Mindfulness og stress – Lær om den naturlige løsning mod stress
Personlig udvikling
Artikel

Mindfulness – den naturlige løsning mod stress

Stress er en fælles følelse for mange mennesker i dagens samfund, hvor kravene til arbejde og privatliv kan være høje. Stress kan føre til en række negative fysiske og psykiske symptomer, som kan være svære at tackle. Derfor er det vigtigt at finde en måde at håndtere stress på, så man kan opleve en bedre livskvalitet.

Af Seminarer.dk
mindfulness stress

Mindfulness mod stress – en enkel og effektiv metode

Mindfulness er blevet anerkendt som en effektiv måde at håndtere stress på. Det hjælper med at reducere stress ved at øge bevidstheden om vores fysiske og mentale oplevelser i øjeblikket. Når vi er stressede, har vi ofte en tendens til at fokusere på fortiden eller fremtiden, hvilket kan forværre vores stressniveau. Mindfulness tvinger os imidlertid til at være nærværende og opmærksomme på vores nuværende oplevelser, såsom vores vejrtrækning, fysiske fornemmelser og tanker.

Ved at praktisere mindfulness regelmæssigt, kan vi lære at acceptere vores oplevelser og følelser uden at dømme eller bekæmpe dem. Dette kan hjælpe os med at få et andet perspektiv på vores stress og gøre det mindre overvældende. Mindfulness øger også vores evne til at reagere mere afslappet og ikke-reaktivt i stressfulde situationer, hvilket kan hjælpe med at reducere fysisk og mental stress.

Foruden at hjælpe med at reducere stress, har mindfulness også vist sig at forbedre trivsel, øge vores evne til at koncentrere sig og øge vores følelse af velvære.

Derfor virker mindfulness så godt mod stress

Mindfulness er anerkendt som en effektiv metode til håndtering af stress på grund af dens dybtgående indflydelse på vores sind og krop. Stress er ofte forbundet med konstante bekymringer, konflikterende tanker og negative følelser, hvilket kan føre til en urolig sindstilstand. Mindfulness hjælper med at tackle disse problemer ved at opmuntre til en bevidst og ikke-dømmende opmærksomhed på det nuværende øjeblik.

Ved at træne mindfulness lærer vi at identificere de stressudløsende tanker og følelser og observere dem på en neutral måde, uden at blive overvældet eller fanget i dem. Dette skaber et rum, hvor vi kan vælge, hvordan vi vil reagere på stressende situationer, i stedet for at reagere automatisk eller impulsivt.

Videnskabelige studier har vist, at regelmæssig mindfulness praksis kan ændre måden vores hjerne fungerer på, ved at styrke områder associeret med opmærksomhed, selvbevidsthed og følelsesregulering. Disse ændringer er forbundet med reducerede stressniveauer og forbedret mental velvære.

Endelig hjælper mindfulness os med at skabe en bedre forbindelse til vores krop. Ved at være mere opmærksomme på vores kropslige fornemmelser, kan vi bedre opdage tidlige tegn på stress og tage passende skridt til at håndtere det. Denne dybdegående forståelse af vores egen krop og sind bidrager til en mere effektiv stresshåndtering.

Mindfulness øvelser til stresshåndtering

Mindfulness kan være en effektiv metode til at reducere stress, og der er mange øvelser designet specifikt til dette formål. Her er nogle eksempler:

Mindful åndedrætsøvelse: Dette er en grundlæggende mindfulness øvelse, hvor fokus er på din vejrtrækning. Du tager et dybt indånding og holder din opmærksomhed på luften, der bevæger sig ind og ud af dine lunger. Hvis dit sind begynder at vandre, fører du blot din opmærksomhed tilbage til din vejrtrækning. Dette hjælper med at berolige sindet og centrere din opmærksomhed.

Kropsscanning: Dette er en øvelse, hvor du gradvist skifter din opmærksomhed gennem forskellige dele af din krop, fra fødderne til hovedet. Du bemærker alle fornemmelser du måtte have i hver del af kroppen uden at forsøge at ændre dem. Dette hjælper med at skabe en dybere forbindelse mellem sind og krop og fremme afslapning.

