Sådan kan uddannelsesstederene hjælpe unge med hashproblemer - Seminarer
Alle nyheder
Artikel

Sådan kan uddannelsesstederene hjælpe unge med hashproblemer

10 % af alle elever på landets ungdomsuddannelser ryger så meget hash, at det går ud over deres indlæringsevne. Læs here hvordan du hjælper dem.

hashforbrug
Af Christopher Schmitz, Komphash www.komphash.dkFor at kunne hjælpe unge der ryger hash, er vi nød til at forstå hvordan hashen påvirker rygerens måde at tænke og begribe verden på.

Vi skal m.a.o. forstå hvad han forstår, for at kunne tale til ham så han lytter. Når vi tilegner os den viden, er vi i stand til at hjælpe hashrygeren.

Der er nok at se til på de danske skoler.

Se også relevant kursus: Ung i cannabiskulturen

Jeg tænker selvfølgelig her på den nye skolereform, som lærere og elever netop nu, er i fuld gang med at få til at fungere i praksis.

Danske skoler har dog også andre bekymringer.
Her tænker jeg på de ca. 10 % af alle elever på landets ungdomsuddannelser, der ryger så meget hash, at det går ud over deres indlæringsevne*.

Der er videnskabelig konsensus om hashens skadevirkninger blandt forskerne. Alligevel bliver denne evidente viden ikke sat forrest i diskussionen om hash som et problematisk rusmiddel.

Unuanceret holdningsdebat blandt politikere

Den debatkultur der eksisterer i Danmark omkring hash, er kulturbåret af generationers romantisering og flertalsmisforståelser. Det er paradoksalt nok ikke en del af debatten – som det ellers gælder andre steder – at forholde sig kritisk, til det vi tror, vi ved. Derimod foregår der, også blandt politikkere, en unuanceret holdningsdebat om emnet hash. Set lidt på afstand, kunne man få det indtryk, at ingen virkelig ønsker at finde sandheden.
Måske er den ilde hørt?

I hvert fald betyder denne diskvalificerende debat, der ikke bringer andet end signalforvirring til tilhørende, en berøringsangst for de voksne, der skal have en mening om hash og håndtere de unges hashrygning i en læringskontekst, hvad enten det er i en folkeskole, på en døgninstitution eller en videregående uddannelse.
En løsning fra skolernes side, har været, at udelukke elever der ryger hash. Det er selvsagt ikke nogen løsning. Faktisk svarer det meget godt til hashrygerens tilgang til et problem; at skubbe det til side. Det går problemet ikke væk af.
Men hvad gør man så?

Det handler om faglig udvikling og dannelse til livet

Hvis ikke hashrygende elever på landets skoler hjælpes til at afvikle deres hashrygning, får det ikke bare konsekvenser for den enkelte ung, men også i et samfundsøkonomisk perspektiv. I op mod havdelen af alle de tilfælde hvor en elev dropper ud eller bortvises fra en ungdomsuddannelse, er årsagen hash*.

Se også relevant kursus: Ung i cannabiskulturen

Der skal undervises og eleven skal ”vandre” en målbar afstand læringsmæssigt. Eleven skal udvikle færdigheder, der gør den unge i stand til at træde endnu et skridt op ad karrierestigen. Det handler om faglig udvikling, men også en dannelse til livet, og dermed en parathed til dets uforudselige udfordringer.

Skolerne gør faktisk rigtig meget for at hjælpe unge der ryger hash.
Jeg har ikke besøgt nogen skole, hvor man ikke havde en rusmiddelpolitik og dermed ikke forholdte sig til unges rusmiddelbrug. Jeg har derimod oplevet, at man rigtig mange steder ikke vidste hvad man skulle gøre ud over at have en holdning.

Gennem forståelse kan vi hjælpe

For at kunne hjælpe unge der ryger hash, er vi nød til at forstå hvordan hashen påvirker rygerens måde at tænke og begribe verden på. Vi skal m.a.o. forstå hvad han forstår, for at kunne tale til ham så han lytter. Når vi tilegner os den viden, er vi i stand til at hjælpe hashrygeren.

Derfor er første skridt for en skole, der vil sikre en undervisning eleverne har gavn af (husk på, at selv om der bare er én hashryger i klassen, påvirker det undervisningen for alle) at de udvikler en ny fælles forståelse og dermed et nyt fælles sprog, med udgangspunkt i den evidens der er, om hashens indflydelse på hjernens kognitive system. Dernæst handler det om at nå frem til en konkret handleplan (Beredskabsplan) for hvem der gør hvad, hvornår og hvordan.

”Når en Beredskabsplan fungerer, er det fordi de unge inddrages i en løsning og forpligter sig på et samarbejde, hvor alles rolle – lige fra ledelse, lærere, pædagoger, kontaktpersoner, forældre til den unge selv, er defineret på forhånd”

Beredskabsplaner er vejen frem

En Beredskabsplan er mere end en holdning til hash som et rusmiddel.
Det er en kontrakt mellem skole, lærere og elever, der sikrer, at alle når hjem på de faglige mål. En Beredskabsplan kan løfte de elever, der gør sig erfaringer med hash, tilbage på undervisningsbænken, og dermed sikre et undervisningsmiljø, hvor den enkelte er til gavn for alle og alle er til gavn for den enkelte.

