakningen”. Her fokuseres kort og godt og uden de store dikkedarer med gult på emnet; VREDE.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret mindfulness-uddannelse

Jeg kommer alligevel til at dvæle lidt ved den gule farve som markør for bogens emne og de betydninger, der kan ligge i fortolkningen af farven. Gult blev i oldtiden tilknyttet galden og det koleriske temperament. En koleriker kendetegnes bl.a. ved at have en heftig og opfarende personlighed. Trafiklysenes gule farve signalerer skærpet opmærksomhed; gult lys betyder stop, og angiver samtidig, at signalet snart skifter til rødt. Solar plexuschakraet er gult, og står for de emotionelle følelser.

Men gul er også solens farve, og det gule guld er vores fineste metal.  Så, der er både ”fare”, kraft og energi i den gule farves symbolik.

Det er måske ganske passende, når den lille 112 siders læsevenlige bog, omhandler vrede.
Med tanke på, at de fleste af os jævnligt mærker vrede under en eller anden form; lige fra let og flygtig irritation til egentligt vrede eller raseri, er det godt at vide, at følelsen er en almindelig menneskelig følelse, der optræder overalt. Men den gule farve indikerer, at det er en følelse, der kalder på opmærksomhed.

Vredes funktion

Vrede opleves nemlig ofte som negativt; både af den, der udtrykker vreden og af den vreden retter sig mod. Min erfaring er, at vreden let sætter sig på dagsordenen, og at dens insisteren og dens styrke kan overtage stemningen, såvel inde i en person som i en relation. Tænk bare på stemningen i en familie, hvor ”far eller mor er sur”! Vrede kan også tage pusten fra en hel organisation.

Vredens funktion er at beskytte og forvare individet mod en oplevet eller reel trussel. Vrede kan udløse aggressive handlinger med store skader til følge. Men vrede rummer også et ønske eller en længsel. Vrede vil noget.

Med afsæt i den amerikanske psykolog P. Ekmans seks grupper af grundfølelser, beskrives vrede bl.a. som en kropslig respons; øget hjertefrekvens & øget blodgennemstrømning til store muskelgrupper. Den umiddelbare handleimpuls er en kamp-reaktion. Dermed indlejrer vrede sig i ”tilnærmelsessystemet”, hvilket betyder, at man ikke umiddelbart er motiveret for at opgive den. Udfordringen er derfor at kende forskel på den destruktive og den konstruktive vrede samt at regulere den destruktive vrede.

Værd at se på ens vrede

Det kan altså være værd at kigge nøjere på sin vrede. I granskningen af sin vrede, kan man med fordel hente hjælp i bogen. Det er en selv-hjælps-bog, der illustrerer temaet vrede ud fra en række cases, og opstiller en lang række øvelser, man kan tage i brug, hvis man ønsker at undersøge og håndtere sin vrede. Øvelserne er meget anvisende og handlingsorienterede; de retter sig mod, hvordan man genvinder kontrol over sin krop, sin tænkning og sin handling, når man står i situationer, der involverer vrede.

Se også relevant uddannelse: Kognitivbaseret mindfulness-uddannelse

Nu fristes jeg til at mene, at MIN vrede og dens mange udtryk samt den måde, jeg udtrykker den på, er helt rimelig, ganske indlysende og lige til at forstå …. og rette ind efter! Det vil da være så meget lettere, hvis ægtemanden, børnene, kollegerne, ledelsen politikkerne og alle de andre, bøjede sig for min vrede og den forførende energi, jeg registrerer i vreden.

Det er derfor lidt beskæmmende at måtte læse, at vreden påvirker min bearbejdning af information. Vreden gør min tænkning automatiseret og ufleksibel. Den indsnævrer min opmærksomhed og påvirker min arbejdshukommelse. Og endelig fikserer den mig på ydre ændringer. Hva` pokker!

Nu kunne jeg jo kæle lidt for min vrede og forblive i mit skema ved at fortælle mig selv, at jeg har ret, og at sammenhængen mellem følelsesmæssig intensitet og bearbejdningsevne er noget pjat, formuleret af inkompetente psykologer. Men jeg tror, jeg stopper for gult, trækker vejret og lader mig inspirere af, at der findes andre sandheder end mine, og at der er mange måder at indfri mine længsler og ønsker på.

Jeg anbefaler bestemt denne bog, som jeg tror, kan hjælpe mig med min vrede.

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere