Refleksioner over Ledelseskommissionens anbefalinger på Folkemødet 2018
Fik du ikke læst ‘Opfølgning på Ledelseskommissionens anbefalinger’? Læs den her!
Udfordringer
Ledelseskommissionen er optaget af, at vi har fået et alt for indskrænket ledelsesrum og et for stort gab på ledelsesgangene. Vi skal blive endnu bedre til at skabe sammenhænge i ledelseskæden. Vi har brug for at udvide ledelsesrummet, således at vi får mere tid til at lede opad og lede vores medarbejdere frem for styring. Dermed ikke sagt, at vi ikke skal brug tid på styring. Vi skal have mere fokus på effektmåling og måle på, om vores tiltag har mere værdi for borgeren.
Hvad er så god ledelse?
Spørger man professor Lotte Bøgh Andersen, er hun ikke i tvivl. Offentlige ledere skal både lede medarbejdere og sætte retning og værdier. Derudover skal lederen udvikle sig. Lederen skal træne sit lederskab hver dag – og gerne med feedback fra medarbejderne. Vi har 46.000 ledere, der alle skal uddanne sig, dvs. kende organisationens grundlag. Ledelseskommissionen anbefaling er derfor, at ledelsesudviklingen i kommunerne bliver så praksisnær- og så handlingsorienteret som muligt.
Ifølge næstformand i LO, Nanna Højlund, har 40 % af medarbejderne udtrykt, at de mangler ledelse – faglig ledelse. Netop fraværet af ledelse er en af udfordringerne i offentlig ledelse, for man skal ikke lede nogen, man ikke har kontakt til, ifølge Lotte Bøgh Andersen. Hun anbefaler, at en daginstitutionsleder bør have 12-20 medarbejdere – det er optimale vilkår for god ledelse. Eksempelvis hvis man er skoleleder og ikke ved, hvordan børn lærer, er det næsten umuligt at udøve god ledelse. Det skal være en god balance mellem faglig ledelse og personlig udvikling.
Deltagerne i panelet på Folkemødet var stort set enige i, at god ledelse er:
- At kunne byde ind med faglig ledelse
- Give sparring
- Personlig udvikling er afgørende for tillid
- Konstruktiv dialog
- Ledelsesudvikling sker i organisationen
- Sammensæt kontinuerlig lederudvikling sammen med leders leder
- Aktiv ledelse
- Udvikle rammerne for styring
- Være anerkendende
Og hvad nyt er der så under solen?
Det er op til dig som leder at vurdere. En ting er sikkert, vi kommer til at høre mere om hybridledelse, dvs. lederen i første række, som har lederrollen, der både rummer den professionelle leder, hvor ledelse er en profession i sig selv, og den traditionelle faglige leder og driftsleder.
Fik du ikke læst ‘Opfølgning på Ledelseskommissionens anbefalinger’? Læs den her!