Risikoen ved ikke aktivt at håndtere hashrygning blandt elever, er, at undervisningen smuldre; det bliver laveste fællesnævner idet læreren må bruge sin dyrebare undervisningstid på den eller de elever der ryger hash, fremfor at undervise hele klassen til glæde for alle. Det handler med andre ord om, at skolerne får et værktøj, der giver lærerne mulighed for at bevare fokus på kerneydelsen og samtidig hjælpe de unge der ryger hash, tilbage til undervisningen.

Hvis ikke lærerne får den nødvendige hjælp til at håndtere de elever der ryger hash, er eleverne færdige og udelukket for den afgørende læringsproces de befinder sig i, og som skal give dem skridtet videre ad livets vej.

Se også relevant kursus: Ung i cannabiskulturen

*Forskningsprojekt: ”Hash som et pædagogisk problem – i ungdomsuddannelserne” af Birgitte Simonsen 2014

Relevante arrangementer

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker
Kursus

Traumebevidst tilgang – skab øget tryghed og tillid i mødet med sårbare mennesker

Jylland & Sjælland

Hvordan sikrer du et trygt og givende relationsarbejde med mennesker, der bærer på et traume? Her kommer den traumebevidste tilgang ind i billedet, og det er netop den, du lærer at anvende på dette kursus.

Det er psykolog Camilla Bechsgaard, der står ved det faglige ror, og hun giver dig:

Et afsæt til at undgå retraumatisering og til at møde borgeren med anerkendelse og forståelse Redskaber til at styrke dit professionelle nærvær og egne reaktioner i mødet med borgeren Viden om, hvordan du arbejder traumebevidst, så du kan genkende traumereaktioner En konkret tilgang til at skabe tillid og tryghed hos mennesker med traumer Kendskab til traumers effekt på individet

Vil du vide mere om kurset? Så læs med herunder.

 

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-grey

5 ud af 6 stjerner

Læs mere
Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge
Kursus

Fællesskabende didaktik og pædagogik i praksis: Skab trivsel og tilhørsforhold hos børn og unge

Jylland & Sjælland

Fællesskaber har en stor betydning for børn og unges trivsel. Så hvordan arbejder du helt konkret med fælleskabsfremmende didaktik og pædagogik, der fremmer trivslen for børn og unge? Dét gør Tine Basse Fisker, ph.d. i pædagogisk psykologi, dig klogere på med kurset her.

På kursusdagen stiller vi skarpt på trivsel og tilhørsforhold, mistrivsel og fravær – både de teoretiske perspektiver bag symptomerne, men i lige så høj grad, hvilke konkrete tilgange, du kan anvende.

I løbet af dagen dykker du og de andre kursister bl.a. ned i:

Fællesskaber på godt og ondt Trivsel i tal Skærmbrug, trivsel og fællesskaber Fællesskabende pædagogik og didaktik Forskellen på at se børn og se MED børn

Med fra kurset tager du også en idébank til forankring i din hverdag.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere
Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet
Kursus

Rusmiddelproblematikker i den sårbare graviditet, forældreskabet og barnets start på livet

Jylland & Sjælland

Skab styrkede indsatser og tryghed for sårbare gravide med psykosociale problemstillinger og rusmiddelproblematikker gennem den traumebevidste tilgang og tværfagligt samarbejde.

Dét er netop fokus på dette kursus i selskab med Anna-Katherine Højland, klinisk psykolog og jordemoder, og Michela Wedel, socialrådgiver og stifter af foreningen for Fremtidens Børn.

De sørger for, at du som deltager bl.a. bliver klædt på med:

Et traumebevidst perspektiv i mødet med den gravide/familien, hvor der (også) er rusmiddelproblematikker til stede Indsigt i greb til et trygt og transparent rum, hvor tillid kan opbygges Viden om mentalisering og følelsesmæssig regulering ift. tilknytning og omsorg Viden om tilgængelige vejledninger, lovgrundlag og muligheder for sparring som fagperson i kontakten med en sårbar gravid kvinde Tips og inspiration til troværdig kommunikation med den gravide/familien: bevidsthed om sprog og kropssprog
Læs mere
OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer
Kursus

OCD – årsager, symptomer og vedligeholdelsesmekanismer

Jylland & Sjælland

Det kan være komplekst at arbejde med mennesker med OCD – bl.a. fordi man som fagperson helt utilsigtet kan forstærke og vedligeholde symptomerne. På denne kursusdag præsenterer psykolog Hjalti Jonsson dig for alternative måder at intervenere og bidrager med redskaber til at arbejde med at forbedre din praksis.

Mere konkret betyder det, at du får:

Viden om OCD; årsager, symptomer og mekanismer, som vedligeholder og forstærker lidelsen – med en hel masse eksempler fra praksis Kendskab til forskelle, ligheder og evt. overlap med andre diagnoser Viden om, hvordan du og dine kolleger utilsigtet kan blive viklet ind i OCD-symptomerne og blive en del af de mønstre, som vedligeholder og forstærker symptomerne Viden om og redskaber til, hvad du kan gøre for at støtte og hjælpe den OCD-ramte. Hvilke behandlingsmetoder- og tilgange er mest virksomme ift. OCD?

Vil du vide mere? Så læs med lige herunder.

Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange Star-orange

6 ud af 6 stjerner

Læs mere