Maria Hove Andersen udtaler:
I Thisted Kommune har vi fokus på, hvordan vi får forebygget meget mere, end vi gør i dag, Hvordan når vi unge tidligere? Vi ser eksempelvis en ny gruppe af unge, der er i mistrivsel, hvor mor og far typisk går på arbejde, og hvor den unge har svært ved at leve op til de krav, der stilles til den enkelte.
Vi har sat forskellige foranstaltninger i værk. Eksempelvis konsulterende socialrådgivere i daginstitutioner og på skoler. De konsulterende socialrådgivere har medført, at vi har en stigning i underretninger fra kommunens fagpersoner. Dermed når vi barnet eller den unge, inden det bliver en børnefaglig undersøgelse – og dermed en ´tung´ sag.
På de tunge sociale sager, hvor en kontaktperson ikke er nok, har vi etableret en foranstaltning og ansat en trivselsmedarbejder. Trivselsmedarbejderens opgave er at foretage en analyse af, hvorfor et barn eller en unge har skolefravær, og dermed se på grundlaget for fraværet. Med andre ord, vi tager skolefravær alvorligt og sætter hårdt ind på at styrke det enkelte barns trivsel.
Derudover har vi §11 -tilbud samt stor opmærksomhed på at inddrage netværket omkring barnet og den unge. Vi har eksempelvis ansat en netværksmedarbejder, som er tovholder for at inddrage netværket så meget som muligt som en del af løsningen på barnets eller den unges udfordringer.
Større sammenhæng i foranstaltningerne
I Thisted Kommune har vi særlig opmærksomhed på, hvordan vi kan skabe meget større sammenhæng i vores foranstaltninger – og i de forebyggende systemer eksempelvis i tandplejen og sundhedsplejen. Kan vi lave kampagner ude på skolerne om overvægt eller Karius og Baktus? Hvordan bliver vi endnu bedre til at spille sammen tværfagligt? Det vil vi have fokus på i det kommende år.
Vi vil være mere tilgængelige for forældrene i børnenes miljø. At få fagpersonerne ud, hvor borgerne kommer, eksempelvis i SFO´en – hvor borgerne kan få sparring og rådgivning.
Vi vil arbejde på at få de ´normale´ systemer i familierne i gang i stedet for, at det bliver normalt at tage fat i det kommunale system.
Men at skulle arbejde forebyggende kræver ledelsesmæssigt, at vi har styr på driften – de indre linjer. Her er det vigtigt, at vores teamledere har en sikker drift i myndighedssagsbehandlingen. Hvis vi ikke har en sikker drift, har vi heller ikke ressourcer til at komme ud og forebygge. Kort og godt, fornyelse kræver sikker drift og stabilitet.
Se også relevant kursus: Børn og unges mistrivsel
Missede du en tidligere staffet? Find dem alle i vores arkiv lige her!