Mindful gåture: Denne øvelse involverer at gå langsomt og med fuld opmærksomhed på hver bevægelse i din fod, når den løfter sig, bevæger sig fremad, og rører jorden igen. Dette kan hjælpe med at roe sindet og øge din opmærksomhed på nuværende øjeblik.

Disse øvelser kan være kraftfulde værktøjer til at mindske stress, da de fremmer en dybere opmærksomhed på det nuværende øjeblik og hjælper dig med at bryde ud af den konstante strøm af bekymrende tanker, der ofte ledsager stress.

Se flere øvelser i vores artikel: Mindfulness øvelser – Få 4 konkrete øvelser du kan starte med

Stå stærkere i din egen mindfulnesspraksis

Ved at øve mindfulness øger vi vores opmærksomhed og nærvær i nuet, hvilket kan hjælpe med at reducere stress og øge vores følelse af velvære. Mindfulness kan også hjælpe med at reducere negative tanker og følelser, såsom angst og depression, og fremme en stærkere relation til os selv og vores omgivelser.

Det er videnskabeligt bevist, at mindfulness har en positiv effekt på hjernens opbygning og funktion. Ved at øve mindfulness regelmæssigt kan vi øge mængden af hjernens “velværekemikalier”, såsom serotonin og dopamin, hvilket kan føre til en øget følelse af lykke og velvære.

På vores mindfulness uddannelse fokuserer vi først på at udvikle en stærk personlig praksis med mindfulness. Dette er grundlaget for at blive i stand til at introducere og undervise andre i mindfulness. Mindfulness hjælper os med at opleve vores liv på en ny og anderledes måde og kan være et nyttigt redskab til at håndtere stress og øge vores mentale velvære.

På uddannelsen lærer du bl.a. om, hvordan mindfulness kan implementeres i din daglige hverdag, så du kan opleve de positive effekter på egen krop og sind. Du lærer også om de teoretiske baggrunde for mindfulness og om, hvordan mindfulness kan bruges som en behandling for stress og andre mentale udfordringer.

Vil du hjælpe andre med at blive stress frie?

Vores mindfulness uddannelse tager udgangspunkt i en kognitiv tilgang til mindfulness, hvilket betyder, at vi fokuserer på, hvordan mindfulness påvirker hjernen og vores tankemønstre. Dette giver en bedre forståelse af, hvordan mindfulness kan hjælpe med at tackle stress.

Vores uddannelse i mindfulness består af to semestre:

På 1. semester bliver du introduceret til teorien bag mindfulness og lærer om, hvordan mindfulness påvirker hjernen og kan hjælpe med at tackle stress. 1. semester er således en ”Grunduddannelse i mindfulness”. 1. semester består af 2 fysiske træningsdage og en række online lektioner og guidede meditationer, der hjælper med at opbygge din mindfulnesspraksis.

På 2. semester bliver du “certificeret mindfulness-instruktør“, hvilket giver dig muligheden for at introducere og undervise andre i mindfulness efter det internationale 8-ugers program af Segal, Williams og Teasdale. Som certificeret mindfulness-instruktør vil du være i stand til at tilpasse programmet efter de behov, dine klienter eller kolleger måtte have. 2. semester består ligeledes af 2 fysiske træningsdage, samt en række online lektioner.

Vores mindfulness uddannelse er tilgængelig for både private og fagprofessionelle. Det er et godt valg for dig, der ønsker at lære mere om mindfulness og om, hvordan det kan hjælpe med at reducere stress og øge vores mentale velvære.

Læs mere og tilmeld dig vores mindfulness uddannelse

Mød din mindfulness-underviser

Herunder kan du møde Anne Dorthe Hasholt som underviser på hele vores mindfulness uddannelse.

Relevante arrangementer

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse
Uddannelse

Kognitivbaseret mindfulness uddannelse

Jylland

Vil du undervise i mindfulness eller bruge mindfulness som et redskab til at hjælpe dine borgere?

På disse mindfulnessuddannelser underviser cand.psych.aut. Anne Dorthe Hasholt ikke blot i mindfulnesspraksis, men også i den kognitive teori og filosofien bag mindfulness. Udover undervisning i konkret mindfulnesspraksis får du således også undervisning i, hvordan mindfulness virker, og hvorfor det virker.

Vi udbyder både en grunduddannelse og mindfulnessinstruktøruddannelse (inkl. certificering).

Afhængigt af din mindfulness uddannelsens niveau får du bl.a. undervisning i:

Den kognitive teori og filosofien bag mindfulness, bl.a. nervesystemet og affektsystemerne Det forskningsbaserede 8 ugers mindfulnessforløb MBSR udviklet af Jon Kabat-Zinn Implementering af mindfulness i hverdagen privat og professionelt Tilrettelæggelse af mindfulnessforløb og rollen som mindfulnessinstruktør Guidede meditationer

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Kognitiv terapi uddannelse
Uddannelse

Kognitiv terapi uddannelse

Fyn

Denne uddannelse kvalificerer dig til at anvende kognitiv adfærdsterapi, som er én af de mest evidensbaserede og effektive metoder til behandling af psykiske og psykosociale problemstillinger.

Uddannelsen er udviklet i samarbejde med cand.psych.aut. Anne Dorthe Hasholt og består af to semestre, så du selv kan bestemme din uddannelses varighed og faglige dybde.

På denne kognitiv terapi uddannelse får du bl.a.:

Indføring i kognitiv adfærdsterapis teori, strømninger og terapeutiske metoder Viden om kognitionspsykologi og neuropsykologi Træning i kognitive metoder, bl.a. kognitiv analyse og omstrukturering Øvelse i at agere i den særlige rolle som kognitiv facilitator

Hvert semester indeholder ca. 40 timers undervisning fordelt på fysiske og digitale kursusdage.

OBS: Vi har få pladser tilbage på grunduddannelsen (1. semester) i foråret 2024. Opstartsmødet er afholdt, men første fysiske kursusdag er d. 4. marts 2024. Kontakt os på [email protected], hvis du ønsker en plads på holdet.

Læs mere
Meditationer: Mindfulness, CFT og ACT
Meditationer

Meditationer: Mindfulness, CFT og ACT

Her finder du mindfulnessmeditationer, Compassion Focused Therapy-meditationer og Acceptance and Commitment Therapy-meditation.

Meditationerne er inddelt i følgende meditationspakker:

Mindfulnessmeditationer  CFT-meditationer (Compassion Focused Therapy)  ACT-meditation (Acceptance and Commitment Therapy) 

Alle meditationer guides af Anne Dorthe Hasholt, der er klinisk autoriseret psykolog med speciale i kognitiv terapi og mindfulness-baseret kognitiv behandling. Alt du skal bruge er internetadgang.

Læs mere
Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv
Kursus

Forstå barnets urolige adfærd – i et sansemotorisk, relationelt og neuropsykologisk perspektiv

Jylland & Sjælland

Børns sansemotoriske udvikling har afgørende betydning for deres indlæring og trivsel. Som fagperson er det derfor vigtigt, at du kan spotte sansemotoriske udfordringer hos børn og træne deres sansemotoriske færdigheder.

Sammen med sansemotorisk konsulent, Mette Drescher Jensen, har vi derfor skabt denne kursusdag, hvor din faglige palet bliver udvidet med:

Redskaber til sansemotoriske tiltag – både som gruppeaktiviteter og som en overordnet tilgang i barnets hverdag Viden om det primære sansesystem og sanseintegration – og hvorfor disse aspekter har betydning for barnet i forhold til dets relationer Indsigt i samspillet mellem sanser, hjerne og krop Kompetencer til at identificere, hvilke primære sanser der har brug for at blive stimuleret og styrket Teori og praksis samlet i en fælles idébank som inspiration til initiativer og aktiviteter, der konkret kan implementeres i hverdagen med børnene

Nysgerrig på at vide mere? Så læs med lige herunder.

Læs